Fiica lui Nelson Mandela a povestit cum a murit fostul presedinte sud-african

Nelson Mandela a murit, joi, inconjurat de familie pana in ultimele momente de viata, a povestit, luni, pentru BBC, fiica sa cea mare Makaziwe, relateaza agentia Mediafax citata de AFP. 

“Pana in ultimul moment, noi am fost acolo”, a povestit ea jurnalistului Komla Dumor. “Copiii au fost acolo, nepotii au fost acolo, Graça (sotia sa) a fost acolo, am fost cu totii in jurul lui si pana in ultimul moment am fost alaturi de el joi toata ziua”, a asigurat ea. Fostul presedinte sud-african a murit joi la varsta de 95 de ani, dupa o lunga agonie. 

Boala sa a reprezentat “o perioada foarte lunga si dureroasa”, dar ultima saptamana inaintea mortii a fost “minunata”, a asigurat fiica sa cea mare. Ea a declarat ca spera ca lumea sa isi aminteasca de tatal sau nu numai pentru lupta sa politica in favoarea libertatii, ci si pentru valorile morale si spirituale pe care le-a aparat el.

“Cred ca el stia ca daca nu iarta, va ramane prizonier cu sufletul. Lectia pe care o invatam din viata sa este sa ai curajul sa ii ierti pe ceilalti”, a declarat ea.
Nelson Mandela a petrecut 27 de ani in inchisorile apartheidului inainte de a fi eliberat, in 1990, si de a deveni, patru ani mai tarziu, primul presedinte de culoare al Africii de Sud.

“Nimeni dintre noi nu s-a nascut ca sa urasca si daca puteti invata o fiinta umana sa urasca, puteti sa o invatati si cum sa iubeasca, sa imbratiseze si sa ierte”, a adaugat Makaziwe Mandela.

Ea a povestit, de asemenea, cat de greu i-a fost uneori sa impartaseasca emotii cu tatal ei. “Tatal meu era stangaci cu emotiile sale, oamenii nu inteleg acest lucru”, a povestit ea.
“El nu putea sa isi exprime emotiile. Cand incepea sa fie emotionat, spunea «oh, Dumnezeule, ce sunt pe cale sa fac» si tacea”, a adaugat ea.