FILMUL ATACURILOR DIN FRANTA, INCEPAND CU CHARLIE HEBDO. VIDEO

FILMUL ATACURILOR DIN FRANTA, INCEPAND CU CHARLIE HEBDO

Franta este afectata de o serie de atacuri, incepand de miercuri, cand a fost comis la Paris un atac armat la sediul publicatiei satirice Charlie Hebdo, soldat cu 12 morti si 11 raniti, cel mai sangeros din tara in ultima jumatate de secol, relateaza AFP care prezinta filmul evenimentelor. 

ATENTATUL

Miercuri, catre ora locala 11.30 (12.30, ora Romaniei), doi barbati imbracati in negru, cu cagule pe fata si inarmati cu arme automate, deschid focul la sediul Charlie Hebdo din Paris, in plina sedinta de redactie, strigand “Allah Akbar!”. Ei omoara 12 persoane, dupa care fug cu o masina catre nord-estul Parisului, schimband vehiculul cu altul luat unui automobilist.

Presedintele François Hollande se duce la scena atentatului si lanseaza un apel la “unitate nationala”. O zi de doliu national este anuntata pentru joi.

Politia ii cauta pe Chérif (32 de ani) si Saïd Kouachi (34 de ani), nascuti la Paris, fiii unui cuplu algerian. Primul este un jihadist condamnat in 2008.

Reactiile se multiplica in lume. Sloganul “je suis Charlie” se raspandeste pe retelele de socializare si pe strazi. Miercuri seara, peste 100.000 de persoane manifesteaza in Franta, iar alte mitinguri au loc in mai multe orase europene, dar si la New York, Washington si in Canada.

URMARIREA

Joi dimineata o politista municipala este omorata, iar un agent municipal este grav ranit la Montrouge, in apropiere de Paris, intr-un atac armat al carui autor fuge.

Fratii Kouachi sunt recunoscuti joi dimineata de administratorul unei benzinarii, pe care l-au agresat, in apropiere de Villers-Cotterêt, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Paris.

Jandarmi si politisti efectueaza cautari in regiune, dar cei doi raman de negasit.

Publicatiile sunt in doliu, persoane anonime depun flori, creioane, lumanari sau mesaje la sediul Charlie Hebdo. Joi la pranz Franta pastreaza un moment de reculegere. Este tras clopotul de la Notre-Dame de Paris. Luminile Turnului Eiffel sunt stinse, timp de cateva momente, la ora locala 20.00 (21.00, ora Romaniei).

Citeste si: Angela Merkel, Donald Tusk, David Cameron, Mariano Rajoy si Matteo Renzi vor fi prezenti la mitingul de solidaritate de la Paris

Cei doi barbati sunt catalogati drept “eroi jihadisti” de catre postul de radio al organizatiei Statul islamic (SI). 

Ei se afla de ani de zile pe lista neagra americana cu teroristi, iar Saïd Kouachi s-a antrenat in Yemen in manuirea armelor, in 2011, potrivit unor oficiali americani.

Vineri, urmarirea este reluata si izbucneste un atac armat la un baraj, intre politisti si fratii Kouachi, recunoscuti de catre o automobilista careia i-au furat masina.

Fugarii, puternic inarmati, se baricadeaza impreuna cu o persoana pe care o iau ostatica intr-o tipografie din Dammartin-en-Goële, la aproximativ 20 de kilometri de Aeroportul International Roissy, al carui program este modificat.

Satul este incercuit de catre fortele de ordine, sustinute de trei elicoptere. Mai multe scoli sunt evacuate.

Presedintele François Hollande isi reitereaza apelul la “unitate nationala” si-i indeamna pe “toti cetatenii” sa manifesteze duminica in memoria victimelor.

Suspectul de la Montrouge este identificat, iar mai multe surse din cadrul politiei afirma ca s-a stabilit o “legatura” intre acest suspect si fratii Kouachi.

In aceasta zi de rugaciune pentru musulmani, moscheile din Franta sunt indemnate sa aduca un omagiu victimelor atentatului.

Catre ora locala 13 (14.00, ora Romaniei), doua persoane sunt ucise intr-un atac armat la portile Parisului, iar mai multe persoane sunt luate ostatice intr-un magazin cu specific evreiesc. Atacatorul de la Montrouge este suspectat ca este implicat, potrivit unor surse din politie.

DEZNODAMANTUL

Fortele de elita franceze lanseaza simultan asaltul, vineri, si-i ucid atat pe cei doi jihadisti acuzati de masacrul de la Charlie Hebdo, cat si pe autorul luarii de ostatici soldate cu morti intr-un magazin evreiesc de la Paris.

Acest deznodamant pune capat celor trei zile urmarire, dupa atacul de la Charlie Hebdo, care a provocat o unda de soc in intreaga lume.

Citeste si: Teroristii Cherif Kouachi si Amedy Coulibaly au sunat in redactia BFM TV

Cu putin inainte de ora 16.00 GMT (18.00, ora Romaniei), unitati de elita din cadrul Jandarmeriei i-au impuscat pe Saïd si Chérif Kouachi, care ieseau din tipografia in care s-au baricadat impreuna cu un ostatic. Un membru al fortelor de ordine a fost ranit in operatiune, potrivit unor surse din domeniul securitatii.

In schimb ostaticul a fost eliberat teafar.

In paralel, un asalt a avut loc la supermarketul evreiesc din estul Parisului, unde un barbat a luat mai multe persoane ostatice.

Cadavrele a cinci persoane, inclusiv al presupusului autor al luarii de ostatici, Amedy Coulibaly, au fost gasite in supermarketul evreiesc dupa asalt, potrivit unor surse din cadrul politiei.