Firma Holzindustrie Schweighofer, ACUZATA de MONOPOL pe ACHIZITIILE de masa lemnoasa

Consiliul Concurentei a fost sesizat, vineri, in legatura cu o posibila pozitie de monopol pe achizitiile de masa lemnoasa a firmei Holzindustrie Schweighofer, plangerea fiind inaintata de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Catalin Baciu.

Catalin Beciu s-a intalnit, vineri, cu reprezentantii oamenilor din industria romaneasca a lemnului. sedinta a fost organizata la solicitarea mediului de afaceri.

Oamenii de afaceri din industria lemnului au dorit sa aduca in atentia autoritatilor o eventuala pozitie de monopol pe achizitiile de masa lemnoasa ocupata de firma Holzindustrie Schweighofer, fapt ce ar aduce atingere justei concurente in domeniu. Urmare a celor semnalate, domnul Secretar de Stat Catalin Beciu a inaintat in regim de urgenta catre Consiliul Concurentei o solicitarea de punct de vedere in acest caz particular“, se arata intr-un comunicat al ministerului.

CITESTE SI: MINISTERUL MEDIULUI, CONTROL la Holzindustrie Schweighofer. Cum se APARA compania

O alta tema a intalnirii a fost expunerea problematicilor cu care se confrunta acest sector al economiei si a vizat gasirea unor solutii practice pentru subiectele aduse in discutie.

Ministerul Mediului a declansat un control la Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achizitionarii de catre companie a materialului lemnos taiat din paduri, a declarat, joi, ministrul de resort Gratiela Gavrilescu.

Ministrul Gratiela Gavrilescu a spus ca Directia Generala de Control a Ministerului Mediului a declansat, din ordinul sau personal, un control amplu la compania Holzindustrie Schweighofer prin care se urmareste legalitatea achizitionarii de catre aceasta societate de material lemnos taiat din paduri, iar Garda de Mediu, pe de alta parte, a inceput sa faca saptamana aceasta un control al calitatii aerului la o fabrica de la Radauti, care produce PAL folosind formaldehida.

Senatorul Neculai Bereanu (PSD) declara, tot joi, ca solicita ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu, ca, prin Corpul de Control, sa dispuna o verificare de fond la punctele de lucru din Romania ale Holzindustrie Schweighofer.

CITESTE SI: INCENDIAR KLAUS IOHANNIS are INTERESE ASCUNSE la O FIRMA AUSTRIACA? – VIDEO

Am suspiciuni rezonabile ca la aceasta firma s-au achizitionat cantitati de lemn provenit din taieri ilegale. Am vazut atat filmarile facute de o organizatie de protectia mediului din care reiese ca o astfel de practica e acceptata la Holzindustrie Schweighofer, dar am si sesizari pe aceasta tema de la oameni din zona de munte a judetului Suceava“, a spus Bereanu.

Organizatia de mediu Environmental Investigation Agency (EIA) sustinea, intr-un comunicat de presa, ca a dat publicitatii filmari care prezinta conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania acceptand cu buna stiinta si recompensand lemnul taiat ilegal printr-un sistem de bonificatie.

In replica, intr-un comunicat postat pe site-ul companiei, Holzindustrie Schweighofer a anuntat ca va initia o ancheta interna pentru a verifica procesul de achizitionare a lemnului si sustine ca indeplineste toate cerintele legale impuse de statul roman.

Sursa foto www.diepresse.com