Fostul director din Primaria Capitalei MADALIN DUMITRU, trimis in JUDECATA pentru CORUPTIE

Fostul director al Directiei Generale Infrastructura si Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primariei Capitalei, MADALIN DUMITRU, a fost trimis, vineri, in JUDECATA, de procurorii anticoruptie, in sarcina acestuia retinandu-se comiterea a opt infractiuni.

Potrivit unui comunicat de presa emis de DNA, MADALIN DUMITRU, aflat in stare de arest preventiv, a fost trimis in JUDECATA pentru luare de mita, trafic de influenta (sase infractiuni), efectuare de acte de comert incompatibile cu functia, participatie improprie la delapidare, in forma continuata, abuz in serviciu, instigare la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la infractiunea de spalare de bani si fals in declaratii (trei acte materiale).

In rechizitoriul intocmit de procurori s-a retinut faptul ca inculpatul, in calitate de director al DGISP din cadrul Primariei Capitalei, desi avea obligatia de a-si declara averea, in conditiile prevazute de lege, a facut declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la veniturile realizate in perioada 2008-2013.

“Astfel, acesta, in declaratia de avere din data de 04.11.2008, nu a mentionat venituri in suma de 150.000 de euro obtinute ca urmare a incheierii antecontractului de vanzare — cumparare pentru un teren in suprafata de 217 m.p., situat in mun. Bucuresti. (…) In declaratia de avere din data de 04.11.2010 nu a trecut venituri in suma de 90.200 lei obtinute din cesionarea partilor sociale la SC Magistral SRL, al carei reprezentant era. In declaratia de avere din data de 10.06.2013, nu a declarat veniturile obtinute din inchirierea unui imobil situat in orasul Voluntari, jud. Ilfov (5.500 euro pentru anul 2012, 11.100 euro pentru ianuarie — iulie 2013). In aceeasi declaratie de avere, inculpatul a declarat, in fals, venituri in suma de 500.000 lei si 150.000 euro obtinute ca urmare a incheierii a trei antecontracte de vanzare — cumparare si nu a declarat 8 ceasuri (Longines, Mont Blanc etc.)”, se arata in comunicatul DNA.

Citeste si: Madalin Dumitru, cercetat sub CONTROL JUDICIAR

Totodata, dupa ce a fost numit in functia de director al DGISP, inculpatul a continuat sa efectueze acte de administrare a societatilor SC Precon SRL si SC Magistral SRL, atat in mod direct, cat si prin intermediul altor persoane, fiind in continuare factorul de decizie in cadrul acestora.

Procurorii au retinut ca MADALIN DUMITRU era cel care stabilea strategia de dezvoltare a societatilor, indicand administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunitatile de afaceri, termenii ofertelor si termenii contractelor incheiate de cele doua societati, precum si ordinea de prioritate a platilor si, in acelasi timp, identifica posibilii clienti ai societatilor, discuta cu acestia, le solicita intalniri cu persoane din conducerea celor doua societati, insotea clientii la sediul societatilor pe care le administra in fapt.

“Ca urmare a exercitarii acestor activitati incompatibile cu functia exercitata, inculpatul Dumitru Madalin Ionica a obtinut foloase materiale necuvenite care constau in: suma de 48.000 lei ridicata din casieria SC Precon SRL de catre administrator, la solicitarea sa si depusa de acesta intr-un cont indicat; costurile suportate de SC Precon SRL pentru angajarea unui sofer personal, respectiv retributia acestuia; costurile suportate de SC Precon SRL pentru asigurarea folosintei mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurari, taxe, cheltuieli de intretinere) — autoturismul marca Chrysler Grand Voyager; autoturism marca Audi A5; autoturismul marca Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el si fiul sau”, se mai arata in comunicatul DNA.

Acesta este acuzat si de obtinerea de foloase si pentru alte persoane, reprezentand salarii aferente perioadei 20.10.2010 — 16.05.2013 (213.900 lei) si costurile aferente asigurarii folosintei mai multor autoturisme.

In perioada 2009-2014, in calitate de director, presedinte al comisiilor de evaluare, presedinte al comisiei de receptie a lucrarilor, a pretins si primit de la o firma foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constand in efectuarea unor lucrari de reparatii/renovare/instalatii, materialele necesare si obiecte electrocasnice pentru a-si exercita influenta in vederea atribuirii, derularea in bune conditii a contractelor si pentru a aproba decontarea unor lucrari neefectuate.

In aceeasi calitate, inculpatul Dumitru, prin receptionarea unor lucrari neefectuate la obiectivul “Refacerea si consolidarea structurii de rezistenta a Pasajului denivelat suprateran Baneasa” a creat premisele decontarii de lucrari neefectuate in suma de 372.636 lei fara TVA, respectiv la articolul deviz “Parapet metalic directional zincat” au fost decontati in plus 701 metri parapet nepus in opera. Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrari neefectuate a fost recuperat integral.

Citeste si: REACTIA lui SORIN OPRESCU dupa retinerea lui MADALIN DUMITRU

Tot in perioada 2009-2014, a primit de la reprezentantii a doua societati comerciale doua autoturisme, unul marca Mercedes, celalalt marca BMV X6, si alte foloase necuvenite in cuantum de circa 50.000 de euro si 9.000 lei, in vederea obtinerii pentru acestea de lucrari in subcontractare, avize/aprobari, a efectuarii platilor la timp.

De asemenea, procurorii anticoruptie au retinut faptul ca MADALIN DUMITRU a mai primit de la reprezentantii a doua societati comerciale foloase necuvenite in valoare de 68.000 euro, precum si subcontractarea de lucrari catre firmele controlate de el, acordarea cu titlu gratuit a unui autoturism pentru o ruda a sa si suportarea lucrarilor efectuate la imobilele familiei, iar pentru a ascunde provenienta sumelor de bani primite ca urmare a traficului de influenta exercitat, inculpatul a solicitat intocmirea unui contract ce atesta, in mod nereal, existenta unui raport comercial intre doua societati comerciale.

In acelasi document se arata ca, pentru derularea in bune conditii a contractelor incheiate cu Primaria Bucuresti, la solicitarea lui MADALIN DUMITRU, o societate comerciala a incheiat contracte cu firmele pe care acesta le administra in fapt si a efectuat plati nedatorate catre acestea.

“Pentru a disimula provenienta si beneficiarul banilor, inculpatul Dumitru Madalin Ionica a determinat doua persoane sa intocmeasca documente prin care sa creeze un circuit fictiv al banilor”, anunta DNA. In cauza, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatului DUMITRU MADALIN IONICA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.