Filialele PNL din tara sustin RETRAGEREA ministrilor liberali din Guvern. UPDATE

PNL ii cere lui Ponta sa retraga nominalizarea lui Claudiu Manda pentru functia de ministru al bugetului

Lideri ai filialelor de judet PNL, printre care presedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, presedintele PNL Arges, cel al PNL Valcea si presedintele PNL Arad, au declarat ca vor sustine retragerea de la guvernare a ministrilor liberali, in cadrul sedintei Delegatiei Permanente care va avea loc marti seara.

Presedintele PNL Arad, senatorul Ioan Cristina, a declarat, marti, corespondentului Mediafax, ca opinia filialei judetene la Delegatia Permanenta va fi pentru iesirea PNL de la guvernare, avand in vedere ca nu au fost acceptate conditiile impuse de liberali in timpul negocierilor cu PSD.

Presedintele PNL Arad, Ioan Cristina, a declarat ca in filiala judeteana a existat o sedinta de consultari cu liderii locali, iar opinia generala a fost ca partidul nu trebuie sa ramana la guvernare daca PSD isi mentine punctul de vedere referitor la numirea ministrilor propusi.

“Avand in vedere pozitia constanta a PSD, care ne nemultumeste pe deplin, negocierile de pana acum neavand niciun rezultat favorabil, nu avem cum sa ramanem in acest Guvern. Pozitia filialei noastre la Delegatia Permanenta va fi pentru iesirea de la guvernare”, a spus Ioan Cristina.

Afla aici mai multe detalii despre sedinta Delegatiei Permanente a PNL din aceasta seara

11:55 PNL Valcea: Liberalii sa-si retraga ministrii de la guvernare in lipsa unui raspuns al premierului

PNL Valcea sustine retragerea ministrilor liberali de la guvernare daca pana marti seara premierul Victor Ponta nu accepta cele patru nominalizari facute de liberali pentru portofoliile ramase libere in Guvern, transmite corespondentul Mediafax.

“Daca pana la ora 19.00 premierul Ponta nu accepta propunerile facute de PNL, suntem de acord cu retragerea ministrilor liberali de la guvernare”, a declarat, marti, presedintele PNL Valcea, Cristian Buican.

El a mentionat ca decizia de a sustine retragerea PNL de la guvernare in cazul in care premierul nu accepta cele patru nominalizari asa cum au fost ele facute si pe portofoliile dorite de liberali a fost luata cu majoritate de voturi in sedinta Biroului Politic Teritorial al PNL Valcea, care a avut loc vineri.

intrebat daca au fost multe voci din PNL Valcea care au cerut ramanerea PNL la guvernare, Cristian Buican a spus ca “in jur de zece la suta dintre participantii la sedinta” au avut o alta opinie decat cea formulata de filiala PNL Valcea.

11:37 Liderul PNL Arges: PNL sa-si retraga ministrii din Guvern

Presedintele PNL Arges, senatorul Ion Popa, a declarat, marti, corespondentului Mediafax ca la Delegatia Permanenta de marti seara liberalii trebuie “sa ia la cunostinta” faptul ca PSD nu mai sustine formula USL si sa isi retraga din Guvern ministrii liberali.

“La Delegatia Permanenta voi sustine luarea la cunostinta a faptului ca PSD nu mai doreste sa sustina formula Uniunii Social Liberale, prin nenominalizarea ministrilor pe care PNL i-a propus pe cele patru portofolii. Acest lucru demonstreaza ca partenerii nostri nu mai doresc formula USL si, prin urmare, noi la Delegatia Permanenta va trebui sa constatam acest lucru. Evident ca pasul firesc pe care trebuie sa-l facem este acela de a retrage si ministrii pe care ii mai avem in executiv”, a afirmat senatorul Ion Popa.

El crede ca atitudinea PSD este generata de faptul ca acest partid nu mai doreste sa sustina candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidentiale.

“Cu acest protocol, cu negocierile care au fost facute pana acum, USL putea sa continue sa functioneze. Dar pentru ca se apropie momentul cand PSD trebuie sa-si respecte promisiunea pe care a facut-o si angajamentul pe care l-a luat USL, si anume de a-l sustine pe Crin Antonescu la alegerile prezidentiale, pentru ca se apropie acel moment si noi am constatat ca nu prea mai vor sa se tina de cuvant, s-a ajuns in situatia asta, situatie generata numai de refuzul premierului de a-i numi pe cei patru ministri pe care noi i-am propus”, a mai spus Popa.

Uioreanu sustine retragerea ministrilor PNL din Guvern

Presedintele interimar al PNL Cluj, Horea Uioreanu, spune ca va sustine, marti, in sedinta Delegatiei Permanente, retragerea ministrilor liberali din Guvern, transmite Mediafax.

Horea Uioreanu a declarat, marti, corespondentului Mediafax, ca liberalii vor trebuie sa gaseasca cea mai buna solutie la finalul sedintei.

“Voi sustine in sedinta Delegatiei Permanente a PNL retragerea ministrilor liberali din Guvern. Va fi o dezbatere, sa iesim la finalul sedintei cu cea mai buna solutie. Daca nu ni se acorda ceea ce avem dreptul, nu vad ce rost mai are sa stam in Guvern”, a spus Uioreanu.

Potrivit acestuia, Biroul Politic Teritorial al PNL Cluj se va intruni, vineri, pentru a analiza situatia politica pe plan local, in urma deciziei Delegatiei Permanente a partidului, indiferent care va fi aceasta.

Horea Uioreanu, care este si vicepresedinte PNL la nivel national, afirma, luni, ca liberalii nu sunt nici “solutie imorala”, nici “dinozauri de guvern” si ca premierul Victor Ponta ar trebui sa le ceara scuze liberalilor pe care “i-a confundat cu tradatorii si traseistii din oastea de stransura pe care si-a creat-o in ultimele luni”.

“Apelul pe care presedintele PSD si premier al Romaniei, Victor Ponta, l-a facut catre liberalii aflati in functii de conducere, de a ramane alaturi de domnia sa demonstreaza ca nu cunoaste deloc notiunea de «liberal». Nu suntem partid de traseisti, nu am ramas niciodata la o masa la care nu am fost doriti sau unde am simtit ca suntem tratati ca «ruda saraca». in niciun caz nu acceptam sa abdicam de la principiile noastre, nu suntem solutie imorala si nici dinozauri de guvern. Liberalii nu sunt traseisti si nu tradeaza, domnule Ponta!”, declara Uioreanu.

Delegatia Permanenta a PNL este asteptata sa transeze, marti seara, situatia din USL, o decizie anticipata de liderii partidului fiind retragerea ministrilor liberali din Guvern.

Daca la sedinta convocata, marti, de la ora 19.00, la Palatul Parlamentului, PNL decide sa-si retraga ministrii din Guvern, este de asteptat ca acestia sa-si depuna demisiile miercuri, inaintea sedintei de Guvern.

Anuntul convocarii Delegatiei Permanente a fost facut la sfarsitul saptamanii de presedintele PNL, Crin Antonescu. Acesta, aflat de luni intr-o vizita oficiala vizita in Austria, este asteptat sa soseasca in tara marti la pranz.

Antonescu a sustinut ca optiunea premierului Victor Ponta este “clara”. Intrebat daca le va cere ministrilor liberali sa se retraga din Guvern, in cazul in care nu va primi un raspuns din partea acestuia privind acceptarea propunerilor PNL, el a spus: “Da. Adica va avea loc o Delegatie Permanenta, pentru ca intrarea sau iesirea dintr-un guvern nu sunt lucruri pe care le decide un om, nici macar presedintele partidului, dar eu, ca presedinte, cred ca asta trebuie facut, pentru ca lipsa unui raspuns nu-i, de fapt, o lipsa de raspuns, ci un raspuns”.

Luni, prin vocea prim-vicepresedintelui Klaus Iohannis, PNL a transmis “concluzia ca negocierile pentru remanierea guvernamentala au esuat”.

“Aceasta situatie evident va fi adusa la cunostinta si in dezbaterea Delegatiei Permanente a PNL (…) si acolo se va trage o concluzie”, a punctat Iohannis.

Intrebat ce se va intampla la Delegatia Permanenta, Iohannis a raspuns: “Probabil, Delegatia Permanenta va constata acelasi lucru, ca negocierile au esuat si ca nu putem sa continuam in aceasta forma de colaborare nonexistenta. si atunci probabil un posibil prim pas este retragerea ministrilor nostri din Guvern”.

Prim-vicepresedintele PNL a mai spus ca, dupa parerea sa, daca Delegatia Permanenta hotaraste retragerea ministrilor din Guvern, “atunci acest lucru nu va fi reversibil”.

El a fost chestionat daca o retragere a ministrilor PNL din Guvern inseamna ruperea oficiala a USL. “Nu neaparat, dar cu siguranta ar fi un prim pas”, a raspuns Iohannis. El a sustinut ca un al doilea pas in sensul ruperii USL, dupa o eventuala decizie de retragere a ministrilor din Guvern, ar fi denuntarea protocolului Uniunii Social Liberale. “Nu cred ca o sa ajungem sa discutam acest lucru (marti, la DP – n.r.), dar nici nu pot sa exclud, sigur, avand in vedere ca este o sedinta cu aceasta tematica, poate cineva sa solicite introducerea acestui punct pe ordinea de zi”, a spus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a anuntat ca, in situatia in care PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali si doar dupa expirarea termenului pentru interimat va merge in Parlament cu un nou guvern. El a precizat totodata ca va incerca, atat timp cat ii permit termenele constitutionale, sa gaseasca o solutie politica pentru ca guvernarea sa continue sub formula USL.

Formula noului Guvern, format de USD dupa retragerea PNL, ar urma sa ajunga in Parlament pe 4 martie, dupa cum au precizat pentru Mediafax surse social-democrate. “BPN al PSD a decis sa mergem in Parlament cu noul Guvern, marti, 4 martie, astfel incat pana pe 8 sa fie instalat”, au declarat sursele citate, care au aratat ca aceasta decizie a fost luata pornind de la ipoteza retragerii PNL de la guvernare.

Astfel, daca marti seara, in Delegatia Permanenta, PNL va decide sa-si retraga ministrii din Cabinet, USD va forma un nou Guvern, care va trebui sa treaca de votul Parlamentului (USD detine majoritatea in plenul reunit – n.r.), deoarece se va schimba compozitia Guvernului. Pana la numirea noului Cabinet, premierul Victor Ponta va desemna interimari pe posturile detinute in prezent de liberali. Avand in vedere insa ca pe 8 martie expira interimatul vicepremierului Gabriel Oprea la MAI, social-democratii au stabilit ca noul Guvern sa fie instalat pana atunci, astfel ca s-a decis ca pe 4 martie formula acestuia sa ajunga in Parlament.