Foot binding, istoria unui ideal de frumusete de o cruzime barbara

Idealul de frumusete feminina a starnit controverse inca din cele mai vechi timpuri si constituie si in ziua de azi un amplu subiect al dezbaterilor. Felul in care a fost privit corpul femeilor ofera o imagine de ansamblu asupra modului de gandire al civilizatiilor, mod de gandire care s-a schimbat de la epoca la epoca, de la natiune la natiune, chiar de la persoana la persoana.

Pentru a sustine aceasta idee putem doar sa amintim faptul ca in Evul Mediu frumusetea feminina se identifica cu femeile din picturile lui Rubens, pe cand in epoca moderna femeile au apelat la corsete cu scopul de a avea o talie cat mai mica. Pe de alta parte, in China idealul de frumusete feminina si de erotism a constant mai bine de 1000 de ani in piciorul legat al femeilor, o practica ce a lasat si inca mai lasa amintiri dureroase in istoria Chinei, intr-o civilizatie atat de avansata facandu-si loc si o astfel de practica barbara.

CITESTE SI:Pisici care arata la fel ca personalitati celebre. Vezi galerie foto

 Legarea piciorelor sau obtinerea piciorelor lotus, asa cum mai sunt cunoscute, presupunea o mutilare a piciorului in care cele patru degete mai mici erau rupte si indoite sub talpa, iar talpa si calcaiul se fortau pentru a se apropia cat mai mult. Apoi picioarele erau legate cu fasii ude din bumbac, care se strangeau prin uscare, prinzand piciorul ca intr-o menghina. De obicei, mama sau bunica fetitei realiza acest proces creandu-se astfel un fel de solidaritate feminina. De aici rezulta si faptul ca cele mai multe dintre relatari provin din vocile barbatilor, femeile alegand sa suporte aceasta durere in spatiul privat. In acest proces erau initiate fetele cu varsta cuprinsa intre 5 si 7 ani, cand oasele erau mai flexibile, dar erau cazuri, in randul claselor superioare, cand practica incepea si la 3 ani, sau la tarani, cand acest proces era efectuat mult mai tarziu, pe la 12 – 13 ani.

CITESTE SI: Cum functioneaza prezervativul anti-viol. Vezi video

Obtinerea frumusetii presupunea si anumite riscuri. Odata realizat acest proces, fetele erau obligate sa mearga, rupandu-si astfel mai bine oasele si provocandu-le o durere insuportabila. Procesul de legare era reluat la 2 – 3 zile, cand ranile provocate erau curatate si aplicat un nou set de bandaje.

 

Sursa: adevarul