Financial Times: Politica din Romania poate fi murdara, insa rareori este plictisitoare

Presedintele Basescu a vorbit cu Petro Porosenco: Romania este ingrijorata de concentrarea unitatilor militare ruse la frontiera Ucrainei

Presa straina comenteaza situatia politica din Romania, cu precadere referindu-se la presedintele Traian Basescu. Jurnalistii straini considera ca presedintele Romaniei se afla in ape tulburi, insa ar trebui sa mearga pana la capatul mandatului, in contextul scandalului legat de arestarea fratelui sau si de punerea sub urmarirea penala a ginerelui, scrie presa straina.

Financial Times scrie, potrivit site-ului ziare.com, ca Basescu este un presedinte sub asediu, care a trecut deja de doua referendumuri de demitere si care arata ca politica din Romania poate fi murdara, insa rareori plictisitoare.

Pentru economie, totusi, lucrurile merg inainte ca de obicei. Si poate ca faptul ca legea poate sa-i atinga si chiar si pe cei care sunt cel mai apropiati de cel mai puternic este un progres pentru o tara care era vazuta candva drept o definitie a coruptiei.

Citeste si: Comisia de Aparare, pe baza raportului SPP: Din septembrie 2009, Traian Basescu nu s-a mai intalnit cu familia lui Bercea

Traian Basescu este numit un presedinte “asediat si bataios”, de sursa citata, care noteaza ca seful statului se agata de putere si pare pregatit sa-si petreaca ultimele luni din mandatul sau, chiar daca Parlamentul a votat o declaratie, saptamana trecuta, prin care i s-a cerut demisia, din cauza arestarii fratelui sau.

Sursa citata mai precizeaza ca presedintele si-a continuat insa activitatea de zi cu zi, iar pe 1 iulie a semnat o scrisoare de intentie catre FMI, confirmand angajamentele luate de Romania fata de Fond, legate de intelegerea standby de 4 miliarde de euro, pe care chiar presedintele a incercat anterior sa o blocheze in urma unei neintelegeri cu prim-ministrul Victor Ponta.

Citeste si: Cui vroia sa paseze familia lui Bercea inregistrarile cu Mircea Basescu

Noul razboi deschis dintre presedinte si prim-ministru este o scena urata, dar familiara, in politica romaneasca, devenita neplacuta mai ales din cauza acuzatiilor de coruptie, pe masura ce confruntarile politice se intensifica inaintea alegerilor prezidentiale din luna noiembrie, pentru desemnarea succesorului lui Traian Basescu.

Pentru unii, insa, arestarile reprezinta un semn pozitiv de reducere a imunitatii de care se bucura in mod traditional cei puternici. Romania a facut progrese in lupta cu coruptia la nivel inalt in ultimii ani, inclusiv inchiderea fostului prim-ministru Adrian Nastase, insa unii au pretins ca aliatii lui Basescu au fost trecuti cu vederea.