FMI critica GUVERNUL GRINDEANU in urma TAIERILOR de TAXE si a CRESTERILOR SALARIALE

Seful misiunii FMI in Romania, Reza Baqir, sustine ca, desi Romania si-a intarit foarte mult economia dupa criza, cresterea economica poate fi afectata de taierile de taxe si cresterile de salarii ale Guvernului Grindeanu.

“Taierile succesive de taxe, cresterile salariale si limitarea investitiilor ameninta sa afecteze aceasta crestere. Trebuie intarite reformele structurale, mai ales in zona prioritizarii absorbtiei de fonduri EU si sustinerii luptei impotriva coruptiei”, a spus Baqir, prezentandu-si concluziile vizitei in Romania, in cadrul unei conferinte care a avut loc la BNR.In ce priveste bugetul pe 2017, reprezentantul FMI sustine ca “schimbarile legislative consecutive au facut ca structura bugetului sa fie rigida”.

“Taieri de taxe si masuri de crestere a salariilor si pensiilor, cu costul investitiilor publice, au facut ca bugetul sa fie mai putin flexibil si risca sa nu faca fata socurilor care ar putea veni. Este mai usor sa scazi taxele, foarte greu sa le cresti. Este mai usor sa cresti salariile si foarte greu sa le scazi. Nu mai e loc de alte taieri de taxe, daca scopul este de a pastra flexibilitatea bugetului”, a subliniat Baqir.

In ce priveste deficitul bugetar pentru acest an si pentru anul urmator, Baqir a spus ca estimarile sunt de 3,7 la suta din PIB pentru 2017, fara masuri suplimentare ale Guvernului, si de 3,9 la suta din PIB pentru anul 2018, “dar prognoza pentru anul urmator se va schimba cand vor incepe discutiile pentru bugetul pe anul 2018”.

De asemenea, seful misiunii FMI in Romania a vorbit despre lupta impotriva coruptiei, mentionand ca tara noastra “a facut progrese si perceptia in regiune si international este pozitiva”. “Lupta impotriva coruptiei va ajuta Romania si prin efectele asupra economiei. Mesajul nostru este ca Romania a facut progrese importante, dar acum este un risc de eroziune a acestor castiguri”, a mentionat Reza Baqir.

Acesta a explicat ca lupta contra coruptiei este importanta pentru FMI si pentru ca ajuta la minimalizarea evaziunii fiscale si incurajeaza investitiile. Nu in ultimul rand, acesta a recomandat Guvernului sa creasca eficienta cheltuielilor publice si sa foloseasca cu precadere fondurile UE, in locul celor nationale. De asemenea, Baqir a cerut si o mai buna colectare de catre ANAF si o reforma a agentiei si a subliniat ca Romania are un potential cu mult mai mare de colectare a TVA decat in prezent.

Sursa foto: realitatea