FORMULA 1 are un nou PROPRIETAR! SUMA URIASA a TRANZACTIEI – OFICIAL

Cumpararea Formulei 1 de catre grupul american Liberty Media s-a aprobat in unanimitate, la Geneva, in cadrul unui Consiliu Mondial extraordinar al Federatiei Internationale de Automobilism (FIA).

Astfel, controlul detinut de Delta Topco Limited (societatea holding a grupului Formula 1 si deci proprietarul drepturilor comerciale din Campionatul Mondial FIA al Formulei 1), prin intermediul fondului de investitii CVC Capital Partners, a trecut catre Liberty Media Corporation, s-a anuntat intr-un comunicat al FIA, citat de AFP, informeaza Agerpres. “Decizia Consiliului Mondial al Sportului Automobilistic confirma convingerea FIA ca Liberty, in calitate de organizatie mediatica de renume avand o experienta atat in domeniul sportului, cat si in cel al divertismentului, este cel mai bine plasata pentru a asigura dezvoltarea continua a campionatului mondial de Formula 1”, se arata in comunicat.

In cadrul unei Adunari Generale extraordinare, la sediul grupului din Englewood (Colorado), actionarii si-au dat acordul pentru realizarea acestei tranzactii de 8 miliarde dolari, care a fost anuntata in luna septembrie si in urma careia unul dintre cel mai urmarite sporturi de pe planeta a trecut sub controlul grupului patronat de miliardarul John Malone. Liberty Media va infiinta o noua entitate denumita Formula One Grup, care va gestiona activitatile si drepturile disciplinei supreme din sportul automobilistic, care aduce organizatorilor sai aproximativ 1,8 miliarde de dolari pe an.

Grupul american anuntase deja, la jumatatea lunii decembrie, ca a primit acordul autoritatilor pentru concurenta si a strans sumele necesare achizitiei, care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii martie. Urmatoarea editie a Campionatului Mondial de Formula 1 va debuta pe 26 martie, la Melbourne, cu Marele Premiu al Australiei. Liberty media a cumparat Formula 1 de la fondul de investitii CVC Capital Partners, care controla competitia prin intermediul unui holding denumit Delta Topco, in colaborare cu britanicul Bernie Ecclestone, cel care a facut in ultimii 30 de ani din Formula 1 una dintre disciplinele sportivele cele mai rentabile din lume.

Ecclestone, in varsta de 86 ani, urmeaza sa-i consilieze pe noii actionari in urmatorii trei ani, in timp ce conducerea Formula One Group urmeaza sa fie preluata de Chase Carey, cel care a lucrat mult timp pentru un alt magnat media, Rupert Murdoch. Experienta lui Ecclestone va fi utila in special in negocierile pentru un nou acord cu echipele de Formula 1 asupra repartizarii profiturilor, actualul contract urmand sa expire in 2020.

Sursa foto: fia