Fost secretar al PNL: Radu Stroe este un om politic suficient de determinat si de moral pentru a lua deciziile corecte

Fostul secretar general adjunct al PNL, Mihail Balasescu, a declarat ca o eventuala sanctiune in privinta ministrului de Interne, Radu Stroe, este prematura, inainte de incheierea anchetei in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni si a tinut sa sublinize ca, la finalul investigatiei, daca se vor constata probleme, Radu Stroe este suficient de determinat si de moral pentru a lua deciziile corecte.

“Nu s-a pus demiterea vreunui ministru din cabinetul Ponta, ancheta este in derulare si abia dupa ce concluziile anchetei vor fi facute publice se vor constata care sunt vinovatiile unor institutii sau persoane. In acest moment este imposibil inainte de incheierea unei anchete sa ia o decizie de demitere. Pentru inlocuirea unui ministru liberal este nevoie de acordul celor doua parti ale USL.

Sunt convins ca la finalizarea anchetei, daca se constata probleme, domnul Stroe este un om politic suficient de determinat si de moral ca sa ia deciziile care sunt corecte. Daca se constata ca o institutie din subordinea sa nu a actionat corespunzator, sunt convins ca domnul Radu Stroe isi va asuma acest lucru”, a declarat Mihail Balasescu, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Intre timp, premierul Victor Ponta a anuntat ca i-a inlocuit din functii pe secretarul de stat din MAI, Catalin Chiper, pe seful ROMATSA, Aleodor Francu, precum si pe directorul de operatiuni din cadrul TOMATSA. Primul-ministru a adaugat ca va solicita si inlocuirea sefului Serviciului de Telecomunicatii Speciale (STS), insa o decizie in acest caz poate fi luata doar de CSAT.

Si fostul premier Calin Popescu Tariceanu a declarat, miercuri, ca nu poate fi vorba despre demiterea ministrului de Interne Radu Stroe, atata timp cat nu a fost finalizata ancheta in cazul accidentului aviatic din Muntii Apuseni. Liberalul considera ca este prematur sa se ia o decizie in acest sens, insa este de acord ca cei vinovati de nerespectarea modului de gestionare a acestui caz trebuie sanctionati. 

“O decizie politica de pedepsire a vinovatilor nu se poate decat dupa ce ancheta a fost finalizata. Azi e un timp mult prea scurt ca aceasta ancheta sa fie facuta pt a se stabili vinovatii. In mod cert, cei care se fac vinovati de nerespectarea modului in care trebuia facuta interventia sigur ca fara indoiala vor trebui luate masurile legale impotriva lor. Inainte ca ancheta sa se finalizeze mi se pare prematur sa se discute de demitere sau demisie”, a declarat Tariceanu.

Intrebat cum comenteaza declaratia ministrului Stroe, care a spus ca regreta ca tragedia aviatica s-a produs in mandatul sau, Calin Popescu Tariceanu a declarat: 

“Am auzit declaratia, probabil ministrul Stroe nu a gasit sa spuna ceva mai bun, nu e cea mai fericita declaratie fara doar si poate. In asemenea situatie, toti oamenii sunt intr-o stare de stres si soc, dar acest lucru, daca este penalizat de presa pe buna dreptate, nu stiu daca este elementul care sa contribuie la demisia acestuia. Trebuie stabilite cu luciditate cauza mortii celor doua persoane, o ancheta mai complexa si as face un apel sa nu se mai faca atat de multe speculatii si declaratii fara acoperire pe baza unor zvonuri, pentru ca subiectul se inflameaza, subiectul capata o dimensiune dramatica, este o drama fara doar si poate, dar lucrurile nu trebuie exagerate si autoritatile sa si conduca ancheta in mod obiectiv”, a spus Tariceanu, la Digi 24.