Fost PROFESOR universitar, DESPAGUBIT la CEDO, dupa ce a fost DEFAIMAT intr-un ziar local

Un fost PROFESOR la Universitatea din Craiova a fost DESPAGUBIT de CEDO cu 4.500 de euro, pentru ca a fost DEFAIMAT intr-un ziar local, fiind acuzat de santaj si intretinere de RELATII SEXUALE cu o minora, dar si ca a pretins bani studentilor.

Decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a fost luata, marti, in urma unei reclamatii depuse de Ion Carstea, la data faptelor asistent universitar si apoi PROFESOR la Universitatea din Craiova.

Potrivit deciziei CEDO, pe 8 septembrie 2001, ziarul local Republica Oltenia publica un articol intitulat “Poveste de lung metraj cu un profesor de sex-santaj”, scris de R.C. si ilustrat cu doua fotografii in care erau infatisati un babat si o femeie, goi, in timpul actului SEXUAL. Fata barbatului nu era vizibila, dar pe fotografii era scris de mana: “barbatul din fotografii este Ion Carstea, asistent universitar la facultatea de electrotehnica”.

Citeste si: INNA, FILMATA IN TIMP CE FACE SEX LA HOTEL. IMAGINI EXPLICITE

La inceputul articolului se spunea ca barbatul din fotografii este PROFESOR universitar si o persoana importanta si ca a fost implicat in mituire, santaj si abuz sexual de minori. De asemenea, se spunea ca studentii sai se plansesera, in 1992, decanului facultatii ca profesorul le cerea bani. Tot in deschiderea articolului se mai spunea ca acest PROFESOR avea trei actiuni in instanta, doua dintre ele fiind initiate pentru a cotesta decizii luate de superiorii sai de la universitate.

In continuare, in articol se spunea ca in 1982, Ion Carstea, pe atunci asistent universitar, si-a santajat o verisoara minora care ramasese insarcinata ca ii va spune mamei ei despre aceasta situatie daca fata nu intretine RELATII SEXUALE cu el. El ar fi facut si pozele din articol in care era reprodus actul sexual. Acestea ar fi fost developate de un student al lui Carstea, sub amenintarea ca nu il va trece la un examen. Potrivit articolului, respectivul student, caruia Carstea i-ar mai fi cerut ulterior si bani sa ii dea nota de trecere la examen, a facut plangere in 1990 impotriva profesorului, dar procurorul i-a raspuns ca nu ar trebui sa ia amploare cazul, fiind vorba de un profesor universitar. Mai mult, potrivit articolului, studentul ar fi fost trimis sa obtina o marturie de la fata din poze, care ar fi scris pe acestea, de mana, mesajul reprodus si in ziar.

Pe 6 noiembrie 2001, Carstea a facut plangere in instanta impotriva jurnalistului R.C. si a redactorului-sef al ziarului Republica Oltenia pentru DEFAIMARE. El a sustinut ca faptele prezentate in articol nu sunt adevarate si ca, alaturi de fotografii, ii afectasera grav reputatia. Carstea a cerut in instanta daune morale de 1 miliard de lei si daune materiale de 500 milioane de lei, sustinand ca, din cauza articolului, nu mai putea fi promovat in universitate.

In noiembrie 2005, printr-o decizie definitiva data in acest caz de Tribunalul Dolj, plangerea a fost respinsa, instanta stabilind ca, desi DEFAIMATOR, articolul fusese scris pentru a atrage atentia asupra comportamentului unei persoane publice si a arata ce se intampla in culisele unei institutii de invatamant superior.

In plangerea sa la CEDO, Carstea a invocat articolul 8 – dreptul la viata privata si de familie – din Conventia europeana a drepturilor omului. El a cerut 40.000 de euro daune materiale si 100.000 de euro daune morale, precum si 1.000 de euro – cheltuieli de judecata, fara a prezenta insa documente doveditoare pentru aceste cheltuieli.

Citeste si: SOCANT IN ROMANIA! PARINTII, NEVOITI SA ISI RECUNOASCA COPILELE IN FILME XXX. FOTO IN ARTICOL

CEDO a decis ca a fost incalcat in acest caz articolul 8 din conventie, dar nu a constatat vreo legatura intre acest lucru si producerea unor PREJUDICII MATERIALE. Astfel, CEDO a decis ca reclamantului sa ii fie platita suma de 4.500 de euro, cu titlu de daune morale.

Sursa foto: b365.ro