Formula 1. Noul campion s-a decis în ultima etapă, pe circuitul Yas Marina de la Abu Dhabi

Formula 1. Max Verstappen (Red Bull) și Lewis Hamilton (Mercedes) au concurat, duminică după amiază, pe circuitul Yas Marina de la Grand Prix-ul de la Abu Dhabi, ultimul al sezonului, pentru titlul de campion mondial. Max a plecat din pole position, fiind urmat de rivalul Lewis Hamilton, britanicul luând startul de pe poziția secundă a grilei. Verstappen (24 de ani) s-a impus la capătul unei curse incendiare (l-a depășit pe britanic în ultimul tur!) și este noul campion mondial din Formula 1!

Update: „E incredibil. Am luptat pe toată durata cursei. Am și acum crampe. E o nebunie. Nu știu ce să spun. Vreau să spun că-mi iubesc echipa, mi-a plăcut să lucrez cu cei de la Honda încă din 2016. Am avut șansă în finală. Îi mulțumesc lui Dzeko, a făcut o treabă extraordinară. Vreau să rămân cu această echipă toată viața”, a declarat proaspătul campion mondial Max Verstappen imediat după finalul cursei.

Știre inițială

Cursa a fost extrem de palpitantă încă de la început. Lewis Hamilton a plecat în trombă și l-a depășit din start pe Max Verstappen, apoi cei doi s-au atins la virajul șase, ulterior pilotul britanic de la Marcedes a tăiat un viraj însă organizatorii n-au anunțat nimic astfel că Lewis a scăpat de o posibilă penalizare. Probabil că va fi o discuție pe marginea acestui incident în funcție de rezultatul final al cursei.

După primele zece tururi, Hamilton avea un avantaj de 3,5 secunde față de Max Verstappen. Începând din din turul 17, Perez a început să-l ajute pe coechipierul său de la Red Bull, Max Verstappen, depășindu-se în numeroase rânduri cu Hamilton. În turul 23 avantajul britanicului scăzuse la numai 1,7 secunde, pentru ca apoi să crească din nou, la 2,3 secunde în turul 23 și la 3,8 secunde, în turul 28.

Apoi, în turul 38 avantajul lui Lewis față de Max crescuse la 17 secunde pentru ca mai apoi să scadă la 14,7 secunde în turul 42, iar în turul 50 distanța dintre cei doi fiind de 11, 2 secunde în favoarea pilotului de la Mercedes.

În turul 53 a fost safety car după accidentul lui Latifi de la Williams, acesta rămânând pe circuit până în ultimul tur, la care s-a adaugând abandonul lui Perez (Verstappen rămânând și fără sprijinul coechipierului de la Red Bull! ) și sporind astfel dramatimul cursei de la Abu Dhabi. Însă pilotul olandez a forțat în turul la limită, profitând de avantajul pneurilor soft, și l-a depășit incredibil pe Lewis Hamilton devenind noul campion mondial din Formula 1!

Un alt eveniment important al cursei de la Abu Dhabi a fost retragerea pilotului finlandez Kimi Raikkonen. Aflat la ultima sa cursă din carieră, ”Iceman” a fost nevoit să abandoneze în turul 29 din cele 58 ale circuitului Yas Marina. Înainte de startul cursei de la Abu Dhabi, primele două poziții din clasamentul general al piloților erau ocupate de: 1.Max Verstappen (369,5 puncte – 9 victorii) și 2. Lewis Hamilton (369,5 puncte – 8 victorii).

Grila de start – Grand Prix Abu Dhabi:

1 Max Verstappen (Red Bull)

2 Lewis Hamilton (Mercedes)

3 Lando Norris (McLaren)

4 Sergio Perez (Red Bull)

5 Carlos Sainz (Ferrari)

6 Valtteri Bottas (Mercedes)

7 Charles Leclerc (Ferrari)

8 Yuki Tsunoda (AlphaTauri)

9 Esteban Ocon (Alpine)

10 Daniel Ricciardo (McLaren)

11 Fernando Alonso (Alpine)

12 Pierre Gasly (AlphaTauri)

13 Lance Stroll (Aston Martin)

14 Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo)

15 Sebastian Vettel (Aston Martin)

16 Nicholas Latifi (Williams)

17 George Russell (Williams)

18 Kimi Raikkonen (Alfa Romeo)

19 Mick Schumacher (Haas)

20 Nikita Mazepin (Haas).

Pe circuitul de la Yas Marina, pe care se organizează curse de Formula 1 din 2009 încoace, piloții au de parcurs 58 de tururi care însumează un total de 306.183 de kilometri.

Sursa foto: F1.com