Finala Wimbledon 2019. Simona Halep o zdrobește, în numai 56 de minute, pe Serena Williams și este noua campioană!

Wimbledon 2019. Simona Halep o va întâlni, sâmbătă, pe Serena Williams în finala turneului de Grand Slam de la Wimbledon găzduită de iarba londoneză.  Partida este așteptată cu sufletul la gură de milioanele de fani al sportului alb din România și din toată lumea. Duelul dintre cele două campioane va putea fi urmărit azi, cu începere de la ora 16:00, în direct pe Eurosport.

Update 8: ”Eu cred că a fost cea mai rapidă finală de la Wimbledon. Serena nu a condus niciodată, în niciunul dintre seturi, contează foarte mult pentru încredere. A servit foarte bine astăzi Simona, i-a intrat primul serviciu foarte des, a alergat-o pe Williams”, a spus Ilie Nastase, potrivit Digi Sport. ”A greșit foarte mult astăzi Serena, dar Simona a făcut-o să greșească. Eu cred că este vorba despre situația ei fizică, a născut, nu e în cea mai bună formă”, a adăugat Năstase.

Update 7:  Simona Halep va încasa 2,35 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro) şi 2.000 de puncte WTA. Începând de luni, Simona Halep va urca pe locul 4 în clasamentul WTA de simplu.

Update 6: Presa internationala se inclina in fata Simonei Halep dupa victoria fantastica de la Wimbledon.

“Simona Halep a naucit-o pe Serena Williams si a castigat primul ei Wimbledon, dupa o prestatie spectaculoasa pe terenul central” – The Guardian

“Simona a oferit un meci incredibil si o impiedica pe Serena sa egaleze recordul lui Margaret Court. Impecabilă de la un capăt la altul, românca Simona Halep a câştigat finala de la Wimbledon surclasând-o (6-2, 6-2) pe Serena Williams, care aleargă în continuare după recordul de 24 de trofee de Grand Slam, deţinut de Margaret Court” – L’Equipe. 

“Halep a zdrobit-o pe Serena in mai putin de o ora. Au fost 56 de minute in care Simona Halep a dat dovada de atletism devastator” – BBC

“Simona Halep castiga Wimbledonul dupa ce a zdrobit-o pe Serena Williams cu o performanta uluitoare. Serena a fost distrusa de cea mai indragita sportiva din Romania in doar 56 de minute” – The Sun

“Fostul numar 1 WTA si-a asigurat cel de-al doilea Grand Slam din cariera dupa o victorie fantastica in fara Serenei Williams la Wimbledon. Doar 56 de minute a durat partida de pe terenul central” – WTA

Update 5: Fostul mare tenismen suedez Mats Wilander a analizat succesul Simonei Halep din finala turneului de la Wimbledon. Expertul EuroSport a explicat pas cu pas cum a reusit Simona sa obtina o victorie atat de clara in fata americancei.

“Poate ca si pentru Simona ar fi fost mai bine sa fie un tenis mai echilibrat. Simona a jucat senzational inca de la inceput si nu a fost o surpriza pentru mine. Serena nu a fost pregatita de acest meci. Acesta este cu siguranta cel mai bun meci jucat de Simona in intreaga cariera.

A fost cu adevarat impresionant, s-a gandit la ce trebuie sa faca si e foarte clar ca nu a vrut sa o lase pe Serena sa dicteze ritmul. In plus, a servit bine si mai puternic ca oricand, dar si foarte eficient. Marea surpriza nu e faptul a castigat, ci si felul in care a jucat. In plus, s-a miscat extraordinar de bine, a fost foarte alerta in defensiva”, a spus Mats Wilander la EuroSport.

Update 4: Simona Halep a afirmat ca acesta a fost cel mai bun meci al carierei, i-a multumit lui Darren Cahill si le-a transmis un mesaj romanilor. “Nu am jucat niciodata atat de bine. Serena a reusit sa ne inspire de fiecare data, am lucrat mult pentru a ajunge in acest moment, sa joc in fata lojei regale. Am avut emotii, dar stiam ca nu am timp de ele. Este ceva special, un vis al mamei mele, care mi-a spus ca daca vreau sa fac ceva in tenis, sa castig acest trofeu. Vreau sa-i multumesc mamei mele.

Am lucrat mult pentru a schimba planul de joc, iar de anul acesta am inceput sa simt mingea, stiu ce sa fac pe iarba. A fost un an grozav si abia astept sa revin. Vreau sa multumesc echipei mele, dar si lui Darren care a venit sa ma vada. Fara el n-as fi fost aici, n-as fi fost atat de buna. Vreau sa multumesc Romaniei, romanilor care ma sustin, dar si domnului Tiriac”, a afirmat Simona dupa meci.

Update 3: Serena Williams a dat dovada de mult fair-play si a felicitat-o pe Simona Halep pentru evolutia magnifica. “Simona a jucat un tenis nebun, o felicit! Cand o jucatoare evolueaza asa, trebuie sa-ti scoti palaria! Jos palaria si felicitari! Ma bucur de acest sport, imi place sa joc aici, este entuziasmant”, a spus Serena dupa meci.

Update 2: Simona Halep face un salt spectaculos in clasamentul pentru Turneul Campioanelor dupa victoria minunata de la Wimbledon. Reprezentanta noastra a urcat cinci pozitii, pana pe locul 2, cu 4.427 de puncte stranse in acest sezon.

1. Ashleigh Barty 4.885 puncte
2. Simona Halep 4.427p
3. Karolina Pliskova 4.166p
4. Petra Kvitova 3.766p

5. Kiki Bertens 3.276p
6. Naomi Osaka 3.156p
7. Belinda Bencic 2.758p
8. Johanna Konta 2.448p

Update: SIMONA HALEP ESTE PRIMA JUCĂTOARE DIN ROMÂNIA CARE CÂȘTIGĂ TITLUL LA WIMBLEDON! 6-2, 6-2 cu SERENA WILLIAMS în numai 55 de MINUTE! 

Setul doi începe cu Simona și Serena reușind să-și câștige serviciul și se placă cap la cap. Ghemul trei este, din nou, unul alb în favoarea Serenei însă arbitrii i-au ”scos” o minge din teren Simonei la o-o, iar rejucarea i-a dat câștig de cauză americancei. Răspunsul Simonei nu întârzie, ghem la zero și este 2-2. Apoi, românca reușește un nou break și conduce pentru prima oară în acest set! Jocul lui Halep este încântător! Indiferent de rezultatul final nimeni nu trebuie să-i reproșeze absolut nimic Simonei! Se face 4-2 și Simona este pe val, iar Serena nu se regăsește în această după-amiază! Serena luptă, dar Simona nu se lasă și reușește un nou break! Este 5-2 pentru Simona!!!! Halep servește pentru meci! Are trei mingii de meci! S-a terminat!!! SIMONA HALEP este campioană la WIMBLEDON!

Debut fabulos al finalei de la Wimbledon pentru Simona Halep. Trecuseră doar 11 minute din primul set și tabela indica un neverosimil 4-0 la ghemuri pentru campioana noastră. Ghemul 5 a însemnat și primul reușit de Serena Williams. Ghemul șase a fost cel mai disputat al primului set și Simona reușește să-și câștige serviciul și face 5-1. Serena dă semne că e încă în joc și face 5-2 după un ghem alb. Simona este peste tot și reușește, în numai 26 de minute, să câștige primul set, 6-2, al finalei de la Wimbledon!

Știre inițială

Experiența Serenei Williams (37 de ani) este una net superioară față de cea a româncei. Pentru Serena Williams, aceasta va fi a 11-a finală a carierei, la All England Club. Americanca a câștigat 7 dintre ele, fiind învinsă în celelalte 3 de Maria Sharapova, Venus Williams și Angelique Kerber.

De cealaltă parte, Simona Halep  (27 de ani) a obținut pentru prima oară calificarea în ultimul act de la Wimbledon. Cea mai bună performanță anterioară a fost semifinala din 2014, pierdută cu Eugenie Bouchard. Simona Halep și Serena Williams s-au mai întâlnit până azi de 10 ori, palmaresul direct fiind net favorabil jucătoarei din Statele Unite, 9-1. Am mai putea bifa un succes pentru româncă dacă luăm în calcul abandonul Serenei de la Indian Wells din 2015…..

Pentru calificarea în finală, Halep va primi 1,175 milioane de lire sterline (1,3 milioane de euro) şi 1.300 de puncte WTA. Câştigătoarea Wimbledon-ului va încasa 2,35 milioane de lire sterline (2,6 milioane de euro) şi 2.000 de puncte WTA. Începând de luni, Simona Halep va urca pe locul 4 în clasamentul WTA de simplu.

Simona Halep și Serena Williams au vorbit despre finala de la Wimbledon

“Am jucat multe meciuri cu Serena, majoritatea foarte strânse. Am învăţat din ele că am o şansă. Acum, împotriva ei, voi crede în şansa mea de a câştiga. Bineînţeles, respect enorm tot ce a realizat ea, dar acum mă simt mai puternică mental în faţa ei. Vom vedea ce va fi, este o mare provocare pentru mine”, a declarat Simona Halep.

“Are multe calităţi impresionante. Evident, tenacitatea ei, capacitatea ei de a deveni din ce în ce mai bună de fiecare dată, capacitatea de a găsi putere. Nu poate fi subestimată. Este ca o mică ‘powerhouse’. A terminat anul pe locul 1 de două ori consecutiv şi simt că a revenit şi vrea să demonstreze că poate din nou. Cred că cheia întâlnirilor noastre e că nu am uitat niciodată acea înfrângere cu ea. M-a făcut să realizez la ce nivel poate ajunge și asta mă face să fiu mereu atentă să nu mai permit un astfel de meci”, a spus, la rândul ei, Serena Williams.

Specialiștii prefațează finala de la Wimbledon

Serena Williams este considerată favorită de cei mai mulți dintre specialiști, însă Simona are șansa ei. Pentru a pune mâna pe primul titlu de la Wimbledon, românca trebuie să servească bine cu <primul> și să îi pună probleme americancei la retur.

Mats Wilander, la Eurosport: “Va fi un meci foarte tare cu Simona Halep. Serena Williams și-a ridicat foarte mult nivelul în ultima perioadă. Ambele joacă din ce în ce mai bine. Va fi însă complet diferit în finală. De ce? Halep nu va mai dicta punctele sâmbătă. Dacă Serena servește bine, va fi foarte greu. Cred că Serena va ataca foarte mult serviciul secund al Simonei. A fost fantastic ce a făcut (n.r. Simona în semifinala cu Svitolina). Se simte foarte bine pe iarbă. Se află într-un moment extraordinar. E o zi mare pentru tenisul din România”.

Brad Gilbert, expert în tenis, la ESPN: “Cred că pentru Serena, nu e important neapărat titlul cu numărul 24 în turneele de Grand Slam, ci mai degrabă numărul 4! Doar trei femei au câştigat un trofeu important după ce au născut Evonne Goolagong, Margaret Court şi Kim Clijsters. Dar să nu uităm că Serena nu mai este invincibilă, a pierdut 4 din ultimele 6 finale majore.

Dacă Serena va evolua la acelaşi nivel, nimeni nu o poate opri! Sunt însă strategii care pot da roade. Ca să învingă, Simona trebuie să aibă un procentaj mare la primul serviciu – pe al doilea, Serena o îngroapă. De asemenea, Simona trebuie să returneze bine pe serviciul Serenei. Am văzut ce fac adversarele ei, inclusiv Strycova – stau pe linia de fund. Recomand Simonei să se uite la finala de anul trecut şi să vadă poziţia pe care a adoptat-o Angelique Kerber!”

Darren Cahill, pentru Eurosport: “Simona a avut nevoie de un impuls din punct de vedere psihologic. Iarba trebuie să îți fie prieten, nu dușman. E o foarte bună oportunitate. Joacă cu cea mai bună jucătoare din istorie, pe cea mai bună suprafață a acesteia. Pricipalele arme sunt reverul și mobilitatea pe teren”.

Martina Navratilova, potrivit wtatennis.com: “Dacă Simona vrea s-o învingă pe Serena, trebuie să servească bine și variat. Eu aș servi și-n corpul Serenei, ceea ce nu-i place americancei.

Aș sfătui-o pe Simona să joace în lungul liniei, nu în diagonală. Când trimiți mingea în cross, Serena nici nu trebuie să se miște. E deja acolo unde vine mingea. Când dai în lungul liniei, Serena e nevoită să alerge pe teren. Mai presus de toate, Simona trebuie să stea aproape de Serena. Când conduce, Williams se relaxează și nu mai simte presiunea.

Simona trebuie să atace prima. Când Halep e în defensivă, se retrage pe linia de fund și îi va fi greu să lovească în lungul liniei. Mingea va veni mai repede, iar Simona va fi împinsă tot mai în spate și nu va putea schimba direcția”.

Jonathan Overend, comentator radio BBC: “Chiar dacă nu este o părere la modă, cred că Halep va câștiga. Are toate calitățile pentru a deveni campioană. Evident că este o problemă uriașă cine îi va fi adversară, dar are determinarea, atributele fizice și jocul pentru a realiza acest lucru. Nu credeam asta la începutul competiției. Anul trecut, da, venind după câștigarea Roland Garros am crezut că este posibil. Nu știu de ce am neglijat-o așa de tare anul acesta.

Putem să îi vedem foamea de rezultate din nou. Este disperată să câștige alt Grand Slam, în mod special acesta. Jocul ei a crescut pe parcursul turneului fiind ajutată de faptul că a trecut neobservată. Dacă rămâne în control și începe puternic, poate câștiga chiar dacă nu se impune în primul set, atâta timp cât partida va fi una strânsă. S-ar putea să fie nevoită să revină, însă cred că va putea să o facă”.

Statistică

Finale de Grand Slam disputate de cele două jucătoare:

Simona Halep

2014, Roland Garros: 4-6, 7-6(5), 4-6 cu Maria Sharapova (Rusia)

2017, Roland Garros: 6-4, 4-6, 3-6 cu Jelena Ostapenko (Letonia)

2018, Australian Open: 6-7(2), 6-3, 4-6 cu Caroline Wozniacki (Danemarca)

2018, Roland Garros: 3-6, 6-4, 6-1 cu Sloane Stephens (SUA)

Serena Williams

1999, US Open: 6-3, 7-6(4) cu Martina Hingis (Elveția)

2001, US Open: 2-6, 4-6 cu Venus Williams (SUA)

2002, Roland Garros: 7-5, 6-3 cu Venus Williams (SUA)

2002, Wimbledon: 7-6(4), 6-3 cu Venus Williams (SUA)

2002, US Open: 6-4, 6-3 cu Venus Williams (SUA)

2003, Australian Open: 7-6(4), 3-6, 6-4 cu Venus Williams (SUA)

2003, Wimbledon: 4-6, 6-4, 6-2 cu Venus Williams (SUA)

2004, Wimbledon: 1-6, 4-6 cu Maria Sharapova (Rusia)

2005, Australian Open: 2-6, 6-3, 6-0 cu Lindsay Davenport (SUA)

2007, Australian Open: 6-1, 6-2 cu Maria Sharapova (Rusia)

2008, Wimbledon: 5-7, 4-6 cu Venus Williams (SUA)

2008, US Open: 6-4, 7-5 cu Jelena Janković (Serbia)

2009, Australian Open: 6-0, 6-3 cu Dinara Safina (Rusia)

2009, Wimbledon: 7-6(3), 6-2 cu Venus Williams (SUA)

2010, Australian Open: 6-4, 3-6, 6-2 cu Justine Henin (Belgia)

2010, Wimbledon: 6-3, 6-2 cu Vera Zvonareva (Rusia)

2011, US Open: 2-6, 3-6 cu Samantha Stosur (Australia)

2012, Wimbledon: 6-1, 5-7, 6-2 cu Agnieszka Radwańska (Polonia)

2012, US Open: 6-2, 2-6, 7-5 cu Victoria Azarenka (Belarus)

2013, Roland Garros: 6-4, 6-4 cu Maria Sharapova (Rusia)

2013, US Open: 7-5, (6)6-7, 6-1 cu Victoria Azarenka (Belarus)

2014, US Open: 6-3, 6-3 cu Caroline Wozniacki (Danemarca)

2015, Australian Open: 6-3, 7-6(5) cu Maria Sharapova (Rusia)

2015, Roland Garros: 6-3, (2)6-7, 6-2 cu Lucie Šafářová (Cehia)

2015, Wimbledon: 6-4, 6-4 cu Garbiñe Muguruza (Spania)

2016, Australian Open: 4-6, 6-3, 4-6 cu Angelique Kerber (Germania)

2016, Roland Garros: 5-7, 4-6 cu Garbiñe Muguruza (Spania)

2016, Wimbledon: 7-5, 6-3 cu Angelique Kerber (Germania)

2017, Australian Open: 6-4, 6-4 cu Venus Williams (SUA)

2018, Wimbledon: 3-6, 3-6 cu Angelique Kerber (Germania)

2018, US Open: 2-6, 4-6 cu Naomi Osaka (Japonia)

Palmaresul celor două jucătoare

De-a lungul carierei, Halep a câștigat 18 turnee (unul de Grand Slam – Roland Garros):

Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul “mic” al campioanelor), toate cele şase în 2013;

Simona Halep a mai jucat 17 finale: Madrid (Premier Mandatory), Doha (Premier) – 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010 (News.ro).

Serena Williams a câștigat 72 de titluri de-a lungul carierei (23 de Grand Slam – 7 Australian Open, 3 Roland Garros, 6 US Open, 7 Wimbledon):

Australian Open (2017), Roma, Wimbledon (2016), Australian Open, Miami, Roland Garros, Wimbledon, Cincinnati (2015), Brisbane, Miami, Rome, Stanford, Cincinnati, US Open, WTA Finals (2014), Brisbane, Miami, Charleston, Madrid, Rome, Roland Garros, Bastad, Toronto, US Open, Beijing, WTA Finals (2013), Charleston, Madrid, Wimbledon, Stanford, Jocurile Olimpice, US Open, WTA Finals (2012), Stanford, Toronto (2011), Australian Open, Wimbledon (2010), Australian Open, Wimbledon, WTA Finals (2009), Bangalore, Miami, Charleston, US Open (2008), Australian Open, Miami (2007), Australian Open (2005), Miami, Beijing (2004), Australian Open, Paris [Indoors], Miami, Wimbledon (2003), Scottsdale, Miami, Roma, Roland Garros, Wimbledon, US Open, Tokyo, Leipzig (2002); Indian Wells, Toronto, WTA Finals (2001), Hanovra, Los Angeles, Tokyo (2000), Paris [Indoors], Indian Wells, Los Angeles, US Open, Grand Slam Cup (1999).

Serena Williams a pierdut 22 de finale: Wimbledon, US Open (2018), Australian Open, Indian Wells, Roland Garros (2016); Doha, Cincinnati (2013), US Open (2011), Sydney (2010), Miami (2009), Wimbledon (2008), Moscova (2007), Wimbledon, Los Angeles, WTA Finals (2004), Charleston (2003), Berlin, WTA Finals (2002), US Open (2001), Paris [Indoors], Montréal (2000), Miami (1999).

Sursa foto: WTA