Finantarea fortelor de Securitate din tarti terte – o contributie necesara pentru a asigura pacea

Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European au dat unda verde raportului privind revizuirea Instrumentului care Contribuie la Pace si Stabilitate. Instrumentul deja ofera asistenta financiara ca raspuns la situatiile de criza sau la crizele emergente precum si pentru prevenirea conflictelor, cum ar fi reforma sectorului de securitate.
 
Schimbarile adoptate de Comisia AFET vor permite Uniunii Europene sa finanteze si antrenamentul alaturi de furnizarea de echipament non-letal fortelor mitilare din tarile terte. In tarile unde situatia de securitate este precara, fortele militare sunt esentiale in stabilizarea teritoriului prin sprijinul pe care il dau refacerii securitatii si restabilirii administratiei publice si serviciilor de baza, oferind astfel inclusiv protectia celor care lucreaza la proiectele de reconstructie si dezvoltare in zonele afectate.
 
„Sprijinul financiar oferit prin rezivuirea acestui Instrument, desi modest ca buget, permite acoperirea unor nevoi reale” a declarat Arnaud Danjean MEP, Raportor. „Este o veriga lipsa in Politica de Securitate si Aparare Comuna. Misiunile si operatiunile europene in domeniul asigurarii securitatii au cerut acest lucru de ani de zile si este obligatoriu sa avem aceasta optiune, de a finanta actiuni civile ale fortelor armate in tarile cu o situatie fragila,” a adaugat el.
 
Conform lui Arnaud Danjean, absenta acestei posibilitati de finantare afecteaza credibilitatea Serviciului de Actiune Externa al UE, iar aceasta se intampla in timp ce alti actori isi sporesc activitatile fara a introduce niciun fel de conditionalitati in schimbul ajutorului oferit, asa cum este, de exemplu cazul principiilor de buna guvernare promovate de UE.
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, membra a Grupului PPE si membra in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: „Continua actualizare si imbunatatire a instrumentelor pe care le avem la dispozitie in politica externa are menirea nu doar de a creste eficienta actiunilor noastre. Noi posibilitati, precum finantarea fortelor de Securitate din tarti terte aduc beneficii clare in privinta securitatii si a posibilitatilor de stabilizare si reconstructie. De asemenea, ele pot sustine interese si valori ale Uniunii Europene, precum cele care vizeaza protectia minoritatii Crestine care se afla sub o presiune enorma in intreaga vecinatate sudica a UE.”
 
„Flexibilitatea, atat in modul de gandire cat si in cel de actiune, este esentiala, atunci cand se intervine in zone caracterizate de instabilitate si volatilitate, unde situatiile din teren sunt infinit mai diverse decat ceea ce poate cuprinde un text de lege. Flexibilitatea nu inseamna insa disparitia transparentei si responsabilitatii. Amandoua sunt obligatorii pentru a oferi certitudinea ca banii cheltuiti merg in scopurile dorite,” a adaugat europarlamentarul PPE.