Forța de muncă adaptată pandemiei

Toti antreprenorii au nevoie de forta de munca eficienta si adaptata pandemiei. Evident ca se impune sa remarcam ca fiecare sector de activitate are specificul sau si in ceea ce priveste forta de munca.

Distantarea sociala este imperativul zilelor noastre si pe strada, si la mall, dar si la locul de munca. Ne imbratisam numai in familie si cu prietenii buni facem acest lucru departe de ochii altora.

Un lucru este cert: pot spune din proprie experienta ca birourile uriase, ticsite de angajati nu sunt eficiente. Printre multimea aceea de angajati, va exista cu certitudine unul care ii va deranja pe toti sau le va atrage atentie si din acest punct de vedere, managerul va fi multumit sa distanteze oamenii care stau la birouri asa de apropiate.

In plus, in situatiile tensionate, oamenii supraaglomerati se pot certa intre ei, iar in aceste circumstante forta de munca hibrida este solutia ideala.

Ce inseamna forta de munca hibrida? De pilda, intr-o redactie lucreaza 40 de angajati si multi dintre ei stau in birouri de 10 persoane. Imi amintesc ca am trecut prin aceasta situatie si noua dintre acestia munceau cu spor, in timp ce al zecelea povestea ce a facut acasa, cum a intarziat pe drum, de ce a divortat, iar articolele sale erau scrise cu intarziere mereu. Uneori se ridica de la locul sau si cutreiera toate birourile, luand povestea de la capat. Hibridizarea fortei de munca inseamna distribuirea avantajoasa a fortei de munca: 10 redactori pe teren, 20 care sa lucreze de acasa si 10 care sa fie de serviciu in redactie.

In prezent, multi angajati lucreaza de la domiciliu si este mult mai eficient acest mod de lucru pentru toata lumea.

Angajatorul va avea urmatoarele avantaje:

  1. Cheltuielile legate de asigurarea confortului salariatilor vor fi mult mai mici, mai ales in pandemie, cand acestea au crescut considerabil. Institutiile si firmele sunt obligate sa puna la dispozitia angajatilor si clientilor: aparate de masurarea temperaturii, dezinfectanti, prosoape de hartie si sapun. Intre salariati se impune sa fie o distantare de 1,5-2 metri. Nerespectarea acestor norme ar duce la amenzi uriase date de DSP care vine adesea in control.
  2. Facturi mai mici, fiindca nu se mai consuma multa energie electrica, toaleta nu mai este folosita de multe persoane, apa curenta se consuma in cantitati mai mici.
  3. Nemaifiind aglomeratie si angajatul acela care atragea atentia tuturor, lucrarile vor fi de calitate premium si finalizate la timp.
  4. Dispozitivele din dotare nu mai sunt suprasolicitate, fiindca oamenii lucreaza de la domiciliu de pe propriile dispozitive.

Dar si salariatii au avantajele lor pe care le prezint in lista de mai jos:

-nu mai fac naveta, deci dispar cheltuielile legate de transportul la locul de munca. Aceasta suma poate fi redirectionata in alta parte.

-economisesc timp, fiindca dispar asteptatul in statie la metrou si in statia de autobuz, timpul petrecut la semafor ca strada sa fie traversata legal si in siguranta, blocajele din trafic.

-se simt in siguranta la domiciliu, fiindca nu mai calatoresc in aglomeratie.

Pentru scoli, invatamantul online a reprezentat solutia ideala, fiindca si profesorii ar fi fost in pericol, dar si familiile copiilor implicati direct in procesul de invatamant. Contabilitatea poate fi tinuta online, existand si firme care lucreaza  in acest mod pentru beneficiarii lor, dar sunt si domenii in care munca fizica nu poate fi suplinita sau virtualizata.

De pilda, intr-o brutarie, nu se poate pregati aluatul sau coace painea si covrigii de la distanta.

Muncitorii de la salubritate, domeniu cheie de activitate, trebuie sa fie pe teren si sa intretina curatenia orasului si sa garanteze sanatatea oamenilor, personalul care asigura livrarea marfurilor la domiciliu cumparatorilor infrunta riscurile.

Dar si in cazul acestor domenii, cei care lucreaza in departamentele: contabilitate, secretariat, resurse umane pot munci de acasa.

Viitorul firmelor consta in capacitatea acestora de a combina prezenta fizica a salariatilor cu munca online, de la domiciliu angajatilor. Toata lumea are de castigat si eficienta fortei de munca va fi mai mare.

Oricat de greu ne-ar fi in pandemie, se impune sa intelegem ca si aceasta lectie de viata este folositoare intr-o oarecare masura.

Ea ne-a invatat sa pretuim normalitatea pe care o evaluam ca fiind banala. Acum realizam cat de frumoase erau perioadele in care plecam in concedii, terasele erau pline, ne puteam imbratisa in public. Ne lipsesc toate aceste dovezi de iubire intre oameni si plimbarile in tara si in afara ei.

Cand vom reveni la normalitate, vom sti cu siguranta sa pretuim mai mult toate aceste daruri. In aceasta perioada am invatat ca trebuie sa avem grija de sanatate ca de lumina ochilor.

Suntem prevazatori, pastram normele de igiena si am descoperit ca este necesar sa ne distantam, sa ne dezinfectam mainile, iar cand situatia impune acest lucru, sa purtam masti de protectie si manusi de unica folosinta.

Pandemia ne-a impus sa exploram mediul virtual si sa ne bucuram de avantajele acestuia. Tot prin intermediul internetului am reusit sa comunicam cu cei aflati departe de noi, cu persoanele care au stat in izolare.

Forta de munca hibrida va fi solutia viitorului si pana si teatrele si   spectacolele se pot desfasura online. Spectatorul se va obisnui sa stea acasa, imbracat lejer, sa se simta in largul sau si sa vada un spectacol de teatru sau de opera.

Esti antreprenorul care tine la afacerea sa pentru care a muncit enorm si in care a investit mult? Investeste si in forta de munca, mai ales in cea care va lucra de la domiciliu ca aceasta forma de activitate necesita cursuri de formare ca eficienta sa fie maxima.

Trebuie sa actionam in prezent, sa putem face fata provocarilor viitorului si sa luam in calcul generozitatea mediului online care ne apropie, oricat de departe am fi fizic unii de altii.