FMI avertizeaza ROMANIA: Noul COD FISCAL va sterge cu buretele toate PROGRESELE

Fondul Monetar International (FMI) a avertizat din nou in legatura cu efectele CODULUI FISCAL, precizand ca ar anula toate progresele facute de ROMANIA in ultimii ani.

Oficialii FMI sustin ca daca toate REDUCERILE de TAXE vor intra in vigoare, DEFICITUL BUGETAR va creste pana la cel putin 3% din PIB, potrivit unei scrisori obtinute de Adevarul.

“Pentru a mentine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului precum si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie”, se arata in document. Reprezentantii Fondului atrag atentia ca “pachetul fiscal propus este directionat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului”.

CITESTE SI: BASESCU: IOHANNIS va promulga noul COD FISCAL. Ne vom trezi peste noapte intr-o GROAPA!

In aceste conditii, reanalizarea CODULUI FISCAL in Parlament reprezinta o sansa de a stabili PRIORITATILE FISCALE pe termen mediu, se mai arata in documentul citat. “ROMANIA a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest COD FISCAL ar periclita aceste realizari”, atrag atentia reprezentantii Fondului.

FMI nu este impotriva rRELAXARII FISCALE, insa aceasta trebuie sa fie sustenabila, astfel ca institutia are si cateva solutii pentru a crea spatiul fiscal necesar unor reduceri prudente de impozite si taxe:

(i) o mai buna colectare a impozitelor si taxelor,

(ii) cheltuirea mai eficienta a banilor publici,

(iii) deplasarea dinspre investitiile finantate de la buget catre proiectele finantate din fonduri UE.

“In toate aceste trei domenii se inregistreaza progrese, dar atunci cand se calculeaza cifrele, ele nu sunt inca suficiente pentru a acoperi sumele considerabile pe care le impune finantarea masurilor din CODUL FISCAL”, potrivit FMI.

CITESTE SI: TEODOROVICI: Codul Fiscal ramane in forma adoptata de Parlament 

Scrisoarea e semnata de ANDREA SCHAECHTER, sefa misiunii FMI pentru ROMANIA, si GUILLERMO TOLOSA, reprezentantul FMI pentru tara noastra si Bulgaria.

Deputatii si senatorii se vor reuni, la sfarsitul lunii august, intr-o sesiune parlamentara extraordinara, pentru a discuta pe marginea CODULUI FISCAL, dupa ce acesta a fost trimis spre reexaminare de presedintele KLAUS IOHANNIS, pe 17 iulie. Astfel, reexaminarea CODULUI FISCAL ar urma sa fie discutata in Senat pe 24 august si pe 25 si 26 august in Camera Deputatilor.

Sursa foto: bbc