Fonduri UE pentru gasirea de noi LOCURI DE MUNCA fostilor salariati de la Mechel

explozie-combinatul-mechel

Comisia Europeana a propus sa se aloce Romaniei 3,6 milioane de euro din Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) pentru a ajuta 1.000 de fosti salariati ai intreprinderii de produse siderurgice SC Mechel Campia Turzii SA si ai producatorului din aval SC Mechel Reparatii Targoviste SRL sa isi gaseasca noi LOCURI DE MUNCA.

Potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, propunerea este transmisa, in prezent, spre aprobare Parlamentului European si Consiliului de Ministri al UE.

„In UE, fabricarea de produse siderurgice finite si semifinite a fost grav perturbata ca urmare a intensificarii concurentei din partea unor tari din afara UE, in special din partea Chinei. Propunerea de astazi (miercuri – nr.r) ar contribui la pregatirea a aproximativ 1.000 de fosti lucratori siderurgisti din regiunea Cluj, Romania, pentru noi oportunitati de angajare sau pentru a-si infiinta propriile intreprinderi”, a declarat Laszlo Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune.

Citeste si: Mariana Campeanu le-a transmis o veste buna somerilor de la Mechel

Romania a solicitat sprijin din partea FEG in urma concedierii a peste 1.500 de lucratori ai societatilor Mechel Campia Turzii si Mechel Reparatii Targoviste din Romania. Concedierile au fost consecinta cresterii concurentei din partea unor producatori de produse siderurgice din alte parti ale lumii.

Masurile cofinantate de FEG ar ajuta 1.000 de lucratori sa isi gaseasca noi LOCURI DE MUNCA, oferindu-le orientare in cariera si evaluarea competentelor, formare profesionala, sprijin pentru antreprenoriat si diverse tipuri de indemnizatii. Una dintre masurile emblematice va consta in acordarea de sprijin unui numar de 250 de lucratori pentru a infiinta o intreprindere cooperativa care va produce echipamente sportive.

Costul total estimat al pachetului de masuri este de 7,14 milioane de euro, din care FEG ar urma sa puna la dispozitie jumatate.

In ceea ce priveste sectorul produselor siderurgice finite si semifinite, UE a inregistrat in ultimii ani o crestere substantiala a importurilor si, totodata, o scadere relativa a exporturilor, ceea ce a dus la exercitarea unor presiuni, la nivel international, asupra competitivitatii industriei siderurgice din UE si la restructurarea sectorului, care a atras dupa sine pierderea multor LOCURI DE MUNCA.

Citeste si: Explozie la Combinatul Mechel Targoviste, 5 muncitori au fost raniti. UPDATE

Ambele societati afectate au apartinut grupului siderurgic rus Mechel. La sfarsitul anului 2011, acest grup s-a confruntat, in cadrul operatiunilor sale din Romania, cu dificultati financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preturile nefavorabile de pe pietele europene ale otelului, situatie legata de cresterea preturilor deseurilor feroase si de scaderea cererii de produse finite. Societatea Mechel Campia Turzii a instituit o serie de masuri vizand reducerea costurilor cu personalul. Aceste masuri nu au dus insa la remedierea dificultatilor financiare ale intreprinderii, care a decis sa initieze concedieri colective.

Concedierile afecteaza, in principal, orasul Campia Turzii si regiunea din jurul acestuia, situate in partea de sud-est a judetului Cluj, in nord-vestul Romaniei. Din punct de vedere socioeconomic, regiunea Campia Turzii se caracterizeaza prin niveluri scazute ale veniturilor si printr-o slaba diversificare a activitatilor economice. Aproximativ jumatate din populatia in varsta de munca din Campia Turzii lucreaza in sectorul industrial. Societatea Mechel Campia Turzii a fost cel mai mare angajator din zona, avand 1 837 de salariati (in iunie 2012), adica aproximativ o treime din numarul total al salariatilor din regiune.