FINALA LIGA CAMPIONILOR: FC BARCELONA si JUVENTUS se intalnesc pe Olympiastadion din BERLIN

FINALA LIGA CAMPIONILOR. Doua dintre cele mai mari echipe de pe continent, FC BARCELONA si JUVENTUS TORINO, se vor infrunta, sambata seara, de la ora 21,45 (ora Romaniei), in FINALA LIGII CAMPIONILOR la fotbal, pe OLYMPIASTADION din BERLIN.

JUVENTUS TORINO este la prima sa finala dupa o pauza de 12 ani si tinteste al treilea trofeu in cea mai importanta competitie intercluburi, in timp ce FC BARCELONA este considerata favorita al al cincilea titlu in competitie, ambele avand pana acum sapte finale la activ.

FINALA LIGA CAMPIONILOR. Pentru ambii antrenori, Luis Enrique (Barca) si Massimiliano Allegri (Juve), castigarea trofeului ar fi incununarea unei triple remarcabile, care mai cuprinde titlul si cupa. Daca FC BARCELONA a mai reusit acest lucru in 2009, pentru JUVENTUS TORINO ar fi o premiera. Au mai reusit astfel de performante Celtic (1967), Ajax (1972), PSV Eindhoven (1988), Manchester United (1999), Internazionale Milano (2010) si Bayern München (2013).

JUVENTUS TORINO a trecut de FC BARCELONA cu scorul general de 3-2, in sferturile editiei 2002/03 a Ligii Campionilor. Dupa 101 la Torino, golul marcat de Marcelo Zalayeta in minutul 114 a adus victoria lui Juve pe Camp Nou, dupa ce Nedved deschisese scorul, iar Xavi egalase. Luis Enrique, antrenorul de azi al catalanilor, a jucat alaturi de Xavi in ambele meciuri, fiind capitanul echipei in retur. Buffon a fost in poarta lui Juventus.

FC BARCELONA si JUVENTUS TORINO s-au mai intalnit in sferturile de finala ale Cupei Campionilor Europeni, in editia 1985/86, BARCA invingand cu 1-0 in Spania, iar meciul de la Torino s-a terminat nedecis, 1-1, golul campioanei Europei de atunci fiind marcat de Michel Platini.

FC BARCELONA s-a impus si in 1990/91, in semifinalele Cupei Cupelor, cu 3-1 acasa, iar apoi a pierdut cu 0-1 la Torino. In lotul echipei JUVENTUS TORINO se afla patru jucatori care au cucerit trofeul, cu alte echipe: Andrea Pirlo (AC Milan 2003, 2007), Patrice Evra si Carlos Tévez (Manchester United 2008), Alvaro Morata (Real Madrid 2014).

FINALA LIGA CAMPIONILOR. Morata, care a jucat din postura de rezerva la Real Madrid, in finala editiei trecute, ar putea deveni al patrulea fotbalist care castiga trofeul doua editii consecutive cu echipe diferite, dupa Marcel Desailly (Olympique Marseille 1993, Milan 1994), Paulo Sousa (Juventus 1996, Dortmund 1997) si Samuel Eto’o (Barcelona 2009, Inter 2010).

Lionel Messi, starul BARCELONEI, care a marcat in finalele din 2009 si 2011, ar putea deveni primul jucator care inscrie in trei finale Champions League. Fata de finala castigata in 2011, in lotul echipei FC BARCELONA se mai gasesc opt jucatori, Daniel Alves, Gerard Piqué, Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Javier Mascherano, Sergio Busquets, Pedro Rodríguez si Lionel Messi. Adriano a fost doar rezerva atunci.

JUVENTUS TORINO, care a eliminat-o in semifinale pe Real Madrid, marea rivala a BARCELONEI, este neinvinsa de noua partide in Champions League, din care in cinci nu a primit gol. Juve a mai infruntat o formatie spaniola in acest sezon, pe Atletico Madrid, in faza grupelor, pierzand in deplasare (0-1) si remizand acasa (0-0).

FINALA LIGA CAMPIONILOR. Ultima echipa italiana de care FC BARCELONA a trecut inainte de JUVENTUS a fost AC Milan, antrenata de Allegri, de care catalanii au trecut cu 3-1 acasa si au remizat in deplasare, 1-1, in sezonul trecut (faza grupelor). Leo Messi a marcat sapte goluri in ultimele sale cinci partide cu formatii din Italia. Pirlo si Buffon au castigat Cupa Mondiala din 2006 chiar pe Olympiastadion, gazda finalei de sambata, iar Pirlo a transformat un penalty la loviturile de departajare.

Berlinul este al patrulea oras german care gazduieste finala competitiei, dupa Munchen (1980, 1993, 1997, 2012), Gelsenkircken (2004) si Stuttgart (1959, 1988). Castigatoarea trofeului va primi 15 milioane de euro din partea UEFA, iar invins se va alege cu 10,5 milioane.

Meciul de la Berlin va fi arbitrat de CUNEYT CAKIR (38 ani), care este arbitru international din 2006, el fiind primul arbitru turc care conduce o finala a Ligii Campionilor.

JUVENTUS TORINO va fi lipsita de un om de baza, fundasul Giorgio Chiellini (accidentat).

JUVENTUS TORINO – FC BARCELONA (echipele probabile):

JUVENTUS TORINO: Buffon (capitan) — Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra — Marchisio, Pirlo, Pogba — Vidal — Tevez, Morata. Antrenor: Massimiliano Allegri.

FC BARCELONA: Ter Stegen — Dani Alves, Piqué, Mascherano, Jordi Alba — Rakitic, Busquets, Iniesta (capitan) — Messi, Suarez, Neymar. Antrenor: Luis Enrique.

ARBITRI: CUNEYT CAKIR – BAHATTIN DURAN, TARIK ONGUN – HUSEYIN GOCEK, BARIS SIMSEK (toti din Turcia). Rezerva: JONAS ERIKSSON (Suedia).
STADION: „OLYMPIASTADION” (BERLIN)

Sursa foto: uefa.com