Fondatorii OneCoin arestați și puși sub acuzare pentru o fraudă de câteva miliarde de dolari

Un avocat districtual al Statelor Unite i-a acuzat pe fondatorii schemei piramidale internaționale de criptare, care implica comercializarea unei monede digitale, potențial frauduloasă, numită “OneCoin”. Anunțul a fost publicat de către Procuratura SUA din Districtul de Sud din New York pe 8 martie.

Fondatorii și conducătorii OneCoin, cetățenii bulgari Konstantin Ignatov și sora lui, Ruja Ignatova, au fost arestați, la 6 martie 2019, în Los Angeles. Aceștia au fost acuzați de “fraudă cibernetică, fraudă de valori mobiliare și infracțiuni de spălare a banilor”, în care se presupune că au ademenit investitorii să contribuie cu “miliarde de dolari pentru o criptomonedă frauduloasă”.

OneCoin a fost înființată în 2014, iar firma fondatoare are sediul în capitala Bulgariei, Sofia. Proiectul funcționează ca o rețea de marketing prin care membrii primesc comisioane pentru a atrage alți potențiali investitori pentru a cumpăra criptomonede. OneCoin se presupune că are peste trei milioane de membri în întreaga lume.

Când Ignatov a fost întrebat atunci când membrii OneCoin ar putea „încasa“ banii, la o întâlnire cu investitori din Las Vegas, el a spus „dacă sunteți aici pentru a încasa, părăsi camera acum, pentru că nu înțelegeți despre ce este acest proiect”. Comentând acuzațiile, procurorul american Geoffrey S. Berman, a spus: “După cum se pretinde, acești inculpați au creat o companie ” cripto “de miliarde de dolari bazată pe minciuni și înșelăciuni. Ei au promis profituri mari și riscuri minime, dar, așa cum se presupune, această afacere este doar o schemă piramidală bazată pe promisiuni și atât. Investitorii au fost victime sigure în timp ce inculpații s-au îmbogățit. Biroul nostru are o istorie de identificare, supraveghere și destructurare cu succes a fraudelor financiare, iar acest caz este unul de acest gen”.

Ancheta a constatat că, între trimestrul IV din 2014 și cel de-al treilea trimestru al anului 2016, OneCoin a generat venituri din vânzări de 3,353 miliarde de euro și a obținut un “profit” de 2,232 miliarde de euro (2,509 miliarde de dolari).

Procurorul din districtul New York, Cyrus R. Vance, Jr., a declarat că “acești inculpați au executat o schemă de piramidă pe o platformă nouă, compromițând integritatea sistemului financiar din New York și fraudând investitorii din miliarde. “