Finala Europa League. Chelsea a câștigat pentru a doua oară Europa League după 4-1 cu Arsenal

Finala Europa League. Chelsea Londra şi Arsenal Londra joacă, miercuri seară de la ora 22.00, pentru câştigarea Europa League, a doua competiţie europeană intercluburi ca importanțăA 198-a întâlnire dintre cele două echipe londoneze (doar a treia într-o competiție europeană) va avea loc în Azerbaidjan, pe Stadionul Olimpic din Baku. Partida va putea fi urmărită în direct, în România, pe Digi Sport 1, Telekom Sport 1 și Look Plus.

Update: Chelsea Londra și-a trecut în palmares al doilea trofeu Europa League, după ce a învins rivala Arsenal, scor 4-1, pe Stadionul Olimpic din Baku (Azerbaidjan). În urma acestui rezultat, “tunarii” au ratat calificarea în sezonul viitor de Champions League (au terminat pe locul 5 în Premier League).

Eden Hazard este cel de-al zecelea jucător care a înscris de două ori într-o finală a Cupei UEFA / UEFA Europa League – nimeni nu a reușit un hat-trick. La finalul partidei, belgianul a admis, potrivit BBC Sport, că finala Europa League ar putea fi ultima partidă pentru acesta în tricoul lui Chelsea: “Cred că este un La revedere!, dar în fotbal nu se știe niciodată”.

Chelsea Londra a mai câștigat Europa League în sezonul 2012/2013 (2-1 cu Benfica Lisabona).

În ciuda rezultatului, Petr Cech a fost cel mai bun jucător al “tunarilor”. Pentru portarul ceh, aceasta a fost ultima partidă din carieră. Din vară, acesta va prelua poziția de director sportiv al lui Chelsea. Cech nu a primit gol în 59 din cele 140 de meciuri disputate în competițiile UEFA.

Olympique Lyon (locul 3 în Ligue 1) va juca direct în grupele Champions League. Francezii ar fi trebuit să dispute al treilea tur preliminar, însă profită de faptul că Chelsea (câștigătoarea Europa League), Liverpool și Tottenham (finalistele Champions League) au obținut calificarea în grupele celei mai importante competiții europene prin intermediul clasării din Premier League.

Chelsea Londra vs Arsenal Londra 4-1 (0-0)
Marcatori: Giroud ’49, Pedro ’60, Hazard ’65 (pen.), ’72 / Iwobi ’69

Chelsea: Kepa – Azpilicueta (căpitan), Christensen, Luiz, Emerson – Kante, Jorginho, Kovacic (Barkley ’76) – Pedro (Willian ’71), Giroud, Hazard (Zappacosta ’89). Antrenor: Maurizio Sarri.
Arsenal: Cech – Sokratis, Koscielny (căpitan), Monreal (Guendouzi ’66) – Maitland-Niles, Torreira (Iwobi ’66), Xhaka, Kolasinac – Ozil (Willock ’77) – Lacazette, Aubameyang. Antrenor: Unai Emery.

Știre inițială

Într-un clasament pe ţări, începând cu ediţia 1971-1972, când competiţia a fost denumită Cupa UEFA, Spania are cele mai multe trofee, 11, urmată de Italia, cu 9, şi de Anglia, care va ajunge şi ea la 9 după meciul de la Baku. Capitala Azerbaidjanului va găzdui în premieră o finală de cupă europeană.

Fiecare echipă a primit doar 6.000 de bilete pentru finala de pe Stadionul Olimpic din Baku, a cărui capacitate este de 64.000 de locuri, dar cotidianul The Sun a relatat că mai mult de jumătate din tichete au fost returnate forului european, din cauza condiţiilor dificile de călătorie şi a preţurilor.

Citește și: FINALA EUROPA LEAGUE. FANII LUI CHELSEA ŞI ARSENAL SOLICITĂ SCHIMBAREA STADIONULUI

Un aspect special este cel al absenţei armeanului Henrih Mhtarian din lotul echipei Arsenal, din motive politice, dat fiind conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia. Pentru Arsenal, câştigarea trofeului Europa League are dublă semnificaţie, deoarece i-ar aduce şi calificarea în Liga Campionilor, competiţie din care a lipsit în ultimele două sezoane, după 19 participări consecutive.

Arsenal nu poate conta nici pe mijlocaşul galez Aaron Ramsey, care va părăsi clubul, pentru a juca la Juventus. În schimb, a fost inclus în lot atacantul Danny Welbeck, care a lipsit din noiembrie din cauza unei accidentări la gleznă.

Partida de la Baku va fi şi una de adio pentru portarul Petr Cech, care se va retrage din activitate şi vrea să facă acest lucru cu un trofeu câştigat în tricoul lui Arsenal, chiar în dauna fostei sale formaţii, cu care a cucerit 13 trofee în 11 sezoane, inclusiv Europa League în 2013, înainte de a pleca la Arsenal.

Citește și: EUROPA LEAGUE, FINALĂ. EXPLICAȚIA UEFA PENTRU NUMĂRUL MIC DE BILETE ACORDAT SUPORTERILOR FINALISTELOR

La Chelsea este incert mijlocaşul francez Ngolo Kante, campionul mondial suferind o accidentare la genunchi la antrenamentul de sâmbătă. ”The Blues” nu vor putea conta pe mijlocaşul Ruben Loftus-Cheek, accidentat la tendonul lui Ahile, săptămâna trecută, şi nici pe extrema Callum Hudson-Odoi. Chelsea este neînvinsă în cele 14 meciuri jucate în acest sezon al Europa League (11 victorii, 3 egaluri), eliminând în drumul său către finală echipele Malmo FF, Dinamo Kiev, Slavia Praga şi Eintracht Frankfurt, la loviturile de departajare.

Arsenal a ajuns în Azerbaidjan după o serie de cinci victorii consecutive în Europa League. ”Tunarii” nu au fost lipsiţi de emoţii în acest sezon european, trecând cu dificultate de BATE Borisov şi Rennes în primele faze eliminatorii, după care au obţinut victorii duble cu Napoli şi Valencia.

Cele două echipe londoneze au fost adversare în sezonul 2003/04 al Champions League, în sferturile de finală, 1-1 pe Stamford Bridge şi 2-1 pe Highbury pentru Chelsea. Arsenal nu a câştigat niciodată un meci european cu o altă echipă engleză, în şase încercări (două egaluri, patru eşecuri). Finala de la Baku se va juca miercuri, de la ora locală 23:00 (22:00, în România), pe Stadionul Olimpic, inaugurat în 2015, şi care va găzdui şi trei meciuri la 2020. Aceasta va fi prima finală a Europa League la care se va utiliza arbitrajul video (VAR), iar o a patra înlocuire va putea fi efectuată în fiecare echipă dacă meciul ajunge în prelungiri.

Italianul Gianluca Rocchi va arbitra meciul Chelsea – Arsenal, arbitri asistenţi vor fi conaţionalii săi Filippo Meli şi Lorenzo Manganelli, ca şi al patrulea oficial – Daniele Orsato. Arbitru video va fi italianul Massimiliano Irrati, arbitri asistenţi video au fost desemnaţi Marco Guida (Italia) şi Szymon Marciniak (Polonia), iar arbitru video special pentru situaţiile de ofsaid va fi Pawel Sokolnicki (Polonia).

Chelsea vs Arsenal (echipe probabile):

Chelsea Londra (4-3-3): Arrizabalaga – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Alonso – Kanté/Kovačić, Jorginho, Barkley – Pedro, Giroud, Hazard. Antrenor: Maurizio Sarri.
Absenți: Loftus-Cheek, Hudson-Odoi, Rüdiger, Ampadu
Incerți: Kanté, Cahill

Arsenal Londra (4-3-2-1): Čech – Kolasinač, Koscielny, Papastathopoulos, Mustafi – Maitland-Niles, Xhaka, Torreira – Aubameyang, Özil – Lacazette. Antrenor: Unai Emery.
Absenți: Ramsey, Denis Suárez, Bellerín, Holding, Mkhitaryan
Incert: Welbeck

Stadion: Olimpic (Baku)
Arbitru: Gianluca Rocchi, asistenţi: Filippo Meli şi Lorenzo Manganelli. Rezervă: Daniele Orsato (toți din Italia).

Statistică 

Chelsea vs Arsenal, palmares direct:
Întâlniri directe: 197
Victorii Chelsea: 63
Victorii Arsenal: 76
Remize: 58
Golaveraj: 256-275

Chelsea vs Arsenal, în competițiile europene

Întâlniri directe: 2
Victorii Chelsea: 1
Victorii Arsenal: 0
Remize: 1
Golaveraj: 3-2

2003/2004: sferturile Champions League

Chelsea vs Arsenal 1-1
Arsenal vs Chelsea 1-2.

Precedentele finale europene disputate de cele două formații

Chelsea Londra: cinci victorii, trei înfrângeri

1970/71 Cupa Cupelor: 2-1 la rejucare cu Real Madrid (după 1-1)
1997/98 Cupa Cupelor UEFA: 1-0 cu VfB Stuttgart
1998 Supercupa Europei: 1-0 cu Real Madrid
2007/08 UEFA Champions League: 1-1 cu Manchester United (5-6 la penaltiuri)
2011/12 UEFA Champions League: 1-1 cu Bayern Munchen (4-3 la penaltiuri)
2012 Supercupa Europei: 1-4 cu Atletico Madrid
2012/13 UEFA Europa League: 2-1 cu Benfica
2013 Supercupa Europei: 2-2 cu Bayern Munchen (4-5 la penaltiuri)

Arsenal Londra: două victorii, cinci înfrângeri

1969/70 Cupa Orașelor Târguri: 4-3 la general cu Anderlecht
1979/80 Cupa Cupelor UEFA: 0-0 cu Valencia (4-5 la penaltiuri)
1993/94 Cupa Cupelor UEFA: 1-0 cu Parma
1994 Supercupa Europei: 0-2 cu AC Milan (la general)
1994/95 Cupa Cupelor UEFA: 1-2 cu Real Zagaroza (după prelungiri)
1999/00 Cupa UEFA: 0-0 cu Galarasaray (1-4 la penaltiuri)
2005/06 UEFA Champions League: 1-2 cu Barcelona.

Bine de știut

Va fi pentru a 10-a oară în istorie când într-o finală de cupă europeană se vor întâlni două echipe din aceeași țară, a doua finală europeană între două echipe din Anglia și prima finală europeană între două echipe din același oraș.

Câştigătoarea va primi trofeul Europa League, care cântăreşte 15 kg, fiind cel mai greu trofeu acordat de UEFA.

La casele de pariuri, Chelsea este favorită, având cota 1.75 la victorie, în timp ce Arsenal are cota 2.10.

Arsenal, echipă obișnuită cu Champions League (19 prezențe consecutive înaintea sezonului precedent), a ajuns în semifinalele competiției la prima participare (învinsă de Atletico), iar de această dată s-a calificat în ultimul act.

Prima deplasare a “tunarilor” din acest sezon european a avut loc chiar pe Stadionul Olimpic din Baku. În etapa a doua a grupelor, Arsenal a învins Qarabag cu scorul de 3-0.

Arsenal Londra a câștigat ultimele cinci partide disputate în Europa League. Totuși, “tunarii” nu au reușit să câștige într-o competiție europeană în fața echipelor din Anglia. Două remize și patru înfrângeri au adunat aceștia, pierzând ultimele trei meciuri.

Chelsea a ajuns în finală fără să piardă vreun meci. 11 victorii și trei remize a înregistrat echipa antrenată de Maurizio Sarri.

În timp ce Chelsea și-a asigurat prezența în cea mai importantă competiție europeană în sezonul viitor, terminând pe poziția a treia în Premier League, Arsenal trebuie să câștige finala de la Baku pentru a se califica în Champions League (a terminat pe poziția a cincea în campionatul Angliei).

Chelsea se află pentru a doua oară în finala Europa League. În 2013, londonezii au învins Benfica cu 2-1 grație unui gol înscris de Branislav Ivanovic în prelungirile partidei.

Chelsea a înscris cele mai multe goluri în această ediție de Europa League. Echipa din vestul Londrei a marcat de 32 de ori și a oferit și golgheterul competiției, Olivier Giroud (10 reușite).

Drumul celor două echipe până în finală

Chelsea Londra

Faza grupelor: locul unu în Grupa L (16 puncte)

PAOK vs Chelsea 0-1
Chelsea vs MOL Vidi 1-0
Chelsea vs BATE Borisov 3-1
BATE Borisov vs Chelsea 0-1
Chelsea vs PAOK 4-0
MOL Vidi vs Chelsea 2-2

16-imi:

Malmo FF vs Chelsea 1-2
Chelsea vs Malmo FF 3-0

Optimi:

Chelsea vs Dynamo Kiev 3-0
Dynamo Kiev vs Chelsea 0-5

Sferturi:

Slavia Praga vs Chelsea 0-1
Chelsea vs Slavia Praga 4-3

Semifinale:

Frankfurt vs Chelsea 1-1
Chelsea vs Frankfurt 1-1 (4-3 la lovituri de departajare)

Arsenal Londra

Faza grupelor: locul unu în Grupa E (16 puncte)

Arsenal vs Vorskla 4-2
Qarabag vs Arsenal 0-3
Sporting vs Arsenal 0-1
Arsenal vs Sporting 0-0
Vorskla vs Arsenal 0-3
Arsenal vs Qarabag 1-0

16-imi:

BATE Borisov vs Arsenal 1-0
Arsenal vs BATE Borisov 3-0

Optimi:

Rennes vs Arsenal 3-1
Arsenal vs Rennes 3-0

Sferturi:

Arsenal vs Napoli 2-0
Napoli vs Arsenal 0-1

Semifinale:

Arsenal vs Valencia 3-1
Valencia vs Arsenal 2-4

Ceremonia de deschidere

Britanicul Jonas Blue, cunoscut mai ales pentru melodiile Rise și Polaroid, va cânta la ceremonia de deschidere. În timpul reprezentației, acesta va fi acompaniat de 150 de dansatori locali pe Stadionul Olimpic din Baku.

Cine este ambasadorul finalei

Fostul internațional olandez Pierre van Hooijdonk, născut la Steenbergen, va fi ambasadorul finalei. Acesta a câștigat ediția 2001/02 a Cupei UEFA cu Feyenoord. Acesta a fost golgheterul ediției și a înscris două goluri în finala cu Borussia Dortmund.

Finala de la Baku va fi primul meci din Europa League care va beneficia de sistemul VAR. De asemenea, echipele vor avea la dispoziție o a patra schimbare, dacă partida va ajunge în prelungiri.

Pentru prima oară, finala Europa League are loc cu doar patru zile înaintea finalei UEFA Champions League. Oficialii au luat această decizie pentru a fi siguri că toate campionatele interne să fie încheiate la ora partidei.

Stadionul Olimpic din Baku are o capacitate de aproape 70.000 de locuri. La această finală poate fi doborât recordul pentru asistență în finala competiției stabilit în 1999, când Parma și Marseille s-au întâlnit la Moscova.

Sursa foto: uefa