DOSARUL POSTA ROMANA: FOSTUL SECRETAR de STAT in MCSI MARIUS FECIORU si un FOST DIRECTOR din CNPR au fost RETINUTI de procurori. UPDATE

Fostul secretar de stat in Ministerul pentru Societatea Informationala, MARIUS CONSTANTIN FECIORU, a venit, marti, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat in dosarul Postei Romane. 

UPDATE 22.54: Procurorii DNA au retinut-o, marti, pe MIOARA PRIBESCU, FOST DIRECTOR executiv al Directiei economice din Compania Nationala Posta Romana SA (CNPR), pentru trafic de influenta, constituire de grup infractional organizat si instigare la abuz in serviciu in forma continuata.

Fostul director executiv si MARIUS CONSTANTIN FECIORU vor fi prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii au dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de Constantin Olimpiu Nicolae, fost director Directia Regionala de Posta Brasov, pentru abuz in serviciu in forma continuata si constituire de grup infractional organizat.

“Marius Constantin Fecioru, in calitate de secretar de stat (insarcinat «sa coordoneze, sa monitorizeze si sa ia toate masurile necesare pentru restructurarea CNPR pe centre de profit», «sa monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare si modernizare a CNPR, aprobata prin hotarare de guvern»), Mioara Pribescu, director in CNPR SA si Constantin Olimpiu Nicolae, directorul Directiei Regionale de Posta Brasov, impreuna cu alte persoane, au constituit o grupare ce a pus in aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri postale, fara ca, pentru o parte din corespondenta prezentata de o anumita societate comerciala, sa incaseze pretul serviciului prestat”, se arata intr-un comunicat al DNA.

DNA precizeaza ca, in consecinta, in perioada mai 2011 — martie 2012, prin incalcarea atributiilor de serviciu, Constantin Olimpiu Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu si a lui MARIUS CONSTANTIN FECIORU, a dispus distribuirea repetata, de catre CNPR, fara francare si facturare, in folosul unei anumite firme, a unor loturi de corespondenta procesate in posta hibrida (serviciu complex ce combina serviciul nonpostal de pregatire cu serviciul postal de trimitere a corespondentei comerciale).

Procurorii sustin ca loturile de corespondenta comerciala erau indicate de Nicolae ori de Pribescu.

DNA mentioneaza ca a fost provocat Postei Romane un prejudiciu de 1.128.228 lei.

“Prin dispozitiile date, Nicolae a exploatat nu doar ambiguitatile functionarii serviciului de posta hibrida, ci si o cutuma la care se recurge in CNPR, in situatii de exceptie (determinate de necesitatea respectarii normelor de functionare a companiei, care prevad timpi de circulatie a trimiterilor postale), cand se distribuie corespondenta fara a se numara ori stampila. Gruparea avea o anumita continuitate, colaborare, coordonare si o structura bine determinata, in cadrul careia, fiecare membru si-a asumat roluri prestabilite”, au mai constatat anchetatorii.

Sursa citata subliniaza ca, in considerarea faptului ca a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privata, Mioara Pribescu, in 21 decembrie 2011, a solicitat reprezentantilor societatii favorizate si apoi a obtinut de la acestia, avand sustinerea lui Fecioru, un folos pentru altul, respectiv asumarea costurilor distribuirii de catre Posta Romana, a scrisorilor ministrului MCSI, fiind vorba de 14.280 de felicitari de Craciun destinate alegatorilor din judetul Bacau.

In cauza procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii — DJI Brasov.

UPDATE 16.50: Numele lui VALERIAN VREME, fost ministru al Comunicatiilor, apare in DOSARUL POSTA in care a fost retinut si fostul secretar de stat MARIUS CONSTANTIN FECIORU.

Astfel, potivit DNA felicitarile ministrului catre alegatori ar fi fost trimise gratis prin intermediul Postei. Este vorba de aproximativ 15.000 de felicitari.

Procurorii vorbesc despre anumite servicii acordate unei firme de Posta Romana, totul fiind dirijat de fostul secretar de stat MARIUS CONSTANTIN FECIORU. Pentru favorizarea acestei societati, angajati ai Postei Romane, chiar persoane cu functii de conducere ar fi avut diverse beneficii. DNA da ca exemplu in acest sens preluarea de la ministerul comunicatiilor, a corespondentei ministrului VALERIAN VREME, corespondenta constand in aproximativ 15.000 de felicitari de Craciun. Este vorba despre preluarea acestor felicitari destinate alegatorilor din Bacau si transmiterea lor pentru a fi distribuite cu asumarea costurilor de Posta Romana.

UPDATE 15:30: Fostul secretar de stat, MARIUS CONSTANTIN FECIORU, a fosr RETINUT pentru 24 de ore de catre procurorii DNA sub acuzatia ca ar fi prejudiciat POSTA ROMANA cu cel putin un milion de lei. Acesta ar fi intervenit de directorul Logistica pentru favorizarea unei companii. 

Marius Constantin Fecioru este audiat intr-un dosar ce vizeaza fapte de coruptie comise intre anii 2011- 2012 de functionari publici ai Postei Romane.

Prejudiciu in acest caz este de aproximativ 300.000 de euro.

Conform unor surse judiciare, a fost distribuita in mod repetat, de Posta Romana, fara facturare, corespondenta prelucrata in posta hibrida, provocand companiei nationale un prejudiciu de 1.128.228 de lei.

Tote aceste fapte de coruptie au fost facute din dispozitia lui Constantin Olimpiu Nicolae, fost director Logistica in cadrul Postei Romane, la instigarea si sub autoritatea Mioarei Pribescu, fost director executiv al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), si a lui Marius Constantin Fecioru.