Cinemateca Eforie il sarbatoreste pe Gheorghe Dinica cu proiectia filmului “Felix si Otilia”. VIDEO

Cinemateca Eforie il sarbatoreste, miercuri, pe maestrul Gheorghe Dinica, la 80 de ani de la nastere. De la ora 17,00 va fi proiectat filmul “Felix si Otilia”, in regia lui Iulian Mihu, potrivit Radio Romania Cultural.

La sfarsitul acestui material puteti viziona cateva secvente din “Felix si Otilia”, film realizat in 1972 in regia lui Iulian Mihu, dupa romanul “Enigma Otiliei”, scris de George Calinescu in anul 1938. Scenariul este semnat de Ion Grigorescu, iar din distributie mai fac parte, pe langa Gheorghe Dinica, si Radu Boruzescu, Julieta Szönyi, Sergiu Nicolaescu sau Clody Bertola.

Pe1 ianuarie s-au implinit 80 de ani de la nasterea celui care a dat viata personajului Lascarica, dar si personajului Paraipan din seria filmelor cu comisarul Moldovan, regizate de Sergiu Nicolaescu.

La 17 ani, Gheorghe Dinica a inceput sa joace alaturi de trupe de amatori, iar de-a lungul vietii a jucat la cele mai importante teatre din Bucuresti: Teatrul de Comedie, Teatrul Bulandra, Teatrul National ”I. L. Caragiale”, Teatrul Mic, Teatrul Odeon. Unul dintre cele mai importante roluri din teatru este cel al lui Cadir (”Tache, Ianke si Cadir”), piesa in care a jucat alaturi de Marin Moraru si Radu Beligan.

Debutul cinematografic l-a cunoscut in 1963, cu un rol in filmul ‘Strainul’, adaptare cinematografica a romanului omonim scris de Titus Popovici.
De-a lungul carierei, Gheorghe Dinica a jucat in peste 70 de filme, in special in rolurile unor personaje negative.