Fosta vicepresedinta a Asociatiei “Tineri Pentru Viitor” si angajatul unei banci, retinuti de DNA pentru frauda cu fonduri UE

CURTEA DE APEL, CONDAMNARE, DEFINITIVA, GHEORGHE SUPEALA, DIRECTOR GENERAL, PETROMSERVICE, INCHISOARE CU EXECUTARE, ZIZI ANAGNASTOPOL, DIRECTOR FINANCIAR, PEDEAPSA, DELAPIDARE

Fosta vicepresedinta a Asociatiei “Tineri Pentru Viitor”, Ioana Georgiana Deaconu, si angajatul unei banci, Dan Gruia, au fost retinuti, de DNA, in urma perchezitiilor facute de procurori la Ministerul Fondurilor Europene si la alte institutii de stat, in legatura cu fraudarea fondurilor europene.

Ioana Georgiana Deaconu si Dan Gruia urmeaza sa fie prezentanti Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestarea preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii o acuza pe Deaconu, vicepresedinte al Asociatiei “Tineri Pentru Viitor” la data faptelor, de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, inselaciune, schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Pe de alta parte, Dan Gruia, angajat al unei institutii bancare, la data faptelor, va fi propus spre arestare pentru complicitate la inselaciune, luare de mita, instigare la uz de fals si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Citeste si: PERCHEZITII DNA la MFE, AM-POSDRU, AM-POSCCE si ADR Vest, intr-un dosar privind fraude cu fonduri europene

Anchetatorii au stabilit ca, intre 2009 si 2010, in cadrul derularii proiectului “Increasing Employability Through Vocational Training And Project Management Practice”, al carui beneficiar era Asociatia “Tineri Pentru Viitor”, Deaconu a prezentat Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, obtinand pe in mod ilegal fonduri europene in valoare de 95.000 de euro.

De asemenea, fosta vicepresedinta a asociatiei a schimbat, fara a avea acest drept, destinatia unei parti din sumele de bani primite cu drept avans – patru transe a cate 15.712 euro fiecare-, pentru cheltuieli de transport si diurna participantilor la proiect, efectuand cumparaturi de la diferiti comercianti din Capitala.

“Conform contractului respectiv, ANPCDEFP s-a angajat sa asigurare finantarea costurilor proiectului pana la suma totala de 85.760 euro, compusa din grant acordat pentru cheltuieli privind activitati de organizare si monitorizare a implementarii proiectului, cheltuieli privind pregatirea pedagogica culturala si lingvistica a participantilor, cheltuieli de subzistenta si cheltuieli legate de transport, avand drept scop deplasarea in Spania si Italia a unui numar de 32 de persoane (patru serii de cate patru persoane pentru fiecare dintre cele doua tari anterior mentionate) in vederea participarii la un training in domeniul managementului de proiect”, conform procurorilor DNA.

Mai mult, anchetatorii au stabilit ca in perioada 2010-2011, in contextul derularii a patru programe finantate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Ioana Deaconu, prin intermediul unor societati comerciale de tip “fantoma”, a accesat fonduri europene nerambursabile in valoare de aproximativ 21de milioane de lei (circa cinci milioane de euro).

“In aceste cazuri, certificatele fiscale depuse la dosarele de finantare ale celor patru proiecte erau false, in ele consemnandu-se lipsa datoriilor la bugetul de stat, conditie esentiala pentru intrunirea cerintelor de eligibilitate pentru finantare.in ceea ce priveste cheltuirea nejustificata a fondurilor din pre-finantare, probatoriile administrate releva faptul ca inculpata Deaconu Georgia Ioana, in calitate de manager de proiect, a decontat, in baza unor documente falsificate, contractele de prestari servicii ale expertilor pe termen scurt implicati in proiect”, conform procurorilor anticoruptie.

Un alt aspect subliniat de anchetatori este faptul ca, dupa obtinerea pre-finantarilor, Deaconu a propus pentru a fi decontate servicii prestate de catre operatori privati, castigatori ai procedurilor de achizitii organizate in cadrul celor patru proiecte, in conditiile in care exista indicii ca activitatile respective nu au fost efectuate ori au fost realizate o singura data si au fost “achitate” si solicitate spre decontare de patru ori, in fiecare dintre proiecte.

De asemenea, sustin procurorii anticoruptie, au fost facturate separat servicii de dotare cu aparatura si accesorii de prezentare a unor sali de conferinte, desi acestea dispuneau deja de asemenea facilitati. Mai mult decat atat, emiterea facturilor pentru serviciile prestate si plata acestora au fost realizate inainte de inceperea activitatii si receptia serviciilor.

“De asemenea, in aceeasi perioada, in scopul obtinerii unui imprumut bancar, in numele a doua dintre firmele pe care le controla, inculpata Deaconu Georgia Ioana a fost sustinuta si indrumata de inculpatul Gruia Dan, angajat al unei banci, care a imaginat un pretins plan de afaceri ce viza extinderea, la nivel national, a activitatii comerciale a celor doua societati. Acesta din urma a invatat-o pe inculpata, in mod concret, sa falsifice acte pentru ca imprumutul sa-i fie acordat, iar ulterior sa justifice cheltuirea finantarii obtinute, prin falsificarea unor facturi care sa probeze efectuarea unor plati care nu s-au facut in realitate”, conform DNA.

Activitatile lui Gruia aveau drept motivatie promisiunea facuta de Deaconu ca, dupa ce va intra in posesia banilor, ii vor da acestuia 2% din suma incasata.

Dupa aprobarea creditului, Gruia a primit de la Deaconu 3.000 de euro din totalul de circa 80.000 euro primiti ca si credit de aceasta din urma. Imediat dupa primirea creditului, Ioana Deaconu a scos din contul firmei sume mari de bani in numerar.

Procurorii DNA au facut, luni, perchezitii la Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM-POSDRU), Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (AM-POSCCE) si la ADR Vest, fiind vizate posibile fraude cu fonduri UE si fals, fapte care ar fi fost comise in perioada 2007-2013.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa, ca se fac cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene si a unor infractiuni de fals, comise in perioada 2007 – 2013.

Surse judiciare au declarat, pentru Mediafax, ca este vorba despre un dosar amplu al DNA central, care vizeaza fraude cu fonduri europene.

In acest dosar, procurorii au facut 23 de perchezitii in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov,Timis, Caras-Severin si Teleorman, din care patru la sediile unor institutii publice, iar restul la sediile unor societati comerciale si la domiciliile unor persoane, a precizat DNA.

La Timisoara, in acest dosar au avut loc perchezitii si la una dintre cele mai importante case de schimb valutar, din centrul orasului, precum si la un hotel, ambele unitati fiind detinute de acelasi om de afaceri.