FIRMELE DIN ROMANIA anunta cele mai importante INTENTII DE ANGAJARE din ultimii sapte ani (studiu)

Optimismul angajatorilor din Romania a revenit la nivelul celui din trimestrul patru al anului 2008, cele mai multe INTENTII DE CRESTERE A NUMARULUI DE LOCURIDE MUNCA in urmatoarele trei luni fiind anuntate in industria prelucratoare, comert si constructii, de catre firmele din regiunile Centru si Nord-Vest, relateaza Agerpres.

Potrivit unui studiu realizat de compania Manpower privind PERSPECTIVELE ANGAJARII DE FORTA DE MUNCA, pentru trimestrul patru al acestui an, angajatorii romani raporteaza o Previziune Neta de Angajare (diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului de angajari si procentul celor care prevad o scadere in firma lor — n.r.) de +16%, cea mai robusta prognoza privind angajarile din cele 24 de tari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) cuprinse in studiu.

‘19% dintre angajatorii romani intentioneaza sa-si creasca personalul, 11% prevad o scadere, iar 67% nu au in vedere nicio schimbare a numarului total de angajati. Previziunea Neta de Angajare rezultata este cea mai puternica raportata in Romania din trimestrul IV /2008 pana in prezent, imbunatatindu-se cu 4 puncte procentuale fata de trimestrul III si cu 8 puncte procentuale fata de intervalul octombrie-decembrie al anului trecut’, se mentioneaza in studiul citat.

In acest context, conform documentului, oportunitatile pentru cei aflati in cautarea unui loc de munca vor fi mai numeroase, in mai mica sau mai mare masura, in toate regiunile tarii si in noua din cele zece sectoare de activitate.

CITESTE SI: PONTA: CRESTEREA NUMARULUI DE LOCURI DE MUNCA VA FI SI MAI MARE DACA VOM APLICA NOUL COD FISCAL

‘Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucratoare sunt cei mai optimisti, raportand o Previziune Neta de Angajare de +25%, cu 5 puncte procentuale mai puternica decat cea din trimestrul III si cu 13 puncte procentuale mai robusta decat cea din trimestrul IV al anului 2014. Cea mai semnificativa imbunatatire de la trimestru la trimestru este raportata insa in sectorul comert cu ridicata si cu amanuntul, unde Previziunea Neta de Angajare de +20% este cu 12 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul III, in timp ce dintr-o perspectiva anuala, cea mai mare imbunatatire este raportata in sectorul constructii, Previziunea Neta de Angajare de +18% din trimestrul IV/2015 fiind cu 21 puncte procentuale mai puternica decat in trimestrul IV/2014’, se mai arata in studiu.

In schimb, perspectivele din sectorul energie electrica, apa, gaz continua sa fie negative de cinci trimestre consecutiv.

Pe regiuni ale tarii, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din Centru si Nord-Vest, unde Previziunea Neta de Angajare este de +14%. Perspective pozitive s-au raportat in sase dintre cele opt regiuni. Zonele in care previziunile sunt mai slabe decat in perioada anterioara sunt regiunea Vest, cu un declin de 10 puncte procentuale si Sud-Vest, care este estimata a fi cea mai putin dinamica piata a fortei de munca. In aceasta regiune, 1 din 5 angajatori se asteapta la reduceri ale personalului in ultimul trimestru din 2015.

‘Previziunea Neta de Angajare de +2% ramane insa pozitiva si relativ stabila fata de trimestrul III si se imbunatateste cu 8 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut’, mai reiese din studiul citat.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de marimea angajatorului, insa cei cu peste 250 de angajati raman cei mai optimisti, iar cei din micro-organizatii, cu pana la 10 angajati, manifesta cea mai multa prudenta.

Studiul Manpower cuprinde in cercetarile sale peste 59.000 de angajatori din 42 de tari si teritorii, carora le sunt masurate trimestrial intentiile de a-si creste sau de a-si diminua numarul total de angajati pe parcursul trimestrului urmator. Pentru Romania, cercetarea de teren s-a derulat in intervalul 15 — 28 iulie 2015 pe un esantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obtinute au o marja de eroare de +/-3,9%.

 Sursa foto: bzv