Fondul Roman de Contragarantare, frauda de milioane de euro! Vezi ce a descoperit Corpul de Control al Guvernului

Frauda de milioane de euro la Fondul Roman de Contragarantare. Mese de protocol de zeci de mii de lei din banii publici, salarii foarte mari si prime acordate fara motiv de performanta, sunt doar cateva dintre neregulile descoperite in urma verificarilor facute de Corpul de Control al Guvernului.

Neregulile pornesc de la un director, care si-a decis singur remuneratia, si pana la mai multi angajati, care au primit salarii foarte mari si prime acordate fara motiv de performanta.

Spre exemplu, un singur director a incasat timp de 2 ani prime de aproximativ 100.000 de lei. In total, primele se ridica la 1,3 milioane de lei pentru doar cateva persoane. 

Corpul de Control al Guvernului arata ca, in perioada 2009-2013 s-au facut cheluieli excesive si fara acoperire pe salarii si prime pentru directori. Cheltuielile se ridica la peste 4,6 milioane de lei. Mai mult, Corpul de Control al Guvernului acuza ca au fost date garantii spre IMM-uri fara acoperire sau garantii in nume propriu.

Potrivit raportului Corpului de Control al Guvernului, conducerea Fondului Roman de Contragarantare a eludat indeplinirea principalului obiect de activitate ”Nesocotind ratiunea pentru care a fost infiintat Fondul Roman de Contragarantare, conducerea a incheiat conventii de contragarantare cu trei fonduri de garanatre care activau in Romania, pe care le-a mandatat sa indeplineasca obiectivul principal de activitate pentru realizarea caruia fusese constituit Fondul, cu incalcarea separarilor functiilor de garantare si contragarantare, avut in vedere la infiintarea Fondului”.

”Ca urmare a mandatarii principalului obiect de activitate, Fondul Roman de Contragarantare a avut un rol semnificativ in ceea ce priveste acordarea contragaratiilor. In acest sens este relevat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii SA- IFN, condus de saramet Aurel, a aacordat, in acelasi timp, si garantii in nume propriu si contragarantii in numele Fondului Roman de Contragarantare,reprezentand 94, 97% din totalul contragaratiilor acordate in perioada 2010- 31.07.2013”, se arata in documentul Corpului de Control.

”Conventiile de contragarantare incheiate intre cele doua fonduri au fost semnate, din partea Fondului de Contragarantare, de catre Hidegcuti Ioan, presedintele Directoratului si din partea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii SA- IFN, de catre saramet Aurel, presedinte, in conditiile in care acesta a fost numit prin actul constitutiv, membru al Consiliului de supraveghere al Fondului Roman de Contragarantare”, se arata in raport.

Mai mult, Membrii Consiliului de Supraveghere au fost interesati in aprobarea unor indemnizatii in cuantum mare pentru membrii Directoratului, intrucat aceasta imprejurare a a vut consecinta directa asupra propriilor remuneratii.

Agentia Nationala de Integritate, Parchetul General si alte sase institutii au primit acest document.