Foștii șefi ai Academiei de Poliție, condamnați pentru șantajarea Emiliei Șercan

Ce sumă trebuie să-i plătească jurnalistei

Foștii șefi ai Academiei de Poliție, Adrian Iacob și Petrică Marcoci, au fost condamnați în primă instanță pentru șantajarea jurnalistei Emilian Șercan (foto). Fostul rector și fostul său adjunct au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare și câte 120 de zile de muncă în folosul comunității. Cei doi sunt obligați de instanță să-i plătească plătească jurnalistei, daune morale, în valoare de 80.000 de lei.

Decizia a fost luată de un complet de judecată de la Curtea de Apel București (CAB) și poate fi contestată, situație în care va ajunge poate ajunge la Instanța Supremă. Cei doi au fost trimiși în judecată după o anchetă a DNA, care viza acuzații de șantaj.

„La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, în calitate de rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care vizau suspiciunile de plagiat din cadrul academiei, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională”, se arăta în informarea procurorilor DNA.

„Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și i-au adresat încurajări pentru a-i întări rezoluția infracțională pe parcursul săvârșirii faptelor. Solicitări similare au fost transmise de inculpați unui alt ofițer debutant din cadrul academiei, care însă nu le-a dat curs. Aceste demersuri au fost determinate de faptul că, în perioada menționată, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea Academiei de Poliție, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierei și reputației celor doi inculpați”, se mai arăta în rechizitoriu.

Sursa foto: Fundația Friends for Friends