FOOTBALL LEAKS: Dezvaluiri incendiare despre evaziunea fiscala din fotbal! MESSI este junior fata de CRISTIANO RONALDO

CRISTIANO RONALDO si JOSE MOURINHO se numara printre cei care au beneficiat de pe urma unui sistem de EVAZIUNE FISCALA, potrivit unor dezvaluiri ce ar putea zgudui lumea fotbalului. L’Equipe noteaza ca platforma FOOTBALL LEAKS a dezvaluit ca cei doi portughezi si columbianul Falcao se numara printre cei care au sustras de la plata impozitelor sume foarte mari, cu ajutorul unor companii offshore.

Astfel, CRISTIANO RONALDO ar fi ascuns circa 150 de milioane de euro in paradisuri fiscale, in ultimii sapte ani. Acest lucru i-a permis sa plateasca un impozit minim, de mai putin de 4 la suta, in ce priveste contracte de marketing. De asemenea, Mourinho a ascuns de Fisc, la randul sau, circa 12 milioane de euro. CRISTIANO RONALDO  a profitat de un sistem elaborat de evaziune fiscala, cu ajutorul agentului sau Jorge Mendes, asemenea lui Mourinho si lui Falcao. Dezvaluirile FOOTBALL LEASKS reprezinta nu mai putin de 18,6 milioane de documente, printre care si fotografii, contracte originale si emailuri, relateaza Gazeta Sporturilor.

Documentele arata panica avocatilor lui CRISTIANO RONALDO in momentul controlului autoritatilor. Curios, starul Realului a scapat de sanctiuni.

La 31 de ani, CRISTIANO RONALDO tocmai si-a prelungit acordul cu Real Madrid, intelegere oficializata pe 6 noiembrie. Si are un contract urias. 38.181.818! Milioane de euro! Anual!

Cat returneaza statului? Aproape jumatate.

Taxele pe salariu sunt imposibil de fentat:

1. Regulile sunt clare.

2. Drumul banilor e evident.

3. Autoritatile aplica legea la sange.

In cazul drepturilor de imagine, armata de avocati specializati in lupta contra taxelor creeaza adevarate structuri-fagure, labirinturi in care banii se scurg nevazuti. De multe ori, inspectorii Fiscului sunt depasiti de complexitatea constructiei financiare sau indusi in eroare de legea permisiva a paradisurilor caraibiene. Si, deseori, vinatoarea se incheie cand de-abia incepuse. Daca jucatorul e norocos, poate scapa fara sa plateasca nimic.

Zero!

Iar sumele din advertising, incasate de la marile companii mondiale (printre ele, Nike, Armani, TAG Heuer), sunt enorme. Si mult mai usor de castigat.

Saci de bani din publicitate

Sa vedem doar cateva din contractele lui CRISTIANO RONALDO! Sunt cifrele din documentele Football Leaks, nu cele prezentate de oamenii de PR ai portughezului.

1,9 milioane $ de la Toyota. In iunie 2013, a semnat pe un an cu concernul auto nipon. A filmat intr-o singura zi. 6 ore si 45 de minute, atat a muncit, cu pauza la pranz. A fost rasplatit cu 4.691 de dolari pe minut, in total, 1,9 milioane! Nu pentru drepturi globale, numai pentru Orientul Mijlociu, plus Maroc, Algeria si Afghanistan.

2 milioane $ de la Honda. In China, imaginea sa aparea pe masina Honda: inca 6 ore de filmare in schimbul unei alte averi!

16 milioane $ de la Herbalife. Atat ii varsa gigantul alimentar american pe 5 ani.

2,25 milioane E pe 3 ani de la Banco Espirito Santo (BES), o institutie bancara portugheza

1,1 milioane de euro de la Emirates, completate de 15 bilete la Business Class spre Dubai din orice colt al lumii s-ar afla

5% din produsele Nike cu logoul CR7: numai intre septembrie 2010 si august 2011, acest procent a insemnat 2,6 milioane de euro

De ce a jucat accidentat la CM 2014

La Nike, e un contract special. Absolut special. Producatorul american de echipament sportiv ii ofera portughezului si un salariu anual, 1,6 milioane de euro, rotunjit cu diferite bonusuri de performanta. De exemplu, 250.000 pentru titlul de golgeter in LaLiga. Totusi, exista si conditii. Daca se accidenteaza si nu joaca mai mult de 90 de zile, CRISTIANO RONALDO pierde 50% din salariu pentru acea perioada. Identic, daca nu aduna 30 de meciuri pe an la Madrid. Mai mult: in 2014, a evoluat accidentat la Mondial. Explicatia? Daca n-ar fi facut-o, ar fi ramas fara jumatate din acel 5% anual!

Nu toti banii sunt chiar ai lui. Pentru tot ce depaseste 15 milioane de euro din drepturile de imagine, trebuie sa achite 40% Realului. Asa e stipulat in contract!

Dar, pe langa club, autoritatile vor si ele partea lor. Legala!

38.200.000 € este salariul anual al lui CRISTIANO RONALDO la Real (contract pana in 2021).

Primul pas: Irlanda. Cu Fiscul dupa ei

In acel moment intervin avocatii-consilieri, atunci se aplica planul secret: labirintul caraibian. Prin acest labirint, ei evita plata integrala a taxelor, ceea ce ar insemna chiar mai mult de jumatate din suma in multe tari vest-europene.

Un prim pas: vedetele isi transfera drepturile de imagine unei firme care lucreaza pentru ele. Iar firmele au taxe speciale, mai mici. In Irlanda, loc recunoscut pentru asemenea companii ce administreaza drepturi de imagine, taxa anuala e de 12,5%!

In Irlanda au ajuns initial si banii lui Ronaldo. Inclusiv cei de la Real Madrid. Pentru ca acel procent obtinut de club, 40%, e platit cu o suma fixa. Directionata tot spre Irlanda. Si taxata la fel.

Nu doar lusitanul procedeaza astfel. Acesta este modelul in toate campionate continentale importante. Model deloc pe placul autoritatilor, care pierd milioane in urma acestei divizari a castigurilor.

Din cand in cand, Fiscul ancheteaza sportivii si cluburile lor pentru evaziune fiscala. Vrea sa afle daca drepturile de imagine achizitionate atat de scump de cluburi chiar merita banii. Daca nu isi recupereaza investitia, atunci e ca si cum ar plati o parte din salariu jucatorului, persoana fizica, la un impozit de persoana juridica. Mai mic.

Fapt ce ar fi impotriva legii. Daca sunt la mijloc superstaruri, investigatorii cerceteaza si mai in profunzime. Sunt acele companii reale? Au birouri si angajati? Sau sunt de tip-paravan!

Dar uneori, structurile sunt atat de complexe incat nu le gasesc capatul. Si cand impresarul fotbalistilor e Jorge Mendes, atunci e si mai rau.

Big Jorge: “Nimic nu este imposibil. Nimic!”

Impresarul portughez, de 6 ori declarat agentul anului in fotbal, nu se multumeste cu putin. Vrea totul pentru clientii sai. Si sunt foarte multi in portofoliu. Jumatate din “nationala” lusitana, campioana europeana. James. De Gea. Pe langa ei, atatia altii la fel de cunoscuti. Dar, inaintea lor, sunt ei doi: Jose si Cristiano. JOSE MOURINHO si CRISTIANO RONALDO. Lor si celorlalti, “Big Jorge” le spune mereu:

“Nimic nu este imposibil in fotbal si in viata. Nimic, nimic, nimic!”

Inclusiv eludarea taxelor.

Jose Mourinho a fost primul care a beneficiat de expertiza prietenului Jorge Mendes. El, atat de orgolios, care nu accepta niciodata infringerea. Porto, Chelsea, Inter Milano, Real, iarasi Chelsea. Si acum Man. United. Traseul unei ascensiuni uluitoare in care s-au pus bazele unei scamatorii financiare fara precedent.

Vanterpool Plaza, deasupra farmaciei!

In 2004, antrenorul a trecut la Chelsea, cu un salariu substantial: 5,3 milioane de lire, pentru care nu putea evita taxele. Dar si el avea drepturi de imagine. Si castiguri.

1,5 milioane intre 2004 si 2009.

Totusi, nu-i lua Jose direct.

Se opreau inainte in Caraibe. Mai exact:

Vanterpool Plaza, in Insula Tortola, din arhipelagul Insulelor Virgine Britanice.

Aici era adresa casutei postale.

“Impunatoarea” Vanterpool Plaza era doar o cladire modesta, galbena, de doua etaje.

La parter, o farmacie detinuta de Vanterpool. Deasupra farmaciei, “paravanul”.

Firma secreta: Koper Services SA, careia Mourinho ii vanduse drepturile de marketing in 2004. Aici s-au oprit majoritatea banilor pana in 2013, cel putin.

Taxa pe venit? Zero!

Un mic scurtcircuit. Brandurile celebre, ca Adidas, nu acceptau sa negocieze cu companii din paradisuri fiscale, de cele mai multe ori fictive. La un audit, ar fi aparut semne de intrebare asupra acestor plati.

Adidas nu-si permitea sa fie suspectata de evaziune fiscala sau de finantarea unor afaceri ilicite.

Pentru numele din prima linie, precum Adidas, Mendes si avocatii au gasit solutia.

O alta companie, cu sediul la Dublin: Multi-Sports Image Management. Acronim: MIM.

O locatie ideala, Irlanda, raiul fiscal european. Unde taxa pe venit pentru persoane juridice e 12,5%. Cea mai mica de pe continent.

Mendes depistase demult aceasta pista cu propria firma. GestiFute.

180.000.000 € ar fi suma depozitata in paradisul fiscal caraibian pentru principalii clienti ai impresarului Jorge Mendes.

Dupa aparitia MIM, urmata nu mult mai tarziu de Polaris (fondata tot la Dublin; singura firma cu personal real), banii faceau statie initial in Irlanda. Polaris si MIM opreau un comision (20% din castiguri prima; 6,5% si apoi 4% a doua) si achitau 12,5% statului. Insa doar pentru o mica parte din contracte.

Cele mai importante sume se opreau la Koper, in Insulele Virgine.

Pentru a mari si mai mult labirintul, in acte nu erau cunoscuti nici beneficiarii lui Koper.

Football Leaks a descoperit legatura la celalalt capat al lumii.

O fundatie in Noua Zeelanda. Kvitaia Trust. Creata de Mourinho, dar nici aici nu era el beneficiar.

Managerul nu aparea nici in registrul comercial. Un singur detaliu ii dadea de gol. Pe certificatul de inregistrare, in dreptul beneficiarilor, trei nume: Matilde, sotia, Matilde, fiica, si Jose Mario, fiul.

Familia lui Jose!

Jose Mourinho, managerul lui Manchester United, a trebuit sa plateasca pentru ingineria lui Mendes.

Inca un truc. Un document din 31 decembrie 2013 preciza ca firma Koper detinea banii lui Mourinho: 11.979.657 euro.

Antrenorul isi incredintase veniturile din marketing. Oficial, banii nu erau ai lui, dar, prin Noua Zeelanda, ramaneau familiei. Intr-un cont din Elvetia.

Intreaga constructie s-a fisurat dupa cei trei ani petrecuti de tehnician la Real Madrid. In iulie 2014, inspectorii Fiscului spaniol au analizat atent reteaua de companii a lui Mourinho.

Real platise impozitul de fiecare data cand achitase banii pentru drepturile de imagine. Nu si ceilalti sponsori ai antrenorului.

Mourinho, doar avertizat. A platit 6 milioane!

Julio Senn, partener in firma Senn Ferrero, fost director general la Real, recunoscut pentru salvarea fotbalistilor ce au probleme cu Fiscul in Spania, a tras alarma. L-a avertizat pe Carlos Osorio, consilierul lui Mendes, ca doar companiile (detinatoare ale drepturile de imagine) cu angajati reali si cu birouri clare sunt acceptate de autoritati. Altfel, acele venituri vor fi considerate parti din salariu si taxate corespunzator.

Pentru clientii lui Mendes, era devastator. Mourinho, care nu-si trecuse niciodata drepturile de imagine in declaratia de venit din Spania, era in bataia pustii.

Daca ar fi cazut Mourinho, putea cadea intreaga structura. Totusi, dupa lungi negocieri cu oficialii Fiscului, antrenorul a scapat fara urmarire penala si fara proces. Pe 30 iunie 2015, a fost acuzat doar de neglijenta in administrarea veniturilor si i s-a spus ca ar fi trebuit sa declare an de an toate sumele obtinute din marketing pentru a fi taxate.

5.800.000 € a fost amenda primita de Mourinho in 2015: 4,2 milioane taxe din urma, plus 1,6 milioane ca penalizari

Tollin: Cel mai important buncar

Informatiile in privinta platilor lui Ronaldo catre Fisc nu sunt clare, la sfarsit de 2016. Avocatii sai, alertati de intrebarile din ultimele zile, sustin ca atacantul nu are nicio problema.

Dilema? A platit taxele numai dupa avalansa de intrebari trimise de Spiegel si partenerii de la EIC?

Pentru Ronaldo, “echipa de creatie” a lui Jorge Mendes a fondat Tollin Associates Ltd, buncarul numarul 1, pazit ca Fort Knox, depozitul unde se pastreaza rezervele de aur ale Statelor Unite.

Adresa, aceeasi ca la Mourinho: Insula Tortola, Vanterpool Plaza, etajul 2, deasupra farmaciei.

Contractul, un document de 6 pagini, a fost semnat la inceputul lui 2009, cu o jumatate de an inaintea transferului la Real. Si, ca modelul sa fie pastrat, jucatorul a cedat integral drepturile sale de imagine noii companii-paravan.

In schimb, Cristiano este beneficiarul castigurilor Tollin timp de 6 ani.

Nu putea lipsi fatada, duetul MIM-Polaris. La fel ca la Mourinho, cele doua firme tratau pentru acordurile globale de sponsorizare si marketing, ele primeau toti banii. Isi luau comisionul, ofereau procentul Realului pentru drepturile de imagine ale vedetei si nu uitau taxa de 12,5%. Dar o mare parte din suma traversa Atlanticul.

70.000.000 € au aterizat la Tollin in perioada 2009-2014 din drepturile de imagine ale lui Ronaldo

Cum a driblat “Lex Beckham”

Autoritatile spaniole erau in ceata densa. Si nu vedeau nimic.

De-abia la declaratia de venit din 2014 (anul in care a expirat contactul Tollin) a aparut ceva: 11,5 milioane de euro.

Atat!

Aproape 60 de milioane se evaporasera?

Nu era tot.

Cristiano a profitat si de “Lex Beckham”. Legal, in acest caz.

Cristiano Ronaldo nu a fost considerat de Fisc patronul Tollin. Sursa: GettyImages

O lege data de Guvernul spaniol in 2004 pentru a atrage cei mai valorosi oameni de stiinta straini, magnetul fiind taxele, mult mai mici special pentru ei.  Insa cluburile au folosit si ele acea lege, incluzand fotbalistii de top pe lista speciala. De la Beckham, fiecare star avea statut de “impatriado” (apatrid).

Conditia principala: inainte, sa nu fi trait in Spania 10 ani.

Taxa, 24,75%, in timp ce colegii spanioli achitau peste 50%. Inclusiv Messi, care avea si cetatenie spaniola. Iar “apatrizii” nu erau obligati sa plateasca statului iberic decat pentru castigurile obtinute in Spania.

Legea a fost abrogata in 2010 de noul Guvern socialist, dar strainii veniti in Spania pana la sfarsitul anului 2009 beneficiau de o perioada de tranzitie. Termen final: 1 ianuarie 2015.

Oamenii drin umbra au calculat. Doar 20% totalul depus in Virgine provenea din Spania si numai acest procent trebuia taxat cu 24,75%. Restul era salvat sub scutul CR7.

Din 2015, Ronaldo era tratat ca orice spaniol. Jumatate din castiguri la stat, inclusiv cele din afara Spaniei. Ceea ce triplul Balon de Aur n-a acceptat. Si a mai apelat la o inginerie financiara. In decembrie 2014, la limita, si-a vandut drepturile de imagine pentru perioada 2015-2020 la un pret colosal.

75.000.000 € a obtinut Ronaldo din vanzarea drepturilor de imagine pe 6 ani (2015-2020)

Peter Lim, omul din spatele paravanului

Bani trecuti ultrarapid de Cristiano pe vechea impozitare speciala. 24,75%. Dar noua suma, 75 de milioane, n-a mai fost inregistrata pe Tollin, ci au aparut ca din pamant alte doua companii-scoica:

1. ARNEL – 11,2 milioane de euro, drepturile pentru Spania

2. ADIFORE – 63,5 milioane de euro, drepturile globale

Ambele plati erau facute diintr-un singur cont.

Numarul 413416.

Banca? O institutie privata din Geneva: Mirabaud&Cie.

Si Arnel, si Adifore, aveau aceeasi adresa. Nu mai era nicio surpriza. Invariabila Vanterpool Plaza, Tortola, Insulele Virgine.

Cine era in spatele lor? Peter Lim, celebru magnat din Singapore apropiat de Mendes si Ronaldo, cu o avere estimata la 2,4 miliarde $. Care tocmai devenise proprietarul clubului Valencia.

Insa, initial, Ronaldo n-a amintit in declaratia de venit din 2014 decit de 11,2 milioane, doar aceasta suma ar fi avut ca origine Spania. Restul, l-a ignorat, sustinand ca pana in 2014 nu trebuia sa dea socoteala pentru castigurile din afara tarii. Daca ar fi procedat altfel, platind dupa iesirea din vigoare a legii, ar fi returnat autoritatilor 35 de milioane.

Totusi, avocatii din Spania, in frunte cu Senn, faceau presiuni ca Tollin sa se dizolve, simtind pericolul apropiindu-se.

In iunie 2015, Senn Ferrero l-a ajutat pe Cristiano sa completeze declaratia fiscala pe anul precedent. A trecut doar ce detinea in Spania:

Salariu (cel vechi) – 34.672.988,31 de euro

Casa din Madrid – 4,5 milioane de euro

Cont bancar – 10.799.387 de euro

3 masini – 1.248.152 de euro (McLaren MP4, Lamborghini Aventador, Ferrari 599)

Bunurile din strainatate n-au aparut, fiind aparent fara interes pentru autoritatile spaniole.

– 15 case in Portugalia

– cont la Kantonalbank (Elvetia)

– cont la Banco BPI (Portugalia)

– cont la Banque Internationale (Luxemburg)

Plus acel cont aparte din banca Mirabaud, Geneva, unde intrasera 75 de milioane pe 24 decembrie 2014. Care au urcat acum la 110 milioane de euro!

In ultima clipa, Ronaldo a mentionat in declaratia de venit inca 11,5 milioane, proveniti din Spania si stocati la Tollin intre 2009 si 2014. Adaugati la cele 11,2 milioane de la Arnel iesea un total de 22,7 milioane! Dar nu a precizat provenianta lor. Nu a spus ca sunt bani din Insulele Virgine Britanice.

Fiscul nu l-a considerat pe CR7 patron

Julio Senn se temea de ce e mai rau. Incercand sa se protejeze, i-a reamintit lui Carlos Osorio, consilierul lui Mendes si “maestrul” sistemului antitaxe, ca nu are nimic de-a face cu labirintul creat pentru clientii importanti ai impresarului:

Noi nu am participat la proiectarea, implementarea sau monitorizarea structurii

Iar un angajat al firmei Senn Ferrero i-a scris acest mesaj pe e-mail unui coleg:

Slava Domnului ca ne-am acoperit spatele de un milion de ori. Pot sa vad primejdia foarte aproape.

Cristiano Ronaldo este primul fotbalist ale carui afaceri sunt dezvaluite de Football Leaks. Urmeaza si altii.  Si Fiscul a batut la usa spre finalul lui 2015. Declansase un audit pentru Cristiano Ronaldo, dar numai pentru anii 2011-2013.

Au fost zile de panica la Senn Ferrero, dar si pentru consilierii lui Mendes, care nu voiau sa se afle de Tollin. Calcaiul lui Ahile. Si Osorio i-a cerut limpede lui Senn: “Nimic despre Tollin”.

Stupefiant, inspectorii Fiscului (multi avand amici la Senn Ferrero) nu l-au considerat pe Ronaldo ca proprietar Tollin, in ciuda evidentelor. Si Senn a exclamat: “Am reusit!”.

Daca se face audit si pentru 2014?

Dar, daca autoritatile vor sa redeschisa cazul, cu un audit pentru 2014, asa cum presimt din nou avocatii portughezului, vor vedea clar rolul jucat de Tollin. Si pentru 2009-2014. Si pentru vanzarea drepturilor de imagine catre Arnel si Adifore!

Inspectorii ar mai trebui sa-si puna doua intrebari:

A fost legala taxarea dupa sistemul vechi, care a expirat in 2014, pentru vanzarea drepturilor de imagine in perioada 2015-2020?

N-ar fi trebuit ca toate castigurile realizate ca jucator al lui Real intre 2009 si 2014, la Tollin, sa fie taxate ca fiind obtinute in Spania? El fiind unicul beneficiar al companiei-paravan!

Intrebat despre acest subiect, avocatul germano-spaniol Rafael Villena a fost foarte limpede:

“Ronaldo era obligat sa declare toti banii trimisi la Tollin incepand din 2009, in fiecare an, nu doar in 2014. Si nu ar fi trebuit sa i se permita declararea in 2014 pentru perioada 2015-2020″citat

Iar un alt avocat, munchenezul Peter Duvinage, a incheiat: “Cand e vorba de asemenea structuri in paradisul offshore, sirena alarmei nu poate scapa Fiscului”.  Echipa din spatele lui Ronaldo are acum un singur avantaj: “Unicul lucru bun e ca Tollin nu mai exista din 2015”.

Raspunsul lui Osorio: “E o vanatoare de vrajitoare”

European Investigative Collaborations (EIC) a vrut sa afle parerea tuturor celor suspectati. Jucatori, cluburi, firme de avocatura. Tuturor le-a fost trimisa o lista mare de intrebari. Stiau ei de aceste activitati? Cum comenteaza acuzatiile? Ronaldo, Mourinho si Mendes n-au raspuns. La fel, fotbalistii lusitani Carvalho, Coentrao si Pepe. Nici James nu a procedat diferit. A reactionat Carlos Osorio, expertul lui Mendes:

“Nu am nicio legatura cu crearea acelei structuri pentru jucatorii mentionati”. Respingand toate acuzatiile: “E doar o vanatoare de vrajitoare. In plus, multe documente au fost manipulate si distorsionate”. Idee pe care a marsat si Senn Ferrero: “Unele documente sunt falsuri”.

EIC a verificat insa toate actele. S-au dovedit autentice.

La randul sau, Real Madrid, clubul implicat, a insistat doar pe faptul ca “noi am achitat de fiecare data taxele pentru procentele avute din drepturile de imagine ale lui Ronaldo si Mourinho. La audit, nu a fost detectata nicio neregularitate”.

Bazat pe documente Football Leaks obtinute de revista germana Der Spiegel si oferite spre cercetare catre European Investigative Collaborations.

Sursa traducere: Gazeta Sporturilor