FMI impune CONDITII DURE Romaniei. Reactia lui VICTOR PONTA

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9 la suta din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4 la suta.

UPDATE 16.22: Premierul VICTOR PONTA spune ca nu crede, la acest moment, ca acordul Romaniei cu FMI va fi “rupt”, explicand ca este o perioada de negocieri care pot fi dure, dar arata ca un deficit de 0,9 la suta este inacceptabil si ca esentiala este discutia cu Comisia Europeana, deoarece “acolo sunt marile probleme”.

Citeste si: VICTOR PONTA: FMI si CE sunt de ACORD cu rectificarea bugetara

Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1 la suta a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori.

Citeste si: Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit 2-2,1% din PIB pentru co-finantari si armata

Ministrul Bugetului, DARIUS VALCOV, a declarat ca nu se accepta schimarea regulilor in timpul jocului si ca o astfel de masura ar insemna ingenuncherea economiei romanesti.

“Deficitul pe care ni l-am asumat anul acest este de 1,4 la suta pe cash si ESA. Nu vom accepta ca regulile sa fie schimbate in timpul jocului. Sper ca la negocieri sa aflam ca propunerea facuta de un reprezentant al FMI si CE nu este sustinuta de reprezentantii la varf ai FMI. Mandatul meu, ca reprezentant al Guvernului, este ca negocierile sa inceapa de la 1,4 la suta. Nu putem sa incepem negocierile de la 0,9 la suta, ar insemna sa acceptam ingenunchearea definitiva a economiei romanesti”, a spus DARIUS VALCOV la postul B1 TV.

O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15.00.