FLORINEL ROTARU si alte patru persoane, RETINUTI in dosarul cartilor supraevaluate achitionate de BMB

Fostul director al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB) Florinel Rotaru si alte patru persoane au fost RETINUTI, marti, in dosarul privind achizitia de carti la preturi supraevaluate de catre institutie, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Conform surselor citate, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1, care instrumenteaza acest dosar, au decis RETINEREA fostului director si a altor patru persoane, pe care le-a avut in subordine, dupa ce cei cinci ar fi fost nesinceri in timpul audierii.

Acestia sunt acuzati ca ar fi cumparat mai multe presupuse carti rare, dar si pachete de turism, ar fi inchiriat sali de conferinta sau ar fi contractat diferite lucrari la preturi evaluate.

Citeste si: Aproape 700 de VOLUME cumparate de BMB in perioada 2008-2012 au fost puse sub SECHESTRU

Restul celor 11 persoane audiate in dosar au fost lasate sa plece acasa dupa ce, conform anchetatorilor, acestea au fost sincere in ancheta si si-au recunoscut faptele.

Politistii au facut, marti, 18 perchezitii la sediul Bibliotecii Metropolitane din Capitala si la alte 17 adrese din Bucuresti, Ilfov, Giurgiu, Dambovita si Teleorman, intr-un dosar privind achizitia de catre institutie a unor carti rare supraevaluate, cu un prejudiciu de aproximativ cinci milioane de lei.

In dosar sunt vizate 16 persoane, printre care directorul general al BMB din perioada comiterii faptelor, FLORINEL ROTARU, adjunctul si contabilul-sef al institutiei de la acea data, care sunt banuite de abuz in serviciu, conflict de interese si fals in declaratii.

Citeste si: PERCHEZITII la Biblioteca Metropolitana din Capitala. Prejudiciul estimat la 5 milioane de lei

Conform anchetatorilor, asa-zisele “carti rare” ar fi fost cumparate de BMB prin intermediul unei fundatii care apartine chiar lui FLORINEL ROTARU.

“Totul s-a facut in mod legal si am imbogatit patrimoniul cultural, si al Romaniei, si direct al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti”, a declarat FLORINEL ROTARU, precizand ca nu s-a facut nicio expertiza in legatura cu “preturile supraevaluate”.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au instituit in acest dosar sechestru asigurator pe 12 imobile, evaluate la peste 500.000 de euro, si asupra unor bunuri evaluate la aproape 5,5 milioane de lei.