FOGH-RASMUSSEN: As fi surprins ca SPIONAJUL rusesc sa nu fie ACTIV si in ROMANIA

ANDERS FOGH-RASMUSSEN,  secretarul general al NATO, se afla intr-o vizita oficiala de doua zile in ROMANIA, iar maine va fi primit de presedintele TRAIAN BASESCU. Joi seara, inaltul oficial al Aliantei a acordat un interviu Hotnews.ro in cadrul caruia a declarat ca ar fi surprins daca serviciul de SPIONAJ al FEDERATIEI RUSE nu ar fi activ si in ROMANIA.

Intrebat despre ceea ce crede despre o prezenta a Serviciilor secrete rusesti in ROMANIA, ANDERS FOGH-RASMUSSEN a declarat ca: ” Nu am exemple concrete, dar as fi suprins ca Rusia sa nu fie activa si in Romania”. Referitor la cererea unor oficiali romani de a avea baze NATO permanente in tara noastra, secretarul general al NATO a fost extrem de diplomat.

Citeste si: ANDERS FOGH RASMUSSEN, secretarul general NATO, va face o vizita oficiala in ROMANIA

“Acum evaluam ce pasi trebuie sa urmam pentru a intari si mai mult apararea colectiva. Si, bineinteles, aceasta va include si consideratii despre ceea ce noi numim desfasurarile de trupe si tehnica necesare. Dar e putin prea devreme pentru a spune exact cum si unde; fiti siguri ca nu vom ezita sa luam toate masurile necesare”, a declarat FOGH-RASMUSSEN.

La intrebarea legata de afirmatia presedintelui TRAIAN BASESCU care a spus ca Rusia vrea sa ajunga sa controleze gurile Dunarii, seful NATO a raspuns ca:Nu comentam informatii de intelligence. Dar nu e nici o indoiala ca actiunile militare ilegale ale Rusiei in Ucraina au efecte dincolo de Ucraina. E vorba despre un obiectiv pe termen lung al Rusiei de a-si restabili o sfera de influenta in fostul spatiu sovietic. Asta include si interesul Rusiei de a prelungi conflictele din apropiere: Transnistria, Osetia de Sud, Abhazia, acum si Crimeea. Rusia foloseste aceste conflicte inghetate pentru a impiedica tarile respective sa-si urmeze drumul spre integrarea in UE si NATO”.

Citeste si: Anders Fogh Rasmussen: Din nefericire, nu putem confirma retragerea trupelor ruse de la granita cu Ucraina

Sursa foto: bbc.co.uk