FINLANDA este favorabila unei abordari in doua etape a aderarii Romaniei la Schengen

Finlanda este favorabila unei abordari in doua etape a aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, a declarat ambasadorul acestei tari la Bucuresti.

“Presupun ca presedintia UE, cand a pregatit Consiliul JAI, a ajuns la concluzia ca sunt suficiente dovezi ca nu va fi unanimitate in consiliu in aceasta privinta. De aceea, presedintia ar fi retras aceasta chestiune de pe agenda. In ceea ce priveste Finlanda, pozitia finlandeza vine de la guvernul anterior. Potrivit acesteia, noi am fi favorabili unei abordari in doua etape a aderarii la Schengen”, a declarat Paivi Pohjanheimo, ambasadorul Finlandei la Bucuresti.

CITESTE SI: Aderarea la SPATIUL SCHENGEN a Romaniei si Bulgariei, AMANATA DIN NOU. Care sunt tarile care s-au opus. UPDATE

Potrivit unor surse oficiale, Finlanda a fost una dintre tarile care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, alaturi de Franta, Germania si Olanda. Aceleasi surse mai sustin ca francezii au fost cei mai vehementi si, intr-un final, romanii au fost de acord, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.

CITESTE SI: PONTA: ROMANIA NU ESTE PRIMITA IN SCHENGEN DIN RATIUNI CE TIN DE POLITICA INTERNA A UNOR STATE