Fost presedinte al Parlamentului European se ofera sa-i dea sfaturi lui Basescu pentru a cladi un stat de drept

Fost presedinte al Parlamentului European se ofera sa-i dea sfaturi lui Basescu pentru a cladi un stat de drept

Fostul presedinte al PE Hans Gert Pöttering, presedinte al Fundatiei Konrad Adenauer, i-a transmis presedintelui Traian Basescu, miercuri, la Cotroceni, ca ii va oferi, daca acesta va dori, “sfatul si experienta” pentru a cladi un stat de drept.

Pöttering i-a multumit presedintelui Traian Basescu dupa ce a primit “Steaua Romaniei” in grad de Ofiter, in cadrul unei ceremonii organizata la Cotroceni, pentru “importanta decoratie a unei Romanii libere si democratice”.

El a aratat ca, atunci cand a fost ales in Parlamentul European, pentru prima data, in 1979, daca cineva i-ar fi spus ca pe 9 iulie 2014, se va afla la Palatul prezidential din Bucuresti, si ca va primi din partea presedintelui Romaniei o decoratie atat de importanta, ar fi spus: “Acesta este un vis. Ar putea fi o speranta, dar nu va fi realitate”.

Vezi ce venituri a avut Traian Basescu anul trecut

“Este o realitate, si eu nu sunt important, ci importanta este dezvoltarea pe care am facut-o in Europa, in Uniunea Europeana si pe care ati facut-o in aceasta minunata tara si natiune, Romania”, a aratat Hans Gert Pöttering.

Fostul presedinte al Parlamentului European a mai spus ca Uniunea Europeana nu este “doar o organizatie politica”, ci “o comunitate de state si de cetatani, pe care ii uneste aceleasi valori si principii, demnitatea umana, drepturile omului, libertatea, democratia, ordinea publica si pacea”.

“Suntem foarte multumiti pentru ca aveti un Institut care investigheaza crimele comunistilor, care au condus atat de mult timp aceasta tara mareata si putem privi numai in viitor, daca stim care ne este trecutul”, a mai aratat Pöttering.

Citeste si: TRAIAN BASESCU a RECLAMAT Antena 3 la CNA

Presedintele Fundatiei Konrad Adenauer a aratat ca incurajeaza Romania sa continue sa investigarea crimelor din perioada comunista, pentru ca acest lucru sa nu se mai intample niciodata. El a adaugat ca aceeasi experienta au avut-o si in Germania, prin investigarea tuturor crimelor comise in perioada nazista si, mai apoi, a crimelor comise de comunisti, in est.

Hans Gert Pöttering i-a transmis presedintelui Traian Basescu: “Noi, cei de la Fundatia Konrad Adenauer, dorim, daca doriti si dumneavoastra, daca ne cereti, sa va dam sfatul nostru si sa va impartasim experienta noastra pentru a cladi un stat de drept, care este foarte important, pentru noi toti, si pentru a a merge, impreuna, catre viitorul Uniunii Europene”.

“Haideti, impreuna, Romania, Germania si toate celelalte state ale Uniunii Europene, sa continuam pe acest drum si sa nu-i uitam pe acei cetateni si acele tari care sufera, care sunt amenintate de un alt stat, precum Ucraina, Moldova”, a mai declarat, in discursul sau, Hans Gert Pöttering.