Focuri aprinse in 28 de localitati pentru LUMINAREA HOTARELOR TINUTULUI SECUIESC

Zeci de FOCURI au fost APRINSE, sambata seara, in 28 de localitati ale judetului HARGHITA, in cadrul unei actiuni prin care s-a dorit LUMINAREA HOTARELOR TINUTULUI SECUIESC’ si s-a solicitat AUTONOMIA TERITORIALA pentru maghiarii din zona respectiva, relataeza Agerpres.

Manifestarea, organizata de Consiliul National Secuiesc (CNS), a inceput concomitent in toate cele 28 de localitati din Harghita, dar si in alte cateva zeci din Covasna si Mures, a cuprins o slujba religioasa, in unele localitati discursuri si programe folclorice, s-a intonat imnul Ungariei si cel secuiesc, dupa care s-au aprins focuri de tabara ori lanterne, faruri de la autoturisme si reflectoare.

CITESTE SI: LASZLO TOKES: NU PUTEM CONTA PE UDMR IN CAUZA AUTONOMIEI

Cu aceasta ocazie, s-a dat citire unei proclamatii semnata de presedintele CNS, Izsak Balazs, in care se arata ca viitorul acestei regiuni nu poate fi imaginat decat “ca o unitate administrativ-teritoriala de sine statatoare, cu prerogative sporite, situata intre limitele sale regionale firesti, formate in cursul istorie’.

In proclamatie se mai precizeaza ca prin aceasta actiune secuii doresc sa aduca la cunostinta Guvernului Romaniei si lumii intregi ca vor sa dispuna de dreptul lor de autodeterminare si solicita autonomie teritoriala.

‘Dorim, prin acest mod, sa aducem la cunostinta Guvernului Romaniei, dar si a intregii lumi, ca tinutul secuiesc exista si dorim sa accentuam din nou aspiratia noastra istorica formulata cu ocazia Adunarii Nationale a Secuilor de la Ditrau: vrem sa dispunem de dreptul nostru de autodeterminare, iar in baza acestui drept solicitam autonomia Tinutului secuiesc, in cadrul statului Roman!’, se arata in proclamatia mentionata.

CITESTE SI: HOTARAREA CONSILIULUI LOCAL MIERCUREA CIUC, PRIVIND INFIINTAREA TINUTULUI SECUIESC, ANULATA IN INSTANTA

Totodata, in document se mentioneaza ca secuii doresc pace si dialog si solicita Guvernului initierea unui dialog pe aceasta tema.

Actiunea din Harghita nu a fost sprijinita in mod oficial de organizatiile teritoriale UDMR din judet, dar la ea au participat si unii membri ai Uniunii.

Consiliul National Secuiesc este o organizatie care militeaza pentru autonomia teritoriala a maghiarilor, dar demersurile sale de pana acum au fost respinse atat de Justitia din Romania, cat si de Comisia Europeana. Hotararile aprobate de mai multe consilii locale, de organizare a unor referendumuri locale privind infiintarea asa-zisei “regiuni autonome Tinutul secuiesc” au fost anulate de instanta, iar initiativa cetateneasca europeana referitoare la protejarea regiunilor cu particularitati lingvistice, pentru a nu suferi dezavantaje economice in politica de coeziune a Uniunii Europene, depusa de presedintele CNS, impreuna cu alte sapte persoane, a fost respinsa de Comisia Europeana.

Sursa foto: news25