FMI: Romania a atins patru din cele cinci criterii de performanta

delegatie FMI bucuresti, negocieri acord nou, concluzii membrii FMI, romania vulnerabila, socuri externe, remediere bilanturi nefinalizata, economia romaneasca, victor ponta,

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter, a sustinut, in aceasta dimineata, o conferinta de presa la sediul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul careia a prezentat concluziile misiunii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania.

Andrea Schaechter a declarat ca Romania a atins patru din cele cinci criterii de performanta, tinta ratata fiind cea privind arieratele intreprinderilor de stat. 

Reprezentanta FMI a mai subliniat ca scaderea inflatiei poate fi explicata printr-un an agricol bun, dar si reducerea TVA la paine si la alte produse de baza si a adaugat ca in a doua jumatate a anului, inflatia va urca in partea superioara a intervalului tintit de BNR, din cauza volatilitatii unor preturi.

Seful misiunii FMI in Romania a mai precizat ca perspectiva Romaniei in ceea ce priveste exporturile este pozitiva, explicand ca se estimeaza o crestere a cererii interne.

Scaderea inflatiei poate fi explicata printr-un an agricol bun, un efect statistic dar si reducerea TVA la paine si alte produse de baza. Suntem optimisti ca Romania va continua performanta foarte buna in ceea ce priveste exporturile. Estimam o crestere a cererii interne. Bugetul este un buget al investitiilor. Una dintre prioritati este legata de dezvoltarea infrastructurii. O absorbtie rapida a fodurilor europene poate da la randul ei un impuls cresterii”, a declarat seful misiunii FMI in Romania.

“Ratele la care se imprumuta Romania au scazut la nivele istorice. Suntem optimisti intr-un mod moderat ca de anul viitor si creditarea va creste. Un alt set de factori care pot ajuta este cresterea salariului minim, a pensiei si un grad de incredere mai ridicata. Estimam o crestere de pana la 1,5% a deficitului de cont curent, pe masura ce cererea interna va creste”, a mai spus Andrea Schaechter.

“In a doua jumatate a anului, inflatia va urca in partea superioara a intervalului tintit de BNR, din cauza volatilitatii unor preturi. Din cele 5 tinte orientative, 4 au fost respectate, singura ratata fiind tinta privind arieratele intreprinderilor de stat. Deficientele din sistem arata ca statul inca nu isi plateste facturile la timp, ceea ce dauneaza activitatii economice. Guvernul s-a angajat sa ia masuri corective in acest sens”, a mai precizat Schaechter.

“In zona reformelor structurale s-au facut progrese mai bune. Este cazul Romgaz sau al dereglementarii pretului la energie. Dereglementarea completa se va face pana in iunie, permitand companiilor sa investeasca in acest domeniu. Romania poate deveni exportator de energie, ceea ce ar putea duce si la crearea de noi locuri de munca”, a conchis seful Fondului.