Folosesti telefonul mobil mai mult de o ora pe zi? EFECTUL NOCIV care se abate asupra BARBATILOR

Folosesti telefonul mobil mai mult de o ora pe zi? Cu siguranta nu stiai cat de daunator este acest lucru. Folosirea telefoanelor mobile mai mult de o ora pe zi ar putea afecta calitatea spermei dubland riscul de scadere la niveluri infime a sanselor de procreare, potrivit unui studiu realizat de experti israelieni.

Investigatia realizata de Centrul Medical Carmel si de Technion din Haifa (nordul tarii), publicata saptamana aceasta de revista stiintifica on-line Reproductive BioMedicine Online, pune accentul pe temuta conexiune care se crede ca exista intre infertilitatea masculina si folosirea cu prevalenta a celulalelor. Infertilitatea masculina este responsabila de 30-40 la suta din cazurile in care un cuplu nu poate sa procreeze.

Unele studii au relevat un declin continuu al calitatii spermei de la inceputul secolului XX, una dintre cele mai analizate cauze fiind impactul radiatiei frecventei electromagnetice emise de telefoanele mobile. Cercetatorii, in frunte cu Ariel Zilbertlicht de la Centrul Medical Carmel, au studiat relatia dintre caracteristicile utilizari celularului si calitatea spermei.

Pentru aceasta au analizat cazurile a 106 barbati, prin analizarea datelor demografice, a modului in care au utilizat telefonul mobil si impactului asupra calitatii lichidului seminal. Rezultatele au aratat ca aceasta calitate s-a redus la niveluri care puteau cauza infertilitate la barbatii care obisnuiesc sa-si tina celularele la jumatate de metru distanta sau mai aproape de slit.

De asemenea, 47 la suta dintre cei care isi tineau celularul in buzunarul de la pantaloni de-a lungul zilei au intregistrat niveluri anormal de scazute in concentratia spermei, similare celor intalnite la doar la 11 la suta din populatia masculina. Un alt factor ce poate influenta calitatea spermei este utilizarea celularului mai mult de o ora pe zi.

Sursa foto: adevarul