FMI a avizat ultimele doua evaluari ale acordului cu Romania si a aprobat scrisoarea de intentie

Romania a incheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul Monetar International (FMI), reprezentantii institutiei europene afirmand ca economia tarii noastre s-a stabilizat, insa au atras atentia ca exsta riscuri de inrautatire a situatiei, deoarece cresterea este slaba.

Astfel, Consiliul Director al FMI a avizat, miercuri, ultimele doua evaluari ale acordului cu Romania si a aprobat scrisoarea de intentie primita de la Bucuresti. Asta inseamna ca acordul inceput in 2011 a fost finalizat cu succes.

“Romania a incheiat cu succes al doilea acord stand-by cu Fondul. Economia s-a stabilizat. Inflatia de baza ramane redusa, iar balanta fiscala si cea a contului curent sunt sustenabile. Totusi, cresterea este slaba si exista riscuri de inrautatire a situatiei. Reformele structurale sunt critice pentru realizarea potentialului de crestere al Romaniei si pentru crearea de locuri de munca, in timp ce continuarea disciplinei fiscale este esentiala pentru ancorarea stabilitatii macroeconomice”, a declarat prim adjunctul directorului executiv al FMI, Nemat Shafik, citat de Mediafax.

In recomandarile FMI se precizeaza ca este nevoie de noi reforme in domenii precum sanatate, taxe, energie, transporturi si in companiile de stat din domeniul energiei si transporturilor.

“Sunt necesare si reforme ale administratiei taxelor si sanatatii, impreuna cu masuri de largire a bazei de taxare. Reforma in sectoarelor energetic si transporturi si in privinta companiilor de stat ramane incompleta. Autoritatile au inceput sa majoreze gradual preturile la electricitate pentru a ajunge la o piata mai competitiva, concomitent cu adoptarea de masuri pentru protejarea consumatorilor vulnerabili. Aceste masuri sunt binevenite, dar trebuie facut mai mult pentru reformarea companilor de stat ineficiente, inclusiv printr-o implicare mai ampla a sectorului privat”, a spus Shafik. Politica monetara este in linii mari adecvata, iar sistemul bancar bine capitalizat, dar vulnerabil la socuri externe, noteaza Fondul.

“Astfel, autoritatile ar trebui sa continue sa-si imbunatateasca mecanismele de management al crizei si planurile de urgenta. In particular, sunt necesare noi eforturi pentru inlaturarea obstacolelor in calea rezolvarii creditelor neperformante si trebuie rezolvate deficientele legate de guvernanta corporativa la noua autoritate unificata de supraveghere”, a afirmat Shafik.

Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca preventiv, fara sa fie trase fonduri.

Foto: The Telegraph