Firme care au intermediat angajarea unor romani in Qatar, controlate de Inspectia Muncii

inspectia muncii, anaf, munca la gri, anaf munca la gri, controale munca la gri

Inspectia Muncii s-a autosesizat si a dispus controale la firmele care au intermediat angajarea unor romani in Qatar, dupa ce zece muncitori, care au primit o oferta directa de angajare de la o firma din Doha, au fost arestati, se arata intr-un comunicat transmis, miercuri, presei. 

Inspectia Muncii a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, in 26 ianuarie, informatii cu privire la situatia a zece muncitori romani care au fost arestati in Qatar, rezultand ca acestia au primit o oferta directa de angajare din partea companiei Valley Wild Project cu sediul in Doha, Qatar.

Reprezentantul companiei este Attwa Mohamed Hussain Ahmed si s-a stabilit ca acesta a reprezentat si alte companii din Qatar implicate in conflicte de munca cu muncitori romani in anii 2013 si 2014, printre acestea aflandu-se si Romanian Creativity SA din Qatar care a angajat muncitori romani prin intermediul companiilor SC CAS Scouting SRL si Emona Serv SRL, ambele din judetul Neamt, Romania.

“Inspectia Muncii, ca urmare a prezentarii de catre mass media a situatiei in care au ajuns zece muncitori romani care lucrau in Qatar, s-a autosesizat cu privire la situatia creata si a dispus controale la firmele romanesti implicate, conform legii”, a declarat inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu.

Citeste si: CELE CINCI CONFEDERATII SINDICALE VOR DA IN JUDECATA GUVERNUL PENTRU DESFIINTAREA INSPECTIEI MUNCII

Astfel, Inspectia Muncii a dispus Inspectoratului teritorial de munca Neamt sa efectueze un control complet la firmele cu sediul in Romania pentru a identifica eventuale incalcari ale legii si pentru a preveni situatii asemanatoare cu cea a muncitorilor retinuti de autoritatile din Qatar.

Sursa citata precizeaza ca in 27 ianuarie a avut loc al doilea termen de judecata al dosarului, in care cei 10 lucratori romani aveau calitatea de invinuiti, conform plangerii formulate de compania angajatoare, iar dupa judecare instanta a pronuntat hotararea finala in favoarea angajatilor, acestia fiind scosi de sub acuzatia de parasire a locului de munca, formulata de catre angajator.

CITESTE SI: GUVERNUL va DESFIINTA Inspectia Muncii si Agentia de Plati si formeaza, prin comasare, o noua agentie