Forbes a publicat, în premieră, clasamentul celor mai bogați oameni în crypto monede

Revista Forbes a publicat, marți 6 februarie, pentru prima dată clasamentul celor mai bogați oameni în crypto monede.

Scopul acestui top, potrivit editorului Forbes, Randall Lane, este “un instantaneu al unui moment esențial, o parte a transparenței necesare pentru a delimita crypto cât mai clar de etichetarea ca monedă preferată a dealerilor de droguri și a o transforma într-un bun legitim aflat la început de drum”.

În timp ce alcătuirea unui top al miliardarilor tradiționali este o sarcină relativ simplă, analiza averii exacte a celor mai bogați magnați în crypto monede este mai dificilă. Crypto monedele sunt, prin definiție, un sistem descentralizat, criptat, care a început în afara sistemului financiar global tradițional. “Cei mai noi bogătași în crypto monede” sunt descriși de jurnalistul Forbes, Jeff Kauflin, astfel: “trăiesc într-un mediu ciudat care îmbină secretul paranoic cu atitudinea și prezența ostentativă”.

Topul “Celor mai bogate persoane în crypto monede” realizat de Forbes este împărțit în cinci categorii: idealiști, constructori, oportuniști, jucători de infrastructură și investitori. “Pentru a face parte din clasamentul Forbes, trebuie să deții, cumulat, peste 350 milioane de dolari.

În loc de cifrele obișnuite, valoarea netă a averii persoanelor din clasament este calculată pe baza “sumei aproximative a crypto monedelor (confirmate de o serie de dovezi), a profiturilor post-fiscale din activele crypto-tranzacționate și a mizelor asociate cu crypto-afaceri.“

Forbes admite faptul că sunt șanse ca din clasament să lipsească anumite persoane. Totodată, jurnaliștii revistei anunță că lista va fi îmbunătățită cu prima ocazie. Acest prim clasament conține numele a 19 persoane. Cu un simplu click pe numele fiecăruia veți putea să vedeți o scurtă fișă biografică și valoarea în crypto monede estimată net. Clasamentul poate fi consultat pe site-ul Forbes.

Citește și: CUM POȚI SĂ MINEZI CRYPTO MONEDE BITCOIN ȘI SĂ FACI MULȚI BANI FĂRĂ INVESTIȚIE ÎN ECHIPAMENTE

Alte date au fost publicate împreună cu această listă, precum vârsta medie a celor mai bogați oameni în crypto monede în comparație cu vârsta celor mai bogați americani din topul Forbes 400 (42 vs 67) și fluctuația medie zilnică a prețurilor în ianuarie 2018 pentru Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH ) și Ripple (XRP) comparativ cu Apple, Proctor & Gamble și aur.

Randall Lane a vorbit cu Joe Lubin, fondatorul Consensys, despre potențialele temeri ale altor crypto-magnați odată ce aceste date vor fi făcute publice. Lubin, pe care Lane la numit “om de stat al crypto monedelor”, a spus că el și colegii săi nu caută atenția publicului și lumina reflectoarelor. De asemenea, Lubin a pus la îndoială modul în care Forbes ar stabili cu precizie sumele exacte. Totodată, fondatorul Consensys a atras atenția că persoanele din clasament ar putea intra în atenția hoților. Cu toate acestea, Lane adaugă că Lubin și colegii săi din “crypto-elită” au recunoscut importanța acestui clasament.

Citește și: CUM SĂ CUMPERI MONEDE DIGITALE SAU CRYPTO MONEDE DE TIPUL IOTA, RIPPLE, STELLAR LUMENS, ETHEREUM SAU BITCOIN

CryptoWeekly, un site de știri destinat crypto monedelor, a lansat o listă comparabilă cu cei 100 de cei mai influenți oameni din comunitatea crypto. Lista lor nu a luat în calcul de valoarea netă a averii, ci contribuțiile tehnologice și de cercetare pe care le-a făcut o persoană în zona crypto.

Printre cei care au rămas în afara clasamentului Forbes al celor mai bogați în crypto monede  ale Forbes, dar care au fost incluși pe lista celor de la CryptoWeekly, sunt jucători importanți din această piață precum fondatorul Litecoin Charlie Lee, investitorul Bitcoin Roger Ver și Nick Szabo, pionierul crypto.

Top 10 Forbes al milionarilor în crypto monede:

10. Michael Novogratz, in varsta de 53 de ani, un veteran de pe Wall Street, este CEO-ul bancii de active digitale Galaxy Digital si fost manager de fonduri speculative, listat in topul Forbes al miliardarilor inainte de criza din 2007. Averea sa neta obtinuta de pe urma criptomonedelor este cuprinsa intre 700 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari.

9. Brock Pierce, 37 de ani, fost copil-actor, a finantat numeroase companii din domeniul monedelor virtuale, inclusiv Mastercoin, Blockchain Capital, Coinbase, Ethereum, Tether, Bitfury si Block.one. Pierce, care locuieste in prezent in Puerto Rico, a dobandit astfel o avere cuprinsa intre 700 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari.

8. Anthony Di Iorio, 43 de ani, este unul dintre fondatorii platformei Ethereum, care valoreaza acum peste 100 de miliarde de dolari. A creat si portofelul pentru criptomonede Jaxx. De asemenea, a investit in cripto-active ca Qtum, Vechain si Zcash. Forbes estimeaza ca detine din criptomonede intre 750 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari.

7. Matthew Roszak, 45 de ani, este unul dintre primii investitori in bitcoin. Roszak este partener fondator al firmei de investitii private in criptomonede Tally Capital, care a investit in startup-uri precum Coinbase, Kraken si BTCC. Are in prezent o cripto-avere cuprinsa intre 900 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari.

6. Brian Armstrong, 35 de ani, este fondatorul popularei platforme de tranzactionare Coinbase, care i-a adus o avere cuprinsa intre 900 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari.

5. Matthew Mellon, 54 de ani, fost presedinte al comisiei financiare a Partidului Republican din New York, a investit in Ripple aproximativ 2 milioane de dolari si a ajuns la o avere cuprinsa intre 900 de milioane de dolari si 1 miliard de dolari.

4. Cameron si Tyler Winklevoss, 36 de ani, gemenii care s-au judecat cu Mark Zuckerberg, pe care l-au acuzat ca le-a furat ideea pentru Facebook, au investit inca de la inceput in bitcoin, iar in 2015 au infiintat platforma de schimb pentru criptomonede Gemini. A fost un pariu castigator de data aceasta, care le-a adus intre 900 de milioane de dolari si 1,1 miliarde de dolari.

3. Changpeng Zhao, 41 de ani, este fondatorul Binance, cea mai mare platforma de tranzactionare pentru criptomonede. Infiintata in urma cu doar sapte luni, aceasta a atras pana acum 6 milioane de utilizatori. Cripto-averea lui Zhao este estimata la 1,1-2 miliarde de dolari.

2. Joseph Lubin, 53 de ani, fost director al Goldman Sachs, este cofondatorul Ethereum, strangand o avere cuprinsa intre 1 miliard de dolari si 5 miliarde de dolari.

1. Chris Larsen, 53 de ani, cofondator al Ripple, este cel mai bogat om din lumea criptomonedelor. Pe baza averii sale in monede virtuale (5,2 miliarde XRP) si a participatiei de 17% pe care o detine la Ripple, companie evaluata la 410 milioane de dolari, printre clientii careia se numara Mitsubishi Financial, Bank of America si Santander Larsen, Forbes estimeaza ca are o avere cuprinsa intre 7,5 miliarde de dolari si 8 miliarde de dolari.