FMI incepe prima evaluare a noului acord. Bugetul pe 2014 si masurile fiscale, principalele teme de discutie

Fondul Monetar International (FMI) incepe, marti, prima evaluare a noului acord aprobat in luna septembrie, principalele teme de discutie fiind axate pe executia bugetara, masurile fiscale si bugetul pe anul 2014.

Discutiile la nivel tehnic au loc marti, iar intalnirile dintre Andrea Schaechter, seful misiunii FMI pentru Romania si Guillermo Tolosa, reprezentantul permanent al FMI in Romania, cu autoritatile romane, vor avea loc miercuri, potrivit Mediafax.

Reamintim ca board-ul FMI a aprobat in data de 27 septembrie scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane si incheierea unui nou acord stand-by cu Romania, cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Acordul a inceput insa cu o derogare pe cel mai important criteriu cantitativ, cel al deficitului bugetar, tinta pentru septembrie fiind majorata cu un miliard de lei, de la 8,1 miliarde lei la 9,18 miliarde lei, ca urmare a unei performante slabe in ceea ce priveste veniturile bugetare, care s-au plasat dupa opt luni sub nivelul programat.

Autoritatile romane vor negocia cu misiunea FMI toti indicatorii pe care va fi construit bugetul pe anul viitor, urmand ca proiectul de buget sa fie trimis Parlamentului cel tarziu in 15 noiembrie. Discutiile se vor axa in principal pe masurile fiscale pe care Guvernul le are in vedere pentru a compensa eventuale relaxari, precum promisa reducere a CAS cu trei puncte procentuale. Prognoza actuala a FMI pentru cresterea economica este de 2% pentru acest an si 2,2% in 2014.

Foto: Mediafax