FORUMUL CIVIC din R.MOLDOVA a prezentat guvernului o noua lista de REVENDICARI

Reprezentantii Forumului Civic, structura ce reuneste deopotriva societatea civila si forte ale opozitiei moldovene, au prezentat joi guvernului de la Chisinau o serie de conditii menite sa faciliteze depasirea crizei social-politice din Republica Moldova si care ar trebui puse in aplicare in termen de 30 de zile, relateaza Moldpres.

Printre cerinte figureaza alegeri legislative anticipate, modificarea Constitutiei pentru alegerea presedintelui prin vot direct, eliberarea institutiilor din captivitatea politicului si a oligarhilor, precum si mai multe modificari in legislatia financiar-bancara si sporirea independentei Bancii Nationale.

Reprezentantii Forumului Civic le dau guvernantilor un termen de 30 de zile pentru a initia si realiza aceste reforme, care, potrivit lor, ar crea conditiile necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate cel tarziu in toamna acestui an. Tot atunci ar trebui organizate si alegeri prezidentiale prin vot direct.

In cazul in care aceste revendicari nu vor fi indeplinite, societatea civila si opozitia din Republica Moldova ameninta cu noi actiuni de protest in masa, potrivit Radio Chisinau.

Avand in vedere gradul inalt de tensiune din societate, guvernantii trebuie sa-si asume toate consecintele, a declarat moderatorul Forumului Civic, Arcadie Barbarosie, cerand autoritatilor sa creeze un grup de dialog cu care ‘strada’ sa poata discuta in perioada transpunerii in practica a revendicarilor.

Partidul Socialist s-a disociat de revendicarile prezentate de Forumul civic si a declarat ca nu va da un ragaz de 30 de zile actualei guvernari, releva Radio Chisinau. Intr-un mesaj pe contul sau de Facebook, liderul Partidului Socialist, Igor Dodon, mentioneaza ca formatiunea sa nu este membra a Forumului Civic, dar ca o unesc unele deziderate comune cu cei din acest forum.

Totodata, liderul socialistilor a criticat faptul ca Forumul Civic a utilizat prea des termeni ca ‘european’, ‘UE’, ‘donatori’, sugerand ca in acest fel s-ar fi incalcat compromisul ce tine de evitarea discutiilor legate de geopolitica.

Sursa foto: CIOLOS A TRIMIS PREMIERULUI FILIP O SCRISOARE CU CONDITIILE PENTRU ACORDAREA IMPRUMUTULUI CATRE R. MOLDOVA

Sursa foto: putereaconstanta