FMI cere masuri compensatorii pentru reducerea CAS

delegatie FMI bucuresti, negocieri acord nou, concluzii membrii FMI, romania vulnerabila, socuri externe, remediere bilanturi nefinalizata, economia romaneasca, victor ponta,

Fondul Monetar International (FMI) cere masuri compensatorii pentru reducerea CAS, care ar putea presupune noi taxe si impozite pentru romani. Practic, reprezentantii FMI au pus conditii guvernului roman pentru reducerea CAS. 

Deputatul PDL Andreea Paul a declarat, marti, ca delegatia FMI, BM si CE a solicitat sa i se prezinte masurile compensatorii, respectiv taierile de cheltuieli sau introducerea de noi taxe, care vor fi aplicate odata cu reducerea CAS, dar Executivul nu a pregatit nicio astfel de masura.

“In discutia cu FMI s-a spus cu subiect si predicat ca tinta pe care delegatia o urmareste este un deficit bugetar de 2,2% in acest an. incasarile foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclama ori masuri compensatorii prin taxe noi, ori taieri suplimentare de cheltuieli bugetare. Guvernul nu este pregatit pentru a sustine cu masuri compensatorii sau cu taieri de cheltuieli promiunile pe care le-au facut in zona diminuarii CAS cu cinci puncte procentuale”, a spus Andreea Paul, dupa intrevederea dintre delegatia FMI si parlamentarii din Comisiile de Buget-Finante.

Afla aici detalii despre misiunea comuna a FMI, CE si BM 

Potrivit Andreei Paul, reprezentantii FMI, BM si CE nu au garantat implementarea masurilor promise de Guvern, inclusiv reducerea CAS, pentru ca cer explicit masuri compensatorii, care inseamna taieri noi de cheltuieli sau taxe noi.

“Guvernul nu s-a pregatit cu astfel de decizii, cel putin pana in prezent. Delegatia FMI, BM si CE a cerut cu subiect si predicat masuri compensatorii. PSD nu a inaintat solutii compensatorii. Guvernul e nepregatit pentru a-si onora promisiunile facute public”, a spus Andreea Paul.

Ea a sustinut ca spatiul fiscal pe care “troica” l-a asigurat Guvernului Ponta pentru absorbtia banilor europeni nu a fost folosit si ca sumele intrate de la UE in primele patru luni in bugetul public au scazut cu 18%.

Totodata, Andreea Paul a precizat ca in cadrul discutiilor nu s-a anuntat nicio alta masura legata de mentinerea TVA, avand in vedere ca TVA la paine a fost redusa temporar la 9%.

“Nu avem concluziile legate de impactul acestei masuri si daca ea va fi continuata sau nu. Nu se stie”, a spus Andreea Paul. Ea a mai aratat ca incasarile au fost mult mai mici decat s-a prognozat si ca reforma ANAF a esuat.

Avertisment transmis de Comisia Europeana pentru Romania

“Si-au asumat si reprezentantii FMI aceasta realitate. Evaziunea e in floare, iar incasarile sunt mult mai slabe”, a mentionat Andreea Paul.

Institutiile financiare internationale nu au o problema cu masura reducerii CAS, si-au insusit-o 100%, ceea ce se va discuta cu Ministerul de Finante fiind legat de masurile care sa asigure sustenabilitatea adoptarii reducerii CAS, a declarat, marti, vicepresedintele Comisiei de buget din Camera.

“Reprezentantii FMI si CE au spus ca si-au insusit deja faptul ca aceasta masura este necesara in Romania, singura problema ce urmeaza a fi clarificata e legata de sustenabilitatea implementarii sale. in cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul in care urmeaza sa fie realizate veniturile bugetare si daca exista garantia ca prin reducerea incasarilor la bugetul de asigurari sociale prin aceasta masura de reducere a fiscalitatii nu se creeaza un gol de nesuportat”, a precizat vicepresedintele Comisiei de Buget-Finante din Camera, Viorel stefan, dupa intrevederea dintre delegatia FMI si parlamentarii din Comisiile de Buget-Finante reunite.

El a precizat ca din punctul de vedere al necesitatii implementarii reducerii CAS si al efectului asupra mediului de afaceri exista consens cu institutiile internationale si ca subiectul privind modul in care va fi sustinuta in executia bugetara aceasta masura este un subiect deschis asupra caruia se va afla pozitia FMI la finalul misiunii sale in Romania.

Viorel stefan a precizat ca prezentarea facuta de catre reprezentantii FMI a fost una pozitiva, care apreciaza corespunzator progresele pe care le-a facut Romania in materie de crestere economica, de atractivitate pentru pietele financiare, crestere a investitiilor straine directe, cursul puternic al leului, ratele de dobanzi scazute.

“Acestea toate la un loc sunt indici ca in Romania lucrurile, din punct de vedere economic, merg spre bine”, a mai spus Viorel stefan.

O misiune a Fondului Monetar International este prezenta, incepand de luni, la Bucuresti pentru a treia evaluare a acordului stand-by, cea mai importanta tema de pe agenda discutiilor cu autoritatiile vizand posibilitatea reducerii CAS cu 5 puncte procentuale de la jumatatea anului.

Misiunea va analiza in principal executia bugetara din primele cinci luni ale anului, precum si perspectivele privind cresterea economica si incasarile la bugetul de stat.

La finele lunii martie, Consiliul Director al FMI a aprobat prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).

Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.

Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.

Guvernul estimeaza scaderea inflatiei in prima jumatate a acestui an, insa indicatorul ar urma sa revina peste intervalul tintit de banca centrala in a doua parte a anului, in principal din cauza efectelor de baza si a impactului accizelor. Deficitul de cont curent ar trebui sa se mentina intre 1-1,5% din PIB in 2014.

Totodata, se estimeaza un deficitu bugetar de 2,2% din PIB in acest an, in termeni cash, plafon care include spatiu pentru o cofinantare mai mare a fondurilor UE si pentru sustinerea investitiilor generatoare de crestere.

Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.

Romania a incheiat cu succes, in ultimii patru ani, doua acorduri cu FMI, UE si Banca Mondiala, in valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat in 2011 si finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritatile optand sa nu acceseze fondurile puse la dispozitie de creditorii externi.

Pe partea de masuri fiscale, Guvernul s-a angajat fata de FMI sa analizeze, in acest an, eficienta masurii de reducere temporara a cotei TVA la paine si produse de panificatie la 9%, si sa decida daca aceasta masura va fi permanentizata, potrivit scrisorii de intentie trimise in luna martie la Washington. Tot in acest an, guvernul va pregati o strategie pentru un nou regim de impozitare si evaluare a proprietatilor, introducand principiul destinatiei proprietatii. De asemenea, un grup de lucru interministerial va pregati un nou regim de impozitare in sectorul petrolului si gazelor naturale, valabil in perioada 2015-2024.

Guvernul noteaza de asemenea in scrisoare ca va “incerca” sa implementeze, in a doua parte a acestui an, o reducere semnificativa a cotei contributiilor sociale, intr-o maniera “neutra din punct de vedere bugetar”, cu accentul pe masuri de largire a bazei de impozitare. 

Reamintim ca o misiune a Fondului Monetar International se afla la Bucuresti, in perioada 2 – 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv. Membrii misiunii FMI se vor intalni cu autoritatile, cu reprezentantii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociatiilor profesionale si ai bancilor, iar la finalul vizitei vor prezenta concluziile. Premierul Victor Ponta a anuntat, de mai multe ori, ca una dintre principalele teme de disctie cu FMI va fi scaderea CAS la angajator cu 5 puncte procentuale incepand cu 1 iulie.

“O misiune a FMI, condusa de Andrea Schaechter, va vizita Bucurestiul din 2 iunie pana pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu Romania. Vizita FMI va avea loc impreuna cu cea a echipelor Comisiei Europene si a Bancii Mondiale”, a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa

Boardul Fondului Monetar International a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane pentru incheierea unui nou acord de tip preventiv in valoare de aproximativ doua miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana.

Citeste si: FMI: Economia Romaniei se recupereaza mai lent, cu minusuri la absorbtia fondurilor UE, infrastructura si companii de stat

Acesta este cel de-al zecelea acord incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani. Primul acord de dupa decembrie 1989 a fost incheiat in 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a institutiei financiare internationale.

In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara ca actualul acord al Romaniei cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana este cu siguranta ultimul. Actualul acord cu institutiile financiare internationale expira la jumatatea anului viitor.

”Dupa 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranta ultimul acord cu FMI si Comisia Europeana. A fost un acord de 20 de miliarde in 2009. S-au si luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii si a fost preventiv. Alt acord in 2013, de patru miliarde – FMI si Comisia Europeana – iarasi nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigura o ancora”, a aratat Liviu Voinea.