FMI: Ministerele sa se abtina sa intervina in conducerea companiilor de stat

FMI le-a transmis oficialilor romani, intr-o conferinta de presa organizata miercuri, ca ministerele nu trebuie sa mai intervina in conducerea companiilor de stat, aceasta atributie revenind managerilor privati.

Seful misiunii FMI in Romania, Andrea Schaechter, a mai spus ca managerii privati trebuie selectati cu atentie, in cadrul unui proces transparent. Asta in conditiile in care selectia managerilor privati la companiile de stat este una dintre obligatiile asumate de Romania in relatia cu FMI.

“Deci va fi important ca autoritatile sa se retina de la interventie in conducerea companiilor de stat, ministerele de resort sa se abtina sa intervina in conducerea acestor intreprinderi, care ar trebui lasata pe mana managerilor privati, care trebuie selectati intr-o maniera transparenta, asa cum prevede legea”, a spus oficialul FMI.

 “Pentru noi este foarte important ca Ordonanta 109 privind guvernanta corporativa sa fie urmata in spiritul si litera ei. Asadar am sfatuit cu fermitate autoritatile sa aplice aceste prevederi, sa se asigure ca noile numiri (ale managerilor privati – n.r.) sunt in conformitate cu prevederile ordonantei, transpusa intr-o lege”, a mai spus Schaechter.

Reamintim ca autoritatile romane au convenit cu FMI un acord preventiv pe doi ani care va totaliza suma de 4 miliarde euro.