FLORIN JIANU: TVA de 9% se aplica doar la PACHETELE ALL-INCLUSIVE vandute INTEGRAL

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, FLORIN JIANU, a anuntat miercuri ca reducerea TVA la 9% in turism va fi aplicata de la 1 ianuarie 2015 doar la PACHETELE ALL-INCLUSIVE vandute INTEGRAL, respectiv cazare, masa si servicii.

“Am facut un calcul al impactului pozitiv bugetar in primul an. Daca luam in calcul ca 500.000 de turisti aleg all-inclusive in strainatate si dintre acestia numai 200.000 vor alege all-inclusive in Romania, impactul negativ asupra bugetului se va reduce, asa cum s-a discutat in negocieri cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE). Aceasta masura va avea numai efecte pozitive tinand cont si de faptul ca vor veni si turisti straini, in conditiile in care numai in primele noua luni ale anului numarul turistilor straini a crescut cu 11%. Masura trebuie privita ca o investitie in economie si acesta a fost un argument foarte important in discutiile cu FMI si CE”, a spus Jianu, citat de Agerpres.

Citeste si: DARIUS VALCOV: TVA ar putea fi REDUSA cu 2% in 2015

Ministrul a mentionat ca in perioada urmatoare va fi stabilita modalitatea prin care va fi aplicata reducerea de TVA in industrie.

“E o chestiune administrativa a Guvernului. Inca suntem in discutii cu Ministerul Finantelor Publice sa vedem daca dau ei o ordonanta sau daca emitem noi o norma”, a adaugat FLORIN JIANU.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism a subliniat ca reducerea la 9% se va aplica la pachetele predefinite pentru turisti, iar pentru restul serviciilor “a la carte”, in restaurant, TVA ramane de 24%.

Citeste si: TVA redus la 9% pentru pachetele turistice care contin minim cazare, nu doar cele all-inclusive

Potrivit datelor DIMMMAT, potentialul pe piata de turism in urma implementarii acestei masuri are in vedere suma de cinci miliarde de euro. De asemenea, numarul de turisti estimat a fi atrasi in achizitionarea acestui pachet este de aproximativ 500.000 si este format din cetatenii romani ce in prezent isi petrec concediile in Bulgaria si Turcia, destinatii all inclusive, precum si din cetatenii straini consumatori de astfel de pachete ce se vor orienta catre tara noastra.

Premierul VICTOR PONTA a anuntat marti, dupa discutiile cu delegatia FMI, CE si BM, ca anul viitor taxa pe valoarea adaugata la PACHETELE ALL INCLUSIVE din turism va scadea la 9%. Potrivit sefului Executivului, impactul bugetar al acestei masuri este 100 de milioane de lei.

Sursa foto: libertatea.ro