Financial Times dezvăluie planul UE de a obliga Marea Britanie să respecte condițiile post-Brexit

Financial Times a publicat un proiect de document referitor la Brexit. Conform acestuia, Uniunea Europeană pregătește un plan prin care să sancționeze Marea Britanie în etapa de tranziție post-Brexit prin excluderea din sectoare ale pieței comunitare dacă Londra nu respectă condițiile stabilite.

Proiectul de cinci pagini elaborat de Comisia Europeană stabilește modalitățile prin care Uniunea Europeană intenționează să oblige Marea Britanie să respecte reglementările comunitare în tranziția post-Brexit fără însă a participa la procesul decizional european. Guvernul Theresa May a semnalat deja că vrea o etapă de tranziție în relația cu Uniunea Europeană după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, programată în martie 2019.

Confirmând temerile apărute la Bruxelles că Londra ar putea încalca reglementările europene în tranziția post-Brexit, Comisia Europeană propune introducerea unor clauze care să permită reacții imediate în cazul apariției neînțelegerilor bilaterale.

“În perioada de tranziție, instituțiile, structurile, oficiile și agențiile Uniunii Europene trebuie să aibă prerogativele conferite de către legislația comunitară inclusiv în relația cu Marea Britanie și cu persoanele care locuiesc ori sunt stabilite în Marea Britanie. În principal, Curtea de Justiție a Uniunii Europene trebuie să aibă jurisdicția prevăzută în tratatele comunitare”, se arată în proiectul de document elaborat de Comisia Europeană.

“În plus, Secțiunea privind gestionarea și soluționarea disputelor a Acordului de retragere a Marii Britanii din UE trebuie să conțină un mecanism care să permită Uniunii Europene să suspende anumite beneficii acordate Marii Britanii prin participarea la piața internă în cazul în care se constată că sesizarea unui litigiu la Curtea de Justiție a UE nu va aduce soluționările necesare într-un interval adecvat”, subliniază documentul UE.

Luni, Michel Barnier, negociatorul-șef al Bruxellesului, a cerut Marii Britanii să ofere clarificări privind tipul relației pe care o vrea cu Uniunea Europeană post-Brexit, somând Londra să “facă o alegere” și avertizând că barierele comerciale sunt “inevitabile”.

Guvernul Theresa May a transmis luni că exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu Bruxellesul post-Brexit. În acest context, Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, după întrevederea cu premierul Theresa May și cu ministrul pentru Brexit, David Davis, să clarifice modul în care vede viitoarea relație bilaterală după 29 martie 2019.

“Singurul lucru pe care îl pot spune: fără o uniune vamală și în afara pieței unice, barierele comerciale pentru bunuri și servicii sunt inevitabile”, a declarat Michel Barnier. “A venit vremea că Marea Britanie să facă o alegere. Avem nevoie de claritate și în legătură cu propunerile Marii Britanii privind viitorul parteneriat”, a subliniat Barnier.

În replică, Marea Britanie a transmis că analizează două posibile forme de relații vamale cu Uniunea Europeană post-Brexit – un parteneriat vamal ori unui acord vamal facil. Bruxelles-ul a avertizat în mod repetat Guvernul de la Londra că nu va putea menține accesul la piață comunitară post-Brexit dacă nu va contribui la bugetul UE și nu va accepta liberă circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului.

Sursă traducere: mediafax