Forumul Oamenilor de Afaceri China – Europa Centrala si de Est, deschis de Victor Ponta si Li Keqiang

Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est are loc, marti, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Evenimentul economic, la care participa oficialitati din 16 tari, a fost deschis de premierul Victor Ponta si de premierul chinez Li Keqiang.

Premierul roman a declarat, in deschiderea Forumului, ca China are nevoie de prieteni politici pe termen lung si de incredere si de parteneri comerciali la nivel mondial, iar Romania si tarile din aceasta zona a Europei au o traditie in acest sens.

“O astfel de relatie se poate dezvolta in viitor. Insa China are nevoie, de asemenea, de o Europa puternica, de un partener puternic pe scena mondiala. Cu cat mai puternica este Europa, cu atat mai bine pentru China si pentru restul lumii. Insa trebuie sa spun astazi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternica doar daca toate tarile se dezvolta din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a creste standardele de trai, infrastructura si serviciile sociale”, a afirmat premierul roman.

Forumul Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est are loc, marti, la Palatul Parlamentului din Bucuresti. Pe langa inalte oficialitati guvernamentale din 17 tari, la Forum vor participa peste 1500 de oameni de afaceri, dintre care aproximativ 300 de oameni de afaceri chinezi, 800 romani si peste 400 oameni de afaceri din celelalte tari din regiune (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia si Ungaria).

Forumul va fi organizat intr-o sesiune plenara si 5 ateliere de lucru axate pe principalele domenii de cooperare dintre China si Europa Centrala si de Est: infrastructura/ transport, energie, agricultura, IT&C si turism.

Forumul de la Bucuresti este menit sa promoveze legaturile economice si comerciale dintre tarile participante si China si sa identifice noi oportunitati de cooperare, prin proiecte concrete, cu accent pe domeniile infrastructurii, transporturilor, energiei, agriculturii, IT&C, turismului, sectorului bancar si financiar. Dezbaterilor vor oferi si posibilitatea de a face schimb de experienta in ceea ce priveste proiectele de cooperare existente, iar panelurile oportunitatea unor contacte directe intre companiile si oamenii de afaceri participanti, dar si intre acestia si reprezentantii autoritatilor  guvernamentale.

In cadrul Forumului (Palatul Parlamentului, nivel P1), vor fi prezenti si peste 200 de expozanti, in cadrul a 4 expozitii destinate promovarii produselor agricole, trenurilor de mare viteza, turismului si IT &C.