FMI discuta astazi noul acord stand-by cu Romania

Board-ul Fondului Monetar International (FMI) de la Washington discuta, vineri, solicitarea Romaniei privind un nou acord stand-by, al treilea solicitat de tara noastra, potrivit calendarului publicat pe site-ul FMI.

Guvernul a cerut aprobarea unui acord preventiv in valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, pentru o perioada de doi ani, la care se adauga alte doua miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE). Este cel de-al treilea acord solicitat de Romania, de la declansarea crizei economice. Primul a fost incheiat in 2009, iar al doilea, de tip preventiv, in 2011. 

Scrisoarea de intentie trimisa la Washington a fost semnata atat de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cat si de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, in premiera pentru pentru Romania. Consiliul Director al FMI a avizat, la sfarsitul lunii iunie, cu trei derogari, ultimele evaluari ale acordului cu Romania. Acordul Romaniei cu FMI si UE, in valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autoritatile romane ca tip preventiv, fara sa fie trase fonduri, dupa o intelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro semnata in 2009 si incheiata in 2011.

“Solicitam aprobarea unui nou Acord Stand-By (ASB) pentru 24 de luni, cu o valoare totala de 1.751,34 milioane DST (aproximativ 2 miliarde de euro, 170 procente din cota), pe care intentionam sa il tratam ca preventiv. Noul program ASB (stand-by – n.r.) va sustine programul nostru economic cuprinzator pentru perioada 2013-2015 de mentinere a politicilor macroeconomice sanatoase si a stabilitatii sectorului financiar si de continuare a reformelor structurale intr-un context marcat de incertitudini externe semnificative“, se arata in scrisoarea de intentie transmisa FMI.

Guvernul Romaniei si reprezentantii FMI au ajuns la un acord la nivel tehnic in privinta noului program de tip preventiv, care va fi pe o perioada de 24 luni, anunta recent seful misiunii FMI, Andrea Schaechter.

Ce prevede noul acord cu FMI

Mondo News a prezentat in exclusivitate textul scrisorii de intentie a Guvernului Romaniei catre FMI. “Romania a realizat progrese considerabile in reducerea dezechilibrelor macroeconomice si in recladirea rezervelor financiare si fiscale”, se arata la inceputul scrisorii de intentie pe care Guvernul Romaniei o adreseaza lui Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar International (FMI).

Guvernul explica solicitarea unui nou Acord de tip preventiv prin faptul ca “reformele structurale sunt in curs de derulare, iar Romania continua sa fie vulnerabila la socuri extrerne si la tulburarile pe pietele internationale de capital”.

In ceea ce priveste politica fiscala, documentul obtinut de Mondo News arata ca Executivul va analiza cum ar putea fi “majorata colectarea veniturilor si cum ar putea fi redusa impozitarea muncii, prin largirea bazei sistemului de contributii sociale. Pentru bugetul anului 2015 vom implementa masuri bazate pe raportul privind cheltuielile fiscale. Pana la mijlocul lunii octombrie 2013, vom pregati un pachet de reforma pentru contributiile de sanatate, care sa vizeze finantarea sistemului public de sanatate pe baza unei combinatii de taxa obligatorie, in concordanta cu pachetul de baza, si o contributie voluntara ce va fi platita de cei ce doresc sa beneficieze de o asigurare suplimentara. In acest scop, vom aproba o Ordonanta de Urgenta, de largire a bazei de contributie prin aplicarea unei taxe obligatorii  legislatia de restructurare a sistemului de asigurari sociale prin care se largeste baza prin reducerea diferentelor ce exista in baza de pensii pentru diferitele activitati prestate derulate (activitate de natura salariala, activitatii de tipul PFA, drepturi de autor, etc). Inainte de  a aduce orice fel de modificari sistemului fiscal ne vom consulta cu echipele FMI si CE”, se mai arata in document.

Un capitol important in scrisoarea catre FMI se refera la reformele din energie. Dupa ce arata ce pasi s-au facut in domeniu, Executivul critica Parlamentul pentru tergiversarea proiectului de lege privind Guvernanta Corporatista.

“Efortul de reforma ramane nefinalizat. Reformele de Guvernanta Corporatista sunt incomplete, iar proiectul de lege privind Guvernanta Corporatista in Intreprinderile de stat continua sa stagneze in Parlament. Ofertele publice initiale planificate in intreprinderile de stat au fost intarziate. Scrisoarea arata ca „avand un consiliu si o conducere cu caracter interimar, Hidroelectrica risca sa isi piarda castigurile pe care le-a obtinut in perioada de insolventa.”

In plus, documentul atrage atentia asupra noilor provocari pentru agenda de reforma in domeniul energiei.” Se acumuleaza presiuni de intarziere a implementarii foilor de parcurs pentru liberalizarea preturilor la energie, iar situatia precara a producatorilor de electricitate si energie termica poate afecta strategia in domeniul energiei”.  

Guvernul va publica situatia arieratelor si masurilor corective adoptate

Guvernul Romaniei  se angajeaza sa inceapa publicarea lunara a arieratelor si masurilor corective adoptate de autoritatile locale si centrale, pe entitate, trimestrial, incepand cu sfarsitul lunii septembrie 2013.

“Vom incerca sa mentinem arieratele autoritatilor locale si centrale la un nivel redus, conform tintelor din program. Curtea de Conturi va prezenta un program al auditurilor facturilor contestate prezentate autoritatilor locale ( 360 milioane lei), avand ca obiectiv intocmirea primului raport de progres trimestrial privind stadiul constatarilor pana la mijlocul lunii noiembrie 2013″.

Mai mult, in scrisoare, Guvernul spune : ” Vom evalua posibilitatea de a realiza transferuri de la Bugetul de Stat la autoritatile locale pentru a se achita facturile neplatite ce reprezinta obligatii valabile verificate de Unitatea Centrala de Armonizare a sistemelor de Management Financiar si Control, sume ce vor fi utilizate pentru stingerea obligatiilor fiscale ale furnizorilor”.

Calendarul privatizarilor companiilor energetice

De asemenea, Guvernul se angajeaza in fata Fondului Monetar International (FMI) sa respecte angajamentele legate de vanzarea majoritatii portofoliului din subordinea Ministerului Economiei si sa finalizeze urmatoarele 5 privatizari  ale societatilor energetice de stat, pe perioada programului.

Astfel, in cazul Nuclearelectrica oferta publica de 10% din actunile Guvernului va fi lansata pana la sfarsitul lunii septembrie 2013. Pentru Hidroelectrica, Guvernul are in vedere adoptarea unei noi HG pentru o oferta publica de 10% si lansarea ofertei publice pana la sfarsitul anului viitor. Tot in cazul Hidroelectrica, Guvernul se angajeaza ca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2014 sa fie numit un Consiliu profesionist. 

La Electrica, lansarea ofertei publice initiale pentru un pachet majoritar se va face pana la sfarsitul lui iunie anul viitor. Acelasi termen este prevazut pentru vanzarea celor 15% din actiunile statului detinute la Complexul Oltenia. Calendarul pentru Romgaz este prevazut sfarsitul lui noiembrie pentru vanzarea celor 15% din actiuni. “Ca actiune prealabila, vom clarifica tratamentul fiscal pentru valorile mobiliare Romgaz achizitionate ce sunt tranzactionate pe o bursa in strainatate si vom adopta, daca este cazul, baza legala necesara”, se arata in document.

Daca privatizarea CFR Marfa se blocheaza, Guvernul va relua licitatia

Guvernul Romaniei anunta ca va relua licitatia in cazul CFR Marfa, daca procesul de privatizare “se loveste de obstacole insurmontabile”, se mai arata in textul scrisorii de intentie catre FMI, obtinut in exclusivitate de Mondo News.

Guvernul precizeaza ca isi va indeplini obligatiile asumate prin contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar la CFR Marfa (schimbul de plata contra actiuni pana la mjlocul lui octombrie 2013). Dar, in cazul unor obstacole, Guvernul avertizeaza ca poate relua licitatia. In privinta CFR Infrastructura, Guvernul anunta ca intentioneaza sa inchirieze inca 1500 km de sine de cale ferata inoperabile, dar spune si ca “va rezolva si problema neplatii de catre CFR Infrastructura catre Electrica inainte de OPI de la Electrica, in caz contrar aceasta fiind subminata”, se arata in document.

BNR analizeaza posibilitatea crearii unei baze de date a actionarilor companiilor aflate in insolventa

Banca Nationala a Romaniei (BNR) impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) analizeaza posibilitatea de a crea o baza de date a actionarilor companiilor aflate in insolventa, se mai arata in scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International (FMI).

Documentul explica acest demers prin faptul ca”situatiile de insolventa a companiilor alimenteaza tot mai mult deteriorarea activelor inca in curs”. Totodata, scrisoarea precizeaza ca BNR analizeaza si posibilitatea implementarii unui sistem mai eficient de raportare a datelor de catre Asociatia Practicienilor din Domeniul Insolventei.

Guvernul Romaniei se angajeaza ca, in urma consultarii publice exhaustive”, sa trimita in Parlament, pana la sfarsitul lui octombrie 2013, proiectul de amendament al legii insolventei.

Foto: thesleuthjournal.com