OPERATIUNE ANTITERORISTA in Franta: Liderul teroristilor de la Paris a fost UCIS. UPDATE

FOCURI de ARMA, inclusiv de mitraliera, si explozii s-au auzit in St. DENIS, in noaptea de marti spre miercuri. St DENIS este cartierul in care se afla Stade de France, unul dintre obiectivele ATACURILOR TERORISTE de vineri, de la PARIS. Politistii cauta un suspect nou, care ar fi reusit sa se ascunda pana acum, dupa atacurile amintite.

FOCURILE de ARMA s-au auzit in jurul orei locale 04:30 si au continuat in rafale, cel putin 90 de minute, potrivit The Guardian. Doi sau trei suspecti s-ar fi baricadat intr-un apartament, dupa schimbul de focuri cu politistii. Le Monde scrie, citand surse din politie, ca doi suspecti au fost ucisi.

UPDATE 20:30: Abdelhamid Abaaoud, ”creierul” atentatelor de la Paris, a fost ucis in cadrul operatiunilor antitero desfasurate miercuri dimineata in capitala Frantei, informeaza B1 TV.

Informatia a fost confirmata de Procurorul General al Frantei. De la inceput se stia ca Abaaoud a planificat atacurile si ca el este vizat de operatiunile antitero, dar abia miercuri seara a fost confirmata informatia ca acesta a si fost ucis.

”S-a lucrat mult si, datorita declaratiilor martorilor si a serviciilor de informatii, s-a aflat ca e posibil ca Abaaoud sa fie in Saint Denis. S-a lansat o operatiune si a dus la schimbul de focuri de dimineata”, a declarat anterior procurorul general.

UPDATE 13.35 O poza emotionanta circula pe internet cu catelusa DIESEL, care ar fi murit in OPERATIUNEA ANTITERORISTA de la SAINT-DENIS, informeaza CNN. Diesel era un caine de asalt si de cautare a materialelor explozive, care facea parte din unitatea de elita RAID (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuassion).  

UPDATE 13.10: OPERATIUNEA ANTITERORISTA de la SAINT DENIS s-a INCHEIAT, au anuntat autoritatile franceze. Procurorul general al Frantei a anuntat ca au fost arestati 3 suspecti. O femeie s-a detonat, iar un alt terorist a fost ucis in schimbul de focuri, a mai adaugat el. 

UPDATE ORA 10.47:  Justitia franceza a confirmat miercuri moartea unei femei kamikaze, ‘care si-a detonat vesta exploziva la inceputul asaltului’, in operatiunea antiterorista lansata miercuri dimineata de politie in suburbia Saint-Denis din nordul Parisului, in cadrul anchetei privind atentatele teroriste comise vinerea trecuta in capitala Frantei si soldate cu 132 de morti si cel putin 350 de raniti, transmite AFP.

‘Trei barbati, care se aflau in apartament, au fost scosi’ de politistii din fortele speciale RAID si ‘plasati in arest’, iar alte doua persoane au fost arestate langa apartament, potrivit aceleiasi surse.

Politia franceza a declansat miercuri dimineata o operatiune la Saint-Denis, care l-a vizat pe Abdelhamid Abaaoud, considerat a fi creierul atentatelor comise vinerea trecuta in capitala Frantei.

Potrivit AFP, raidul l-a vizat si pe cel mai recent suspect in urma atacurilor de la Paris din 13 noiembrie. Un barbat neidentificat, despre care presa a relatat prima data marti, ar fi al noualea suspect in atentatele de vineri noaptea din capitala franceza.

Un alt urmarit este Salah Adbeslam (in varsta de 26 de ani), pe numele caruia duminica autoritatile belgiene au emis un mandat de arestare international. Francezul nascut la Bruxelles ar putea fi si unul dintre atacatorii de la Paris. Un frate de-al sau, Ibrahim (sau Brahim) Abdeslam, care a trait in cartierul bruxellez Molenbeek, s-a aruncat in aer, vinerea trecuta, la restaurantul Comptoir de pe bulevardul Voltaire din Paris.

UPDATE 09.33: AFP relateaza, citand un oficial din politie, ca doua persoane au fost arestate la St. Denis.

UPDATE 09.21:  Presa franceza scrie ca mai multe perchezitii sunt organizate si in Toulouse si regiunea Ariege, unde ar exista mari retele de islamisti radicalizati. Perchezitiile nu vizeaza insa suspecti in atentatele de vineri noaptea, ci destructurarea retelelor.

UPDATE 09:10: Le Monde scrie ca trei suspecti au murit: doi au fost impuscati de politisti si o femeie kamikaze s-a aruncat in aer.

UPDATE 09:04: Cel putin sapte explozii puternice au fost auzite in zona interventiei fortelor de ordine franceze, potrivit The Guardian. Trei camioane cu militari la bord au sosit la fata locului.

UPDATE 08:59: Un jurnalist scrie pe Twitter ca operatiunea din St. Denis s-a incheiat: trei teroristi a fi fost ucisi si trei persoane au fost arestate. Bilantul nu este confirmat deocamdata.

UPDATE 08.22: Jurnalistii care se afla in St. Denis scriu, pe retelele sociale, ca la fata locului au ajuns si militari. Operatiunea antitero se desfasoara la mai putin de 2 kilometri de Stade de France, una dintre tintele valului de atentate de vineri.

UPDATE 08:13: Si BFMTV relateaza ca Abdelhamid Abaaoud, creierul atentatelor de vineri de la Paris, este tinta operatiunii antitero. Initial, despre Abaaoud se credea ca s-a intors in Siria.

UPDATE 08:05: Un al doilea terorist, care s-ar fi baricadat cu ABDELHAMID ABAOUD intr-un apartament, ar fi al noualea atacator de vineri. Pana acum, nu a existat nicio informatie publica despre cel de-al noualea terorist.

UPDATE 07:57: AFP scrie, citand surse din politie, ca ABDELHAMID ABAOUD, creierul atentatelor de vineri seara de la Paris, este vizat de operatiunea politiei din St. Denis.

UPDATE 07:50: Scolile din St. DENIS vor ramane inchise miercuri. In continuare, mai multe persoane sunt evacuate si mutate intr-un adapost al Primariei.

UPDATE 07:45: Regia de transport public din Paris a informat ca circulatia metroului a fost intrerupta intre Saint-Denis Universite si Saint-Denis – Porte de Paris, din motive de securitate. De asemenea, circulatia tramvaielor pe liniile T1 si T8 a fost intrerupta.

UPDATE 07:35: Operatiunea din ST. DENIS este in curs de desfasurare.

UPDATE 07:33: Surse din politie, citate de Le Monde, spun ca doi suspecti au fost ucisi. Moartea celui de-al treilea suspect vizat de politie nu a fost deocamdata confirmata.

UPDATE 07:26: Potrivit lui Djamel Mazi, un jurnalist care se afla in St-Denis, doi sau trei barbati s-au baricadat intr-un apartament din cartier. Mazi a postat pe Twitter o imagine care arata cum un elicopter al politiei survoleaza zona.

UPDATE 07:00: Le Figaro anunta citand surse apropiate anchetei ca mai multi politisti au fost raniti in interventia din zorii zilei de miercuri.

UPDATE 06:30: In jurul orei locale 05:00 (06:00 – ora Romaniei), nu se mai auzeau focuri de arma, in schimb rasunau sirenele masinilor de politie, iar circulatia a fost oprita in piata Jean Jaures. Fortele de ordine intervin chiar si cu elicoptere, potrivit relatarilor de pe Twitter ale celor care locuiesc in zona.

Cel putin DOI POLITISTI au MURIT si alti DOI ofiteri de POLITIE au fost RANITI in operatiune. Strazile au fost inchise si in zona se afla numeroase echipaje de politie. Locuitorilor li s-a spus sa stea in case, departe de ferestre. Unii au fost mutati temporar intr-un adapost al Primariei pariziene.

CITESTE SI: ATENTATE TERORISTE PARIS: “CREIERUL” ATACURILOR SANGEROASE, IDENTIFICAT. 5 DIN CEI 7 JIHADISTI SINUCIGASI IDENTIFICATI SI EI

Francezii traiesc intr-o spaima permanenta. Marti noapte, teama le-a fost alimentata de focuri de arma auzite pe strada, in jurul orei locale 4:30, la periferia Parisului. Vizati ar fi suspecti ai atentatelor sangeroase de vineri. O interventie a fortelor speciale are loc in apropiere de Stade de France, in cartierul Saint-Denis, din nordul Parisului. Mai multe impuscaturi au rasunat in noapte trezindu-i pe locatarii din zona, relateaza Le Parisien.

Sursa foto si video: leparisien