Fiscul da verdictul pentru retetele medicale compensate

Din ianuarie, romanii care au nevoie de medicamente compensate cu 90% vor fi obligati sa mearga luna de luna la Fisc pentru a solicita adeverinte care sa ateste ca venitul lunar nu depaseste 700 de lei.

Inainte de a trece pe la medicul de familie si pe la farmacist pentru a se aproviziona cu medicamentele necesare, bolnavii cu boli cronice, cu patologii grave, cum ar fi hepatitele sau bolile de inima, vor fi obligati sa planifice o vizita si la ANAF.

Motivul: o adeverinta fiscala care sa ateste cuantumul venitului inregistrat luna de luna si care ar putea deveni obligatorie de la inceputul anului viitor pentru cei care au nevoie de retete compensate in proportie de 90%. Masura, considerata „de siguranta”, a fost luata de medicii de familie.

„Totul a pornit de la faptul ca unele persoane beneficiau de medicamente compensate desi aveau venituri care depaseau acei 700 de lei, iar acum diferentele de bani li se imputa medicilor. Acestia s-au trezit peste noapte ca trebuie sa plateasca retroactiv sume mari, de cateva zeci de milioane de lei vechi. Trebuie sa se gaseasca solutii prin care sa platească statul, nu medicii si nu pacientii, care si asa au venituri mici. E o nebunie curata sa pui pacientii pe drumuri”, sustine Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

Spre exemplu, presedintele CNAS considera ca este suficienta o declaratie pe propria raspundere a pacientului legata de venitul incasat sau de cuponul de pensie, dupa caz.

sursa foto: stiri.info-heaven.ro