Florian Coldea audiat la comisia parlamentară pentru controlul activității SRI! Declarații incendiare

Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, urmează să fie audiat din nou, joi, în Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI, scrie Agerpres.

Update: Fostul prim adjunct al SRI, Florian Coldea, a explicat că la nivelul Uniunii Europene și a NATO se lucrează instituțional pe bază de protocoale între instituții ale statutului și serviciile secrete.

„Am reluat, cum era firesc, tema protocoalelor dintre Serviciu și diverse instituții. Am reitarat faptul că această cooperare în baza protocoalelor este o practică la nivel UE și NATO. La acest moment, nu există o altfel de practică în lume. Nu se poate colabora instituțional cu serviciile secrete, în lipsa unor protocoale. Subliniez faptul că se coopera conform atribuțiilor legale ale fiecărei instituții în parte”, a declarat Florian Coldea, la finalul audierilor din Comisia SRI.

Florian Coldea a folosit povestea biblică a lui Iuda pentru a explica că există oameni care au trădat interesele statului român și a spus că acest lucru a vulnerabilizat instituțiile.

”Aș vrea să reamintesc și de un celebru personaj biblic, care în urmă cu 2000 de ani a trădat pentru 30 arginți. Ce dacă ulterior l-au apucat remușcările? Ca orice trădător, acesta a avut parte de un sfârșit tragic. Din aceste motive constat că unii în mod vizibil practică acest lucru cu interesele statului român, ba mai mult, fac un titlu de glorie din faptul că au trădat interesele statului și ale instituțiilor statului. Acești oameni afectează instituțiile statutului român și capacitatea de apărare a instituțiilor statului.

Vă invit și pe această cale să reflectăm la povestea acestui personaj public. Vom reveni cu explicații pe măsură ce vom lămuri și alte aspecte cu membrii Comisiei”, a spus Florian Coldea.

Coldea a mai spus că va oferi detalii despre celebrele întâlniri de la vila K2, invocate de Victor Ponta, dar numai după ce se termină procesul Rovinari-Turceni, în care este implicat Victor Ponta.

”Cu privire la afirmațiile domnului Victor Ponta care a vorbit despre întâlnirea de la vila K2. Prima dată, domnul Coldea a spus că va da lămuriri după ce se termină dosarul din instanță, dosarul Ponta-Șova. Ulterior a spus că niciodată nu a întrebat despre vreun dosar, domnia sa, la DNA”, a explicat Claudiu Manda, după audierea lui Florian Coldea, de la Comisia SRI.

Cu privire la întrebarea că ”dacă Victor Ponta câștiga alegerile îl va schimba din funcție, Florian Coldea a răspuns că ”DA”, i-a spus asta de mai multe ori”.

Întrebat dacă pe timpul nopții s-a ajuns la judecători pentru a se cere mandate de interceptare, Coldea a confirmat. ”În situații de urgență s-a procedat și în acest fel”, a spus Florian Coldea, conform președintelui Comisiei SRI.

Știre inițială

Florian Coldea a mai fost audiat la această comisie pe 13 martie. “Conform situaţiei anterioare, am trimis deja şi către SRI o solicitare în acest sens de a ne sprijini în ceea ce priveşte audierea domnului Coldea. Domnia sa a fost de acord în urma discuţiei”, preciza, la sfârşitul lunii martie, preşedintele Comisiei pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

Întrebat ce îl va întreba pe Coldea la comisie, Manda a spus ca fostul prim-adjunct al SRI va fi chestionat despre relaţia sa cu parchetele, cu zona politică, dar şi cu mass-media.

“Rămăsesem la relaţia domniei sale cu zona de parchete, zona de partide politice, nu ştiu cât am reuşit să aprofundăm, plus zona de mass-media, după care toate celelalte elemente punctuale pe care le-au transmis cei care au venit la comisie şi ne-au spus că ar avea legătură cu domnul Coldea. Toate referirile doamnei Udrea la domnul Coldea, toate referirile domnului Dragnea”, spunea Claudiu Manda.

Sursa foto: adevarul