Fetii de sex feminin au mai multe avantaje fata de cei de sex masculin

Gravidele care poarta in pantec un fat de sex feminin au parte de o sarcina mai usoara decat femeile care ar urma sa nasca un baietel. Ultimele studii au demonstrat ca acest lucru se datoreaza modului in care placenta protejeaza bebelusii inca nenascuti.

Publicatia Molecular Human Reproduction a publicat un studiu din care reiese ca fetitele au un avantaj asupra baietilor inca din stadiul de fat si, mai mult decat atat, mentinerea sarcinii si imunitatea materna este mai ampla in cazul sarcinilor cu feti de sex feminin.

In cazul sarcinilor in care mamele vor naste baieti apar mai multe probleme legate, in special, de faptul ca fetii de sex masculin cresc mai repede decat cei de sex feminin, ceea ce duce la posibilitatea aparitiei lipsei de nutrienti.

Fetitele sunt mai avantajate din acest punct de vedere, ceea ce ar explica de ce ele au un risc mai mic de a se naste prematur, de a muri la nastere sau curand dupa nastere sau de a suferi de macrosomie (greutate de peste 4 kg la nastere).

Rezultatele acestui studiu i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa dezvolte tratamente specifice pentru femeile insarcinate, in functie de sexul fatului, spun cercetatorii de la University of Adelaide si Lyell McEwin Hospital, din Australia, autorii studiului.